Šport > Moto športi
13 ogledov

Nekoč talent, nato luzer, danes prvak

Jenson Button, 30-letnik iz Somerseta, je v svoji 10. sezoni postal prvak. © AFP
1/24
Žurnal24 main
V F1 je prišel kot veliki talent, a sanje otočanov so se hitro razblinile. V devetih sezonah je zmagal le enkrat. Letos se mu je kariera obrnila na glavo. To je novi prvak Jenson Button.

Leta 2000 je v formulo 1 prišel kot veliki up britanskega dirkanja - kot naslednji Nigel Mansell oziroma Damon Hill. Jenson Button. Nato so minevale dirke, prišla je njegova stota in še naprej je bil brez zmage. Spomnim se, da sem sam ob njegovi stoti dirki sklenil stavo, češ da ne bo nikoli zmagal. Leta 2006 sem po dirki za VN Madžarske stavo sicer izgubil, a vse do te sezone je bila to Angleževa edina zmaga in edina svetla točka v njegovi vse bolj mizerni karieri. Ko je leta 2007 v formulo 1 prišel Lewis Hamilton in se že v debitanski sezoni boril za naslov prvaka, so na Buttna pozabili tudi njegovi rojaki.  Pred 10 meseci je bil takorekoč brezposelen. Ob koncu lanske sezone se je Honda, za katero je dirkal zadnjih nekaj sezon, umaknila iz formule 1. Kljub vsemu je ostal zvest Rossu Brawnu, ki je skupaj z Nickom Fryjem skušal rešiti ekipo. Nekaj tednov pred začetkom sezone so imeli narejen dirkalnik, a niso imeli motorja in pokroviteljev. Tik pred VN Astralije je Brawn le prevzel moštvo in kot zadnji od vseh nov dirkalnik zapeljal na stezo. V Melbourne so prispeli kot veliki outsiderji, a nato senzacionalno zmagali. Brawn je leto dni delal dirkalnik za sezono 2009 in znal iz novega tehničnega pravilnika potegniti vse tisto, kar je potrebno za zmagoviti dirkalnik. Button je tako lahko v svoji deseti sezoni v formuli 1 končno dokazal svoj veliki talent in na prvih sedmih dirkah šestkrat zmagal. Tako si je do polovice sezone priboril tako visoko prednost, da ga vse boljši tekmeci v drugi polovici niso mogli več ujeti, pa čeprav je bil na zadnjih dirkah sam le še senca zmagovalca Melbourna, Sepanga, Bahrajna, Barcelone, Monte Carla in Istanbula. Dirkač iz Somerseta, ki bo januarja dopolnil 30 let, je to nedeljo v Interlagosu na predzadnji dirki sezone postal svetovni prvak jubilejne 60. sezone formule 1.

Da je zares šampionski material, je Jenson dokazal pri rosnih 11 letih, ko je v sezoni 1990/1991 zmagal vseh 34 dirk britanskega kadetskega gokart prvenstva, ki ga je pozneje osvojil še trikrat. V formulo 1 ga je pot vodila prek britanskega prvenstva formule Ford ter formule 3, kjer se je kot najboljši novinec, z odličnim tretjim mestom v končni razvrstitvi, izkazal že v svojem krstnem letu. V najelitnejše dirkaško tekmovanje na svetu jje pristopil leta 2000, ko ga je kot testnega dirkača v svoji ekipi zaposlil Frank Williams. Po odhodu Alexa Zanardija si je izboril mesto dirkača in v svoji prvi sezoni zasedel osmo mesto v končni razvrstitvi za svojim ekipnim kolegom Ralfom Schumacherjem. Leta 2001 je Jenson prestopil v Benetton, ki ga je ravno v tistem času prevzel Renault. Zaradi nekonkurenčnega dirkalnika v tej sezoni Anglež ni mogel računati na kakšno vidnejšo uvrstitev. Nekoliko bolje je nastopal leta 2002, ko je v preimenovani (Renault ekipi pridirkal dve četrti mesti, kljub temu pa je Flavio Briatore za sezono 2003 na njegovo mesto raje postavil takratnega testnega dirkača Fernanda Alonsa. Button se je bil tako prisiljen preseliti v BAR. Po ustalitvi v ekipi BAR Honda je leta 2004 Jenson osvojil svoje prve stopničke (v Maleziji) ter svoj prvi najboljši startni položaj (v San Marinu), ki je bil obenem tudi prvi 'pole' za njegovo ekipo. To sezono je končal s 85 točkami na odličnem tretjem mestu skupne razvrstitve. Po nekoliko slabši sezoni 2005, je ekipo BAR v celoti prevzela Honda. V sezoni 2006 je le prišla tudi dolgo pričakovana zmaga. Na VN Madžarske se je Button na vrh povzpel s 14. startnega položaja in slavil pred Pedrom de la Roso ter Nickom Heidfeldom. Po veličastni zmagi na Hungaroringu je dosegel še po dve četrti ter peti mesti in na koncu zasedel šesto mesto v skupnem seštevku. Sledili sta dve sušni leti v popolnoma nekonkurenčnem dirkalniku Honde, ki je petega decembra leta 2008 najavila svoj odhod iz formule 1. Ekipo je v začetku leta 2009 prevzel Ross Brawn, ostalo je zgodovina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.