Šport > Moto športi
15 ogledov

Največji plejboji formule 1

VN Monaka brez deklet na balkonih, ki jim je bolj malo mar za dirko, ne bi bila Žurnal24 main
Pozornost namenjamo predstavnikom formule 1, ki so (bili) ob hitrih avtomobilih in preostalem ugodju vselej obkroženi z lepimi dekleti. Zadnji pravi plejboj formule 1 se je ta konec tedna poročil.

Svet formule 1 je svet izjemnega blišča in slave. Je svet, v katerem se skrajni napori dirkačev, mehanikov in strategov dopolnjujejo z uglajenim življenjem na veliki nogi. Neskončne ure priprav se v vsakdanjiku dirkača mešajo s kraljevskimi hoteli, najpetičnejšimi zabavami in najlepšimi dekleti. Moti pa se, kdor misli, da sta vonj po kerozinu in polna denarnica dovolj za to, da moškega obkrožajo izbrane lepotice. Dober dokaz za to so nadvse uspešni vozniki, ki ob damah niso bili tako spretni kot na asfaltu. Kot primer lahko vzamemo Miko Häkkinena, Michaela Schumacherja ali Kimija Räikkönena. Pozornost Mike je do nedavnega nase nenehno vezala odločna Eria, ki je bila navzoča na vseh dirkaških turnejah svetovnega prvaka ter na vseh njegovih sprejemih in proslavah. Michaelovo pozornost sta od nekdaj prevzemala deloholizem in njegova preokupacija z dirkanjem. Njegovo zanimanje za tehniko je bilo vselej večje od njegovega zanimanja za ljudi. Kimija pa vseskozi izdaja zadržan, skoraj sramežljiv finski duh. Duh, zaradi katerega rad pogleda nekoliko pregloboko v kozarec, da bi tako premagal svojo tremo.

So pa med največjimi Don Juani kljub vsemu tudi predstavniki sveta formule 1. Da bi razumeli, kaj jih ločuje od drugih voznikov, si bomo ogledali dva dirkača in enega šefa moštva. Ob Jamesu Huntu in Eddiju Irvinu bomo poskušali razumeti tudi šarm Flavia Briatoreja.

James Hunt si je ob osvojitvi drugega mesta na VN Japonske leta 1976 enega prižgal. © AFP

 


 
 

Ko sem tekmoval v formuli ena, je bil seks varen ... nevarno pa je bilo vse drugo. Vse, kar je bilo povezano s sedenjem v bolidu!

James Hunt

 

James Hunt je bil od omenjene trojice po značaju morda najnenavadnejši in v mnogočem najbolj prvinski. Bil je glasnik obdobja, v katerem je vzklik "Sex, drugs, and rock'n roll!" postal nov način bivanja. Požvižgal se je na vse ustaljene družbene norme in zategadelj često prihajal v konflikt s svojo okolico. Že v mladosti so ga označevali za hiperaktivnega in uporniškega, v odnosu do vrstnikov pa nadvse samozavestnega, tekmovalnega in predanega delu. S svojo ekscentričnostjo in energijo je na dekleta začel zelo kmalu delovati kot močan magnet, ob svojem nepredvidljivem značaju pa jih je očaral tudi z videzom. V dirkaških začetkih se ga je zaradi dosledne angleščine in priučenih viktorijanskih navad prijel vzdevek "zlati fantič", ko je leta 1974 naposled prestopil v formulo 1, pa je na izbranke vplival s svojim neurejenim, hipijevskim stilom.

Po kuloarjih so krožile govorice, da ima moštvo lorda Aleksandra Heshketa, s katerim je Hunt prvo leto dirkal in na VN Nizozemske tudi prvič zmagal, v boksih več lepotic kot mehanikov. Bogati Huntov mecen je poskrbel, da je bil Hunt vselej na prvih straneh časopisov. Tudi s tem, da je bila na njegovem dirkalniku namesto sponzorskih nalepk pritrjena samo podoba medvedka in da mu je na uradne zbore dopustil hoditi v kavbojkah in brez čevljev, pred dirko pa često prižgati kak zvitek marihuane. Hunt je bil vso kariero obkrožen z lepimi dekleti, poseben pomen pa je zanj imela trojica izbrank, s katerimi se je tudi poročil. Prva je bila Suzy Millar, mikavna manekenka, ki je živela z njim, dokler ni spoznala Richarda Burtona, za tem pa je kar izginila. Druga je bila Sara Lomax, ki je postala tudi mati njegovih otrok. Z njo se je ločil po koncu svoje dirkaške kariere, ko je zapadel v niz globokih depresij. Tretja pa je bila Helen Fuller, ki se je s Huntom poročila le nekaj ur pred njegovo srčno kapjo, zaradi katere je pri 45 tudi umrl.

Eddie Irvine ni ostal ravnodušen do čarov manekenke Isabelle Fontane. © AFP

 


 
 

Moški smo kot psi! Kot živali, ki svojih prvinskih nagonov po seksu pač ne morejo brzdati.

Eddie Irvine

 

Eddie Irvine je v nasprotju s Huntom po značaju velik hedonist. Če je bila za Hunta ob prvinskosti v prvi vrsti značilna silna agresivnost, zaradi katere se mu je na stezi marsikateri tekmec umaknil, še preden bi ga Hunt sam prehitel, je za Irvina bolj značilno uživaštvo. Rad se predaja čarom in odločnosti močnih žensk in jih tako ne izziva na galanten način. Ne poskuša jih osvojiti s svojo možatostjo, temveč s tem, da se jim v diskurzu povsem prepusti. Znan je njegov vzklik: "Ženske očitno rade pestujejo moške! Mene vsekakor vse ženske pestujejo s posebnim veseljem!" Ko je Irvine na začetku tega desetletja spet vozil za Jaguar, se je zdelo, da uživa življenje s polno žlico tudi, ko sedi v dirkalniku, ki ni konkurenčen, in da se zaradi izgubljene lovorike prvaka sploh ne vznemirja. V Michaelu Schumacherju in Miki Häkkinenu je imel na dirkališčih res zelo močna rivala, zdelo pa se je, da ga v življenju bolj kot pomankanje talentov zadržujeta prevelika samovšečnost in pomanjkanje konstantnega interesa. Čeprav se mu nikdar ni uspelo prebiti na sam vrh formule 1, pa je bil ob koncu devetdesetih let zaradi svoje uživaške narave nadvse koristen tako za moštvo kot za šport v celoti. Divje zabave, na katere so bila povabljena najlepša dekleta modne estrade, so se namreč često iz običajnega veseljačenja sprevrgle v prave orgije, kar pa je plenilo pozornost medijev in rumenega tiska.

Irvine se ni nikdar predajal daljšim zvezam. Po njegovem prepričanju je namreč svoboda tisto, kar ima fundamentalno gledano najvišjo vrednost. Zato se je za dlje kot deset mesecev vezal zelo redko. Sicer ima hčer Zojo, a ga je žena kljub precejšnji prilagodljivosti zapustila, ko se je sprijaznila z dejstvom, da ga ne bo mogla umiriti.

Če bi le Flavio Briatore večkrat na dirko pripeljal svojo ženo Elisabetto Gregoraci. © AFP

 


 
 

Pomembno je, da človek izkoristi pravo priložnost. In mislim, da sem jaz svoje priložnosti kar dobro izkoristil.

Flavio Briatore

 
Flavio Briatore je med dano trojico šarmerjev edini, ki po naravi ni športnik. Kljub temu pa je v zapeljevanju še mnogo uspešnejši od Hunta in Irvina. Znan je po svoji pregovorni ravnodušnosti. V navzočnosti paparacev namreč naravnost uživa. To, kar bi večina razumela kot grobo poseganje v zasebnost, on razume kot nekaj nemotečega, če že ne kar neopaznega. Briatorejeva moč izhaja predvsem iz njegove karizme in prefinjenega smisla za lepoto. Njegova karizma se kaže predvsem v njegovi sposobnosti, da prebere človeka, se vanj vživi in zna v pravem trenutku narediti odločen korak naprej. Navdušuje predvsem s svojo izbrano retoriko in prefinjeno šaljivostjo. Svoje izbranke pa navdušuje z mešanico nonšalance in nesebičnosti. Kot multimilijonar, ki upravljanje verige kazinojev, hotelov, diskotek in modnih trgovin razume kot svoj osebni hobi, si lahko privošči nabolj izbrana darila, s katerimi zna presenetiti.

V devetdesetih letih so javnost razburkala Briatorejeva razmerja s supermodeli, kot so Naomi Campbell , Adriana Volpe in Heidi Klum . S slednjo ima tudi hčer, njuno razmerje pa je propadlo, ko ga je Heidi nekoč zalotila v postelji z 19-letno nemško manekenko Vanesso Hilger . Briatore je mogoče svoj testosteron ukrotil šele leta 2006, ko so zdravniki odkrili, da ima raka na jetrih. Tedaj se je namreč umiril in sklenil več časa posvetiti sebi in ljudem v svoji bližini. Ob Elisabetti Gregoraci je v javnosti nekoliko bolj zadržan, prav v času, ko je nastajal ta članek, sta si rekla usodni da.

Trije veliki plejboji formule 1 so si tako po značaju kot tudi po življenjskem slogu in svojem odnosu do nežnejšega spola povsem različni. Skupna točka, ki jo kljub tem razlikam imajo, pa sta zagotovo njihova samozavest in njihov odnos do ljudi. Vsi trije so prodorni, agresivni in odločni, hkrati pa tudi pozorni opazovalci in lucidni sogovorniki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.