Šport > Moto športi
21 ogledov

Od sovraštva do prijateljstva

Rainey Schwantz
1/3
EPA
V naslednjih dneh boste pobližje lahko spoznali nekatere največje rivale v zgodovini kraljevega motociklističnega razreda. Sprva vam bomo predstavili dva ameriška dirkača, ki sta bitke bila v začetku devetdesetih let.

Govora je seveda o Waynu Raineyju in Kevinu Schwantzu. Legendarna Američana sta svetovni motociklistični eliti vladala v začetku devetdesetih let. Oba sta v najbolj prestižen motociklistični razred prišla v osemdesetih, nato pa postala ena najhujših rivalov v zgodovini MotoGP-ja. Njuno rivalstvo je bilo še bolj zanimivo, zaradi različnega sloga vožnje. Rainey je veljal za izjemno previdnega in preračunljivega voznika, medtem ko je Schwantz svoje navijače navduševal z agresivnostjo in vožnjo na vse ali nič.


Rainey prvak trikrat, Schwantz le enkrat

Rainey je z Yamaho naslov svetovnega prvaka slavil trikrat zapored med letoma 1990 in 1992, Schwantz pa je svojega rojaka ugnal leta 1993, ko se je na prestol zavihtel s Suzukijem. Oba skupaj sta v eliti zbrala 49 zmag (Schwantz 25, Rainey 24), kar je le še en podatek več, ki govori v prid njuni izenačenosti in je na dirkališčih pogosto pripeljala do številnih srečanj. Verjetno bo odveč, če zapišemo, da se ta srečanja pogosto niso končala po željah obeh dirkačev.

Od sovraštva do spoštovanja

"Govorite s komer koli hočete, ki govori o Grand Prixu, in vsak vam bo rekel: 'V zgodnjih devetdesetih in poznih osemdesetih je bilo najboljše'," je razlagal Schwantz preden se je dotaknil izjemnega rivalstva med njim in Raineyjem, ki je kasneje vodilo do izjemnega medsebojnega spoštovanja. "Lepo je videti odnos, dveh dirkačev, ki se sovražita v dno duše, nato pa se vse skupaj razvije v nekaj povsem drugega. Spoštovanje, ki ga imava zdaj drug do drugega, je nekaj izjemnega."

Schwantz vedno "na polno"

Raineyjeva želja po temu, da je boljši od svojega nasprotnika ga je gnala prav do skrajne meje in še dlje. In ravno zaradi naštetega je prišel do vseh svojih uspehov. "Rivalstvo je bilo zelo intenzivno," je dejal Rainey in za zaključek povedal: "Vedel sem, da bo Kevin od začetka do konca dirkal 'na polno'. Vedel sem, da si me želi premagati bolj kot kogarkoli drugega. Včasih je prišlo le do borbe med nama in vedel sem, da bo napeto do zadnjega zavoja dirke in na srečo sem jaz dobil večino teh spopadov. To je imelo velik vpliv na moje življenje, zagotovo."

Statistika Schwantza

Nastopi na dirkah za SP: 105
Število zmag: 25
Število vseh stopničk: 51
Najhitrejši startni položaji: 29
Najhitrejši krogi: 26
Število vseh osvojenih točk: 1236,5
Svetovni prvak: 1993
Prva dirka v kraljevem razredu MotoGP: 1986 (VN Nizozemske, Assen)
Prva zmaga v kraljevem razredu: 1988 (VN Japonske, Suzuka)
Zadnja zmaga v kraljevem razredu: 1994 (VN Velike Britanije, Donington)
Zadnja dirka v kraljevem razredu: 1995 (VN Japonske, Suzuka)

Statistika Raineyja

Nastopi na dirkah za SP: 95
Število zmag: 24
Število vseh stopničk: 65
Svetovni prvak: 1990, 1991, 1992
Najhitrejši startni položaji: 16
Najhitrejši krogi: 23
Število vseh osvojenih točk: 1270,5
Prva dirka v kraljevem razredu MotoGP: 1984 (VN Italije, Misano)
Prva zmaga v kraljevem razredu: 1988 (VN Velike Britanije, Donington)
Zadnja zmaga v kraljevem razredu: 1993 (VN Češke, Brno)
Zadnja dirka v kraljevem razredu: 1993 (VN Italije, Misano)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.