Šport > Moto športi
18 ogledov

Od 2013 Ferrari s svojo formulo 1?

Luca di Montezemolo na dan vleče grožnje izpred nekaj let. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Luca di Montezemolo, predsednik Ferrarija, je dal vedeti, da lahko Ferrari leta 2013 ustanovi svojo formulo 1, potem ko jim poteče pogodba z Berniejem Ecclestonom. Stare grožnje spet postajajo sveža tema.
Formula 1 mora prodreti v Ameriko, na njihove televizije, splet, na iPad … Dirkali bomo v Rusiji, Indiji, čim prej se moramo vrniti tudi v Ameriko. Moramo se zahvaliti Bernieju Ecclestonu, da je ta šport postal globalen.
Luca di Montezemolo

In se je spet začelo! Ferrari vnovič grozi, da bo ustanovil lastno formulo 1, potem ko zdajšnja pogodba Concorde po sezoni 2012 poteče, če Fia ne bo dala moštvom glavne besede. Tako je Luca di Montezemolo zatrdil v pogovoru za CNN, pri čemer bi Ferrariju pomagal News Corp, ki je pred dnevi predstavil svojo željo po nakupu formule 1, a sta zdajšnji lastnik (CVC) in Bernie Ecclestone to možnost odločno zavrnila.

"Bodimo pragmatični. Po sezoni 2012 vsem ekipam poteče pogodba s CVC-jem. Imeli bomo tri alternative. Prvič. Podaljšamo s CVC-jem. Drugič. V teoriji lahko, kot so to predlanskim naredila košarkarska moštva v Ameriki, ustanovimo lastno podjetje, kot je to NBA. Tako bi lahko sami organizirali dirke in prodajali televizijske pravice. In tretjič. Lahko najdemo novega partnerja. Bernie Ecclestone svoje delo dobro opravlja, a je posel že trikrat prodal. CVC se vendarle lahko določi za prodajo in to bi pomenilo, da Ecclestone morda ne bo več na čelu," razlaga Montezemolo. "Na koncu bo odločitev na strani ekip. Po sezoni 2012 CVC teoretično nima več v lasti tekmovanja. Pomembno je, da imamo alternative. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Še je čas."

Predsednik Fie Jean Todt razmišlja, da bi vrnili del testiranj med dirkami. Ekipe pa že sporočajo, da so proti tej ideji. Pa bi si mislili, da jo bodo podprli!?

Montezemolo je za CNN govoril tudi o novih pravilih, ki so se izkazala za uspešna (no, prehitevanja so kar malce prelahka), pa vendarle: "Predaleč smo šli z umetnimi elementi. Kot da bi nogometaše prisilil, da uporabljajo superge za tenis. Da imamo toliko postankov … poglejte, rad bi videl tekmovanje na stezi, ne pa v boksih. Na zadnji dirki je bilo 80 postankov. Dajte no, to je preveč! In gledalci dirk zdaj sploh ne razumejo več. Preveč je tudi gumbov, dirkači se osredotočajo na gumbe, ne pa na dirkanje. Ferrari bo pritiskal na vodilne, da ne bodo šli še dlje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.