Šport > Moto športi
20 ogledov

Ni Danija, Casey nima tekmeca

Casey Stoner (Honda)
1/12
Žurnal24 main
Ob odsotnosti Danija Pedrose njegov ekipni kolega Casey Stoner ni imel tekmeca na poti do zmage v Barceloni. Na peti dirki sezone MotoGP-ja sta na stopničkah končala še dirkača tovarniške Yamahe.

Casey Stoner (Repsol Honda) je z vodstvom od starta do cilja dobil najbolj nezanimivo dirko sezone motociklističnega svetovnega prvenstva. Ker je zaradi zloma ključnice njegov ekipni tekmec Dani Pedrosa (Repsol Honda) moral izpustiti domačo dirko v Barceloni, Avstralec ni imel tekmeca v boju za zmago. Po 25 krogih je Jorgeja Lorenza in Bena Spiesa (oba Fiat Yamaha) na drugem in tretjem mestu pustil za sabo za dve in pol oziroma štiri sekunde, a njegova prednost bi bila lahko še večja, če ne bi sredi dirke upočasnil, ko je nebo zagrozilo z nekaj dežnimi kapljami. A od prave plohe ni bilo nič in tako se je VN Katalonije mirno razpletla, blizu prvi trojici pa sta bila le še Andrea Dovizioso (Repsol Honda) in Valentino Rossi (Ducati).

Skupni seštevek po peti dirki sezone 2011:
1. J. Lorenzo 98
2. C. Stoner 91
3. A. Dovizioso 63
4. D. Pedrosa 61
5. V. Rossi 58
6. N. Hayden 47
7. B. Spies 36

Kljub tretji sezonski zmagi Stoner ostaja na drugem mestu v točkovanju, saj ga še naprej "tepe" padec iz Jereza. Lorenzo ima po petih dirkah 98 točk oziroma sedem več od prvega favorita za naslov Stonerja. "Uspel sem si privoziti lepo prednost. Ko pa je prišlo nekaj dežnih kapelj, sem postal zelo živčen. To je bila dirka z veliko pritiska, saj nisem vedel, kako hitro naj vozim. K sreči mi je uspelo ostati na dveh kolesih in pred tekmeci," Stoner poudarja, da dirka vendarle ni bila tako lahko dobljena, kot se je zdelo na prvi pogled. Lorenzo z drugim mestom ni smel biti razočaran: "Naredil sem vse, kar sem lahko. Vedel sem, da me bo Casey premagal. Pomembno je, da sem končal dirko in ostal v skupnem vodstvu." Po slabem začetku sezone je bil lahko zelo zadovoljen njegov ekipni kolega Spies: "Zame je bila to pomembna dirka, saj sem moral končno biti v ospredju."

Najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah Marco Simoncelli (Gresini Honda) je slabo startal in ni mogel višje od šestega mesta. S sedmim je uspeh kariere dosegel Cal Crutchlow (Yamah Tech 3). Novo razočaranje je doživel lanski prvak v Moto2 Toni Elias (LCR Honda), ki kljub novi Hondini šasiji ni mogel višje od 13. mesta (bil je torej zadnji med uvrščenimi).

"Stara" zmagovalca in zlomljena noga

Čeprav nekateri pravijo, da je v srednjem razredu Moto2 20 kandidatov za zmago, temu ni tako. Stefan Bradl (Kalex) je zmagal že tretjič letos in še povečal prednost v skupnem seštevku. Večina njegovih tekmecev za naslov prvaka se je zložila, le Marc Marquez (Suter) je z odlično drugo polovico dirke prišel na drugo mesto. Hudo jo je skupil Julian Simon (Suter), ki so mu diagnosticirali večkratni zlom noge. Pred nesrečo s Kenanom Sofuoglujem (Suter) je bil na drugem mestu. Nič novega na vrhu tudi v 125 kubičnem razredu, kjer je Nicolas Terol (Aprila) zmagal že četrtič v sezoni, potem ko so komisarji Johannu Zarcu (Aprilia) dodelili 20-sekundo kazen. V zadnjem ovinku je napadel Terola, zrinil ga je na robnik in prvi prevozil ciljno črto, a komisarji so menili, da je bila poteza preveč nevarna.

VN Katalonije, Barcelona, MotoGP, končni vrstni red:

1. Casey Stoner (Repsol Honda)
2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +2,403
3. Ben Spies (Fiat Yamaha) +4,291
4. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +5,255
5. Valentino Rossi (Ducati) +7,371
6. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +11,831
7. Cal Crutchlow (Yamaha Tech 3) +26,483
8. Nicky Hayden (Ducati) +33,243
9. Loris Capirossi (Pramac Ducati) +43,092

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.