Šport > Moto športi
18 ogledov

"Ni več prostora za napake"

Lani je v Suzuki zmagal Vettel. Red Bull je favorit tudi ta konec tedna. (Foto:
1/2
Žurnal24 main
Ena napaka bo usodna. Vse se lahko zgodi. Vseh pet je zelo izenačenih. Tako pred VN Japonske v en glas trdijo tekmeci za naslov prvaka: Webber, Alonso, Hamilton, Vettel in Button.
Zapeljite se z Webbrom po sloviti osmici v Suzuki.

Še štiri dirke so do konca sezone formula 1 (Korejci obljubljajo, da dirka čez 14 dni bo), razlika med prvo peterico pa ostaja zgolj 25 točk (toliko se dobi za zmago). 16. dirka sezone je VN Japonske v Suzuki, kjer se je pogosto lomila sezona. Osmica je tehnično zelo zahtevna proga, ima dolge ravnine s prek 300 km/h kot tudi hitre in počasne zavoje. Zdi se, da bodo Red Bull, McLaren in Ferrari glede na karakteristike steze tu zelo izenačeni (kakšne so, poglejte v videu).

Spored VN Japonske:
Petek: 1. trening (3.00), 2. trening (7.00)
Sobota: 3. trening (4.00), kvalifikacije (7.00)
Nedelja: dirka (8.00)

Z 202 točkama in štiri zmagami na dirko kot vodilni v seštevku prihaja Mark Webber (Red Bull). "Mislim, da smo zelo izenačeni. Vse se lahko hitro spremeni. Vseeno sem zelo, zelo sproščen. Zame bo to kot vsaka druga dirka. Odpeljal bom, kakor znam in točke se bodo zgodile same," je ob prihodu v Suzuko razlagal avstralski dirkač. "O naslovu prvaka ne razmišljam. Če bi bila sezona dolga 15 dirk, bi bil prvak, tako pa nisem." Steza je podobna tistima v Silverstonu in Istanbulu, kjer je letos zmagal prav Mark. "A od takrat smo vsi napredovali. Vse tri ekipe bomo zelo hitre."

191 točk oziroma 11 manj od Webbra ima Fernando Alonso (Ferrari), ki bo ta konec tedna dirkal za tretjo zaporedno zmago oziroma peto v sezoni. "Najtežji del sezone se šele začenja. Zdaj gre zares. Vsi bomo morali dati vse od sebe. Tolikokrat letos se je že vse spremenilo, lahko se tudi ta vikend. Vemo le to, da bo ena sama napaka usodna." Ko je Španec nazadnje zmagal tri dirke v nizu, je postal svetovni prvak (z Renaultom leta 2006).

182 točk oziroma 20 manj od vodilnega, s katerim je trčil in odstopil pred 14 dnevi, je na tretjem mestu Lewis Hamilton (McLaren). Čeprav je na zadnjih štirih dirkah trikrat ostal przanih rok, se nekdanji prvak v Suzuki ne bo držal nazaj. "S Suzuko imam nekaj neporavnanih računov. Lani sem pritiskal kot nor, a enostavno nisem bil dovolj hiter. Ne bom se držal nazaj, zdaj je čas za boj. Potrebujem odličen rezultat, da bi spet obudil sanje o naslovu prvaka."

Zadnjih 5 zmagovalcev VN Japonske:
2009 – S. Vettel (Red Bull)
2008 – F. Alonso (Renault)*
2007 – L. Hamilton (McLaren)*
2006 – F. Alonso (Renault)
2005 – K. Räikkönen (McLaren)
*na stezi Fuji

21 točk manj od Webbra ima četrti Sebastian Vettel (Red Bull). Lanski zmagovalec VN Japonske tokrat v napovedih ostaja previden. "Naš dirkalnik ima sicer rad srednjehitre in hitre zavoje in zato nas ta vikend vidite kot favorita, a vseeno se bomo morali zelo potruditi. Čaka nas težak vikend. Naznanka je tudi vreme." Vremenoslovci res napovedujejo sprememnljivo vreme – vsaj v petek in soboto zna deževati. In bitka za prvaka: "Razmišljam le o Japonski."

25 točk za vodilnim je še peti kandidat za prvaka. To je branilec naslova Jenson Button (McLaren). "V Suzuki sem imel že nekaj dobrih rezultatov, a še nikoli nisem zmagal. Ta steza ustreza mojemo stilu dirkanja. Kot vsi vemo, ni več prostora za napake. Katerikoli od nas pet lahko drugim ukrade naslov prvaka." Še to: ne pozabite nastaviti budilke!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.