Šport > Moto športi
454 ogledov

"Od standardnega načina dirkanja bo ostalo malo"

Menjava gum f1 Youtube
Sezona svetovnega prvenstva formule 1 se bo, če bo vse potekalo po pričakovanjih, začela 5. julija v Avstriji.

Zaradi epidemije novega koronavirusa nič več ne bo, kot je bilo, opozarja vodja ekipe Red Bull Christian Horner. Ukrepi med dirkaškim koncem tedna bodo namreč izredno strogi.

Dirkališče Red Bull Ring v Spielbergu bo, potem ko je novi koronavirus dodobra premešal spored letošnje sezone, zdaj prva postaja v letu 2020. Vodstvo tekmovanja še vedno upa, da bo nato do konca leta mogoče izvesti vsaj 15, morda pa tudi 18 dirk. Doslej so deset dirk z originalnega koledarja sezone že bodisi odpovedali ali pa prestavili.

Horner je v pogovoru za časnik Autosport dejal, da bodo morali vsi sodelujoči sprejeti dejstvo, da bodo omejitve, ukrepi in varnost tako poostreni, kot niso bili še nikoli. "Ukrepi bodo seveda drakonski. Če pa bomo lahko na ta način pomagali našemu športu, da si opomore, bomo na našem dirkališču morda nakazali tudi smer razvoja v tej sezoni, za zdaj seveda jasno brez gledalcev," je dejal prvi mož ekipe, katere pokrovitelj je tudi lastnik dirkališča na avstrijskem Štajerskem.

Zaradi omejevanja stikov in preprečevanja možnosti okužb bo potrebno zagotoviti majhne delovne skupine. "Morali bomo ustanoviti manjše skupine, na eno moštvo to pomeni največ 80 ljudi. Morali bodo potovati skupaj, bivati v istem hotelu, predvsem pa se ne bodo smeli družiti z drugimi ekipami," razmišlja Horner.

horner verstappen | Avtor: Epa Epa

Dirke, kakršne so navijači poznali leta in desetletja, vsaj v bližnji prihodnosti ne bodo mogoče, opozarja Horner. "Od standardnega načina dirkanja bo ostalo malo, če bomo strogo upoštevali vsa pravila in omejitve."

Spielberg ima, poleg tega, da so v Avstriji med prvimi v Evropi začeli sproščati ukrepe po koronakrizi, še eno prednost: v bližini je zasebno letališče. To bi lahko močno olajšalo potovalne težave ekip, saj je prav trenutna nezmožnost, da bi potovali, glavna prepreka za načrtovanje preostanka sezone. Sedem ekip formule 1 ima sicer sedež v Veliki Britaniji, Ferrari in Alpha Tauri v Italiji, Alfa Romeo Sauber pa v Švici.

Čeprav je med vrsticami izrazil tudi zaskrbljenost, da je morda tudi datum 5. julij, ki si ga vodstvo tekmovanja želi za nov začetek, še prehiter, pa vodja avstrijske ekipe vendarle ostaja optimist: "Ne morem si predstavljati, da sploh ne bi dirkali. Dirko in tudi prvenstvo bomo le izpeljali, vseeno, v kakšni obliki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice