Šport > Moto športi
24 ogledov

Najhitrejši Despres, Stanovnik 34.

Miran Stanovnik za zdaj ni utrpel hujših poškodb in naj tako ostane do konca rel Žurnal24 main
Peto etapo vzdržljivostnega relija Dakar je med motociklisti dobil Cyril Despres, ki je skupno vodstvo še povečal. Miran Stanovnik je bil tokrat 34. Med avtomobilisti je bil najhitrejši Krzysztof Holowczyc.

Na današnji peti etapi relija Dakar v Argentini so motociklisti opravili skrajšano hitrostno preizkušnjo, saj je bil del trase poplavljen. V cilju sta bila najhitrejša Cyril Despres med motociklisti in avtomobilist Krzysztof Holowczyc, med številnimi dirkači s težavami pa se je znašel tudi Slovenec Miran Stanovnik.

Hitrostno preizkušnjo za motocikliste med Chilecitom in Fiambalo so prireditelji z 265 skrajšali na 186 kilometrov, ker so bila nekatera območja trase zaradi močnih nalivov poplavljena. Dirkače pa so pričakali še vročina do 45 stopinj Celzija, velikanske sipine in skalnato gorovje. Stanovnik je po uspešnem startu, na prvi kontrolni točki je imel še 19. najhitrejši čas, v sipinah doživel pravo dramo s padcem in manjšim požarom na motorju. V Fiambalo je pripeljal kot 34. najhitrejši, skupno je zdaj 23.

"Etapa do Fiambale je pokazala zobe veliko tekmovalcem in tudi meni. Začel sem zelo optimistično in hitro ter po nekaj kilometrih zelo dobre navigacije ujel več tekmovalcev, dokler se ni prednje kolo na vrhu ogromne sipine pogreznilo v mehak pesek. Z motociklom vred sem naredil preval, a to niti ne bi bilo hudo, če se ne bi motor tam nekje blizu uplinjača vnel. V paniki sem ga popolnoma zasul s peskom, da bi zadušil plamen, za katerega nisem bil prepričan, od kje sploh prihaja. Po petih minutah sem bil prepričan, da sem zadevo rešil, in nadaljeval dirko," je dramatični dogodek na dirki pojasnil Stanovnik in se seveda spomnil nesrečne 13. etape na Dakarju 2002, ko je njegov motocikel v celoti pogorel, a dodal: "Vesel sem, da sem živ in zdrav, motocikel pa cel. Tudi take etape morajo biti."

Despres je s prednostjo minute in 41 sekund pred Marcom Como prvi pripeljal do cilja. Skupno ima pred največjim tekmecem Francoz zdaj že skoraj deset minuta naskoka, tretji Portugalec Helder Rodrigues zaostaja skoraj 48 minut.

Težave pa je imel tudi Nasser al-Attiyah med avtomobilisti. Na branilca naslova iz Katarja se tehnične težave kar lepijo in tokrat je, potem ko se je motor njegovega Hummerja pregrel, izgubil še 20 minut. Precej bolje je šlo Holowczycu, saj je z etapno zmago prišel na skupno drugo mesto. V vodstvu je še vedno Stephane Peterhansel, ki je bil danes drugi, pred Poljakom pa ima pred nadaljevanjem dirke dobre štiri minute naskoka.

V šesti etapi se bodo dirkači v petek iz Argentine preselili v Čile, po 247 km se bodo iz Fiambala pripeljali v Copiapo.

Reli Dakar, peta etapa, motociklisti:

1. Cyril Despres (Fra/KTM) 2;28:33
2. Marc Coma (Špa/KTM) + 1:41
3. Juan Barreda Bort (Špa/Husqvarna) + 12:42
4. Stefan Svitko (Slk/KTM) + 13:55
5. Jordi Viladoms (Špa/KTM) + 14:17
...
34. Miran Stanovnik (Slo/KTM) + 42:43

Reli Dakar, peta etapa, motociklisti, skupno:

1. Cyril Despres (Fra/KTM) 14;19:00
2. Marc Coma (Špa/KTM) + 9:51
3. Helder Rodrigues (Por/Yamaha) + 47:56
4. Francisco Lopez Contardo (Čil/Aprilia) + 49:00
5. Paulo Goncalvez (Por/Husqvarna) + 54:47
...
23. Miran Stanovnik (Slo/KTM) + 2;12:17

Reli Dakar, peta etapa, avtomobilisti:

1. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/Mini) 2;10:51
2. Robby Gordon/Johnny Campbell (ZDA/Hummer) + 1:01
3. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/Mini) + 3:52

Reli Dakar, peta etapa, avtomobilisti, skupno:

1. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/Mini) 11;58:03
2. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/Mini) + 4:18
3. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) + 10:39

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.