Šport > Moto športi
56 ogledov

Novost naj bi zaživela že v Melbournu

formula 1 red bull EPA
Novost, o kateri so pred začetkom nove sezone F1 razpravljali vodje ekip in Bernie Eccelstione, bo najverjetneje zaživela že na prvi dirki sezone 20. marca v Melbournu.

A kot poroča nemški strokovni časnik Auto, Motor und Sport, so v zakulisju formule 1 na testiranjih v Barceloni razkrili, da so dosegli dogovor, Ecclestone pa je Fii zagotovil, da bo tehnologija, ki bo to omogočala, nared že čez dobra dva tedna za začetek prve dirke.

V novih kvalifikacijah bo v prvem delu, ko bo na stezi vseh 22 dirkačev, po sedmih minutah odpadel najpočasnejši, vsakih 90 sekund pa naj bi nato v bokse poslali še tistega, ki bo takrat na zadnjem mestu.

Ostalo bo 15 dirkačev, ki se bodo v drugem delu kvalifikacij prav tako borili na izpadanje. Prvi naj bi se poslovil po šestih minutah, potem pa spet po eden na 90 sekund, dokler ne bi za zadnje dejanje ostala le osmerica.

Zadnji del kvalifikacij naj bi trajal 14 minut, izločanje najslabših pa bi se začelo že po petih minutah. V zadnjih 90 sekundah bi bila na stezi samo še dva dirkača, ki bi v medsebojnem dvoboju odločala o prvem mestu in najboljšem izhodišču za dirko.

Z novim formatom naj bi poskrbeli za več dogajanja in bolj razburljive kvalifikacije, namen pa je predvsem, da bi bili dirkalniki več časa na stezi. Po sedanjem sistemu so namreč vozniki dolgo v boksih, potem odpeljejo en hiter krog, morda dva, ter se spet vrnejo v garaže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.