Šport > Moto športi
37 ogledov

"Ni še čas za vrnitev v Bahrajn"

Šejk Zayed al-Zayani zagotavlja, da bo jeseni v Bahrajnu mirno. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Javnost je proti vrnitvi VN Bahrajna na koledar dirk formule 1. Moštva še molčijo, oglasil se je le Mark Webber: "Žalosti me, da ni bila sprejeta prava določitev. Rad bi se vrnil v Bahrajn, a zdaj še ni pravi čas."

Čeprav so bile ekipe proti, proti je bila širša javnost, predvsem pa skupine, ki se zavzemajo za človekove pravice, je Bernie Ecclestone na koledar dirk vrnil VN Bahrajna. To so marca zaradi nemirov v tej bližnjevzhodni državi odpovedali, zdaj se je situacija toliko izboljšala, da bo dirka 30. oktobra (VN Indije se seli na december). "Ekipe ne bodo srečne, a Ecclestone je tisti, ki plačuje račune. Prek njega dobijo denar od televizijskih pravic, pristojbin in pokroviteljev. Dirka gotovo bo," je pred petkovo odločitvijo pravilno napovedal BBC-jev novinar Jonathan Legard. "A to je veliko tveganje, saj so policijsko uro umaknili iz veljave šele pred nekaj dnevi." Drugačnega mnenja je bil legendarni Jackie Stewart: "Šport lahko pomaga ublažiti nemirne, saj šport združuje ljudi."

Do te soboto je skoraj 400.000 ljudi podpisalo spletno peticijo v poziv ekipam, naj bojkotirajo nastop na VN Bahrajna. Združenje moštev Fota je za zdaj reagiralo le z naslednjo izjavo: "Odločitev Fie bomo še preučili in kasneje sprejeli skupno stališče."

"Denar je potlačil človekove pravice in zdravo pamet," je v odziv na vrnitev VN Bahrajna zapisal borec za človekove pravice Alex Wilks. Zanimo pa, da se niti dan po odločitvi še niso oglasile ekipe. Te sicer niso toliko proti vrnitvi VN Bahrajna, kot so proti temu, da bo sezona trajala do sredine decembra. Oglasil se je le dirkač Mark Webber (Red Bull): "Čeprav je bila odločitev sprejeta, pa bom zelo presenečen, če se bo dirka letos res zgodila. Po moje bi moral naš šport že na začetku sezone sprejeti odločno mnenje o dogajanju v Bahrajnu, ne pa da se je le vseskozi prestavljala odločitev o usodi dirke. Če bi dirko že takoj odpovedali, bi poslali jasno sporočilo, da je formula 1 proti kršenju osnovnih človekovih pravic. Žalosti me, da ni bila sprejeta prava določitev. Rad bi se vrnil v Bahrajn, a zdaj še ni pravi čas."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.