Šport > Moto športi
11 ogledov

Nesreče in zmaga Alonsa za 0,2 sek!

Zmagovalec VN Singapurja Fernando Alonso.
1/35
Žurnal24 main
Fernando Alonso je drugo zmago zapored dosegel z vsega 0,2 sekunde prednosti pred Sebastianom Vettlom. Vodilni v seštevku Mark Webber je bil tretji, medtem ko je Lewis Hamilton odstopil.
Veselje Alonsa, žalost Hamiltona, prehitevanja, start in nesreče - poglejte v galeriji. Lewis je bil pred startom v družbi svoje Nicole bolje razpoložen.

Kar uro in 58 minut dolgo dirko za VN Singapurja je z vodstvom od starta do cilja dobil Fernando Alonso (Ferrari) in se v skupnem seštevku prebil na drugo mesto. Po 61 krogih je karirasto zastavico prečkal le 0,293 sekunde pred Sebastianom Vettlom (Red Bull). Na polno sta dirkala od prvega do zadnjega kroga in bila razred zase. 30 sekund za njima je končal še naprej vodilni v točkovanju Mark Webber (Red Bull). Ta se je zapletel v nesrečo z Lewisom Hamiltonom (McLaren), ki je moral tretjič na zadnjih štirih dirkah odstopiti. Jenson Button (McLaren) s četrtim mestom ostaja v bitki za prvaka in kot peti v seštevku zdaj za vodilnim zaostaja 25 točk. Nico Rosberg (Mercedes) in Rubens Barrichello (Williams) sta se dokazala s petim in šestim mestom, vsi ostali pa so v dirki številnih nesreč zaostali več kot minuto.

Zadovoljen sem s tretjim mestom. Zame je bil to najtežji vikend v sezoni in zato sem lahko vesel za toliko točk.
Mark Webber
"Pritiskal sem na Alonsa, a ni naredil napake. Tukaj je zelo težko prehitevati. Bilo bi preveč tvegano," je v prvi izjavi po dirki razlagal Vettel. "Dobili smo veliko dobrih točk. V skupnem seštevku je vse odprto." S tem se strinja tudi Alonso, ki ni odpisal niti Hamiltona in Buttna: "Še vedno smo tesno skupaj. Vseh pet nas ima še bolj ali manj enake možnosti." O dirki pa je povedal: "Bilo je zelo težko. Vedeli smo, da je Singapur fizično zelo težka dirka, saj je najdaljša, pa še zelo vlažno je. Zmaga bi pomeni res veliko."

Kako se je razpletalo
Vettel se je izstrelil s starta, takoj napadel Alonsa, a ga je Španec stisnil ob steno in ubranil prvo mesto. Hamilton, Button in Webber so ostali na mestih od tri do pet, Barrichello pa je s šestega startnega izgubil proti Rosbergu in Robertu Kubici (Renault). Massa je z zadnjega na postanek zapeljal že po prvem krogu. V tretjem je na stezo zapeljal varnostni avto (Vitantonio Liuzzi je s Force Indio končal ob ogradi). Dirkači iz spodnje polovice so zapeljali na postanek, iz prve deseterice pa se je za to tvegano taktiko odločil le Webber in padel na 11. mesto. Ko se je dirka nadaljevala, je bil Avstralec na potezi: najprej je prehitel Tima Glocka (Virgin), nato Kamujija Kobajašija (Sauber), sledil je napad na Michaela Schumacherja (Mercedes) – uspešno. Zaustavilo se mu je v boju za sedmo mesto z Barrichellom.

Skupni seštevek po 15. dirki sezone 2010:
Dirkači
1. M. Webber 202 točki
2. F. Alonso 191
3. L. Hamilton 182
4. S. Vettel 181
5. J. Button 177
6. F. Massa 128
7. N. Rosberg 122
8. R. Kubica 114
9. A. Sutil 47
10. M. Schumacher 46
Moštva
1. Red Bull Renault 383 točk
2. McLaren Mercedes 359
3. Ferrari 319
4. Mercedes 168
5. Renault 133
6. Force India Mercedes 60

Webbrov zaostanek se je nato višal (v 17. krogu je bil že 30 sekund za vodilnim, v 27. kar 45). Zanj je bilo upov na zmago konec, bil pa je v igri za tretje, saj je za Lewisom zaostajal okoli 20 sekund. Uspelo mu je: ko so sredi dirke najboljši zapeljali na postanek, se je prebil pred zadnja dva svetovna prvaka. Tri kroge kasneje je bil drugič na stezi varnostni avto: najprej sta zadela Schumacher in Kobajaši, nekaj zavojev zatem pa je Japonec sam trčil v zid, nakar je vanj priletel še Bruno Senna (Hispania). 26 krogov pred karirasto zastavico se je dirka začela iz ničle: Alonso, Vettel, Webber, Hamilton, Button … so bili spet drug za drugim (Schumacher je padel na 15. mesto).

Po letečem startu je Hamilton napadel Marka, ta se ni dal in v zavoju sta z gumami zapela. Avstralec je lahko nadaljeval, Britanec je na robniku poškodoval dirkalnik in odstopil. Krog zatem nova drama: bok ob boku sta bila Schumacher in povratnik na dirke Nick Heidfeld (Sauber) – najprej blago trčenje, zavoj kasneje pa je Schumi rojaka butnil v zaščitni zid. Komisarji so vse nesreče vzeli pod drobnogled (Webber jo je odnesel brez kazni). Medtem je Alonso vodil dve sekundi pred Vettlom in devet pred Webbrom. Vodilna sta si izmenjavala najhitrejše kroge na dirki - dirkala sta na polno, a do Vettlovega napada ni prišlo. Za akcijo v zadnjih krogih je poskrbel Kubica, ki je bil po drugem postanku z novimi gumami zelo hiter in je za sedmo mesto prehitel pet tekmecev. Dva kroga pred koncem je eksplodiral motor v Lotusu Heikkija Kovalainena. Ko je parkiral, je dirkalnik zajel ogenj, Finec je varno izstopil in se sam lotil gašenja.

VN Singapurja, končni vrstni red:

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +0,293
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +29,141
4. Jenson Button (McLaren Mercedes) +30,386
5. Nico Rosberg (Mercedes) +49,394
6. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +56,101
7. Robert Kubica (Renault) +1:26,559
8. Felipe Massa (Ferrari) +1,53297
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1:52,416*
10. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +1:52,791*
11. Vitalij Petrov (Renault) +1 krog
12. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
13. Michael Schumacher (Mercedes) +1 krog
14. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
15. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth) +2 kroga
16. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth) +3 krogi
Odstopili: L. Hamilton (McLaren), T. Glock (Virgin), N. Heidfeld (Sauber), C. Klien (Hispania), K. Kobajaši (Sauber), B. Senna (Hispania), J. Trulli (Lotus), V. Liuzzi (Force India)
*20 sekund kazenskega pribitka, ker je v prvem krogu sekal zavoj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.