Šport > Moto športi
1184 ogledov

Odločitev o prvaku bo padla na zadnji dirki sezone

VN Malezije motoGP Andrea Dovizioso epa Andrea Dovizioso še upa na svoj prvi naslov prvakav motoGP.
Končan je motociklistični konec tedna v Maleziji. Svetovnega prvaka v razredu motoGP še nimamo.

Italijanski motociklist Andrea Dovizioso je z današnjo zmago na veliki nagradi Malezije odločitev o svetovnem prvaku v kraljevskem razredu motoGP prestavil na zadnjo dirko sezone. Dirkač Ducatija je zmagal v Sepangu in zmanjšal zaostanek za vodilnim v SP, Špancem Marcom Marquezom, na 21 točk. Marquez je bil danes četrti.

Ducati je v Maleziji sicer slavil dvojno zmago, saj je na drugem mestu končal Španec Jorge Lorenzo, tretji je bil Francoz Johann Zarco (Yamaha Tech3)

Tako Marquez kot Dovizioso imata zdaj po šest zmag v sezoni. Odločitev o svetovnem prvaku za 2017 bo tako padla na zadnji dirki sezone v Valencii, Marquez pa ima v rokah vse karte.

"Seveda sem vesel, da sem svoje sanje o naslovu svetovnega prvaka ohranil pri življenju," je še na dirkališču dejal Dovizioso, ki je še edini, ki bi lahko Marquezu preprečil pot do četrtega naslova prvaka. V skupni razvrstitvi zdaj Dovi za Marquezom zaostaja za 21 točk (261:282), na zadnji dirki sezone pa je na voljo še 25 točk. To pomeni, da je tudi ob morebitni zmagi Italijana Marquezu v Valencii dovolj že 11. mesto za nov naslov prvaka, če pa bo za 13. mestom, pa bi lahko slavil Dovizioso. Bržkone gre bolj za račun brez krčmarja.

Zadnja dirka sezone bo 12. novembra v Valencii.

Na dirkališču v Sepangu (5,543 km), kjer je Dovizioso v dežju zmagal že lani, sta najbolje startala Zarco in Marquez, ki se je izstrelil v ospredje s sedmega mesta. Italijan pa je prehitel v četrtem krogu (od 20), najhitrejša četverica Zarco, Lorenzo, Dovizioso in Marquez pa se je odlepila od ostalih.

Potem ko sta Ducatijeva dirkača prehitela Zarca, je bil do 16. kroga v vodstvu Lorenzo, ki pa je nato predse spustil moštvenega kolega in mu olajšal pot do šeste zmage v sezoni.

"Imel sem dober ritem. Dirka je bila težka, razmere so bile zahtevne, a moj motor je tekel kot po maslu. Za menoj je popoln konec tedna," je še dejal Dovizioso.

Morbidelli do naslova

talijanski motociklist Franco Morbidelli je v Sepangu osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2, dirko za veliko nagrado Malezije pa je dobil Portugalec Miguel Oliveira. Morbidelli, ki je danes končal na tretjem mestu, je naslov osvojil že pred dirko, ko je njegov tekmec Švicar Thomas Lüthi zaradi zloma v stopalu odpovedal nastop. Lüthi si je poškodoval stopalo v sobotnih kvalifikacijah, danes pa so mu zdravniki prepovedali nastop. Morbidelli je prvi Italijan s skupno zmago v moto2 po Marcu Simoncelliju leta 2008.

Na dirki je zmagal Oliveira, ki je dirko začel z drugega startnega položaja in dominiral pred južnoafriškim novincem Bradom Binderjem, ki je danes osvojil drugo mesto.

Mir še enkrat najhitrejši

Španec Joan Mir (Honda) je danes potrdil novi status motociklističnega svetovnega prvaka v razredu moto3, potem ko je danes osvojil še veliko nagrado Malezije, 17. od 18 dirk v sezoni. Potem ko je naslov prvaka osvojil že minuli vikend v Avstraliji, je 20-letni Majorčan v Sepangu z najboljšega startnega položaja osvojil še deseto zmago v sezoni.

Drugo mesto na dirki je osvojil njegov rojak Jorge Martin (Honda), tretje pa Italijan Enea Bastianini (Honda).

VN Malezije, motoGP (20 krogov):

1. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 44:51,497
2. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 0,743
3. Johann Zarco (Fra/Yamaha) 9,738
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 17,763
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 29,144
6. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 30,380
7. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 30,769
8. Jack Miller (Avs/Honda) 35,238
9. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 38,053
10. Pol Espargaro (Špa/KTM) 39,847
...

Skupni vrstni red SP (17/18):

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 282 točk
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 261
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 226
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 197
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 185
6. Johann Zarco (Fra/Yamaha) 154
7. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 116
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 121
9. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 104
10. Jonas Folger (Nem/Yamaha) 84
...

Komentarjev 1
  • marialorca 07:59 30.oktober 2017.

    Andrea Dovizioso ... Nima šans ... V Valenciji bo Mark vse "pojedel" ... recimo, da mu - v interesu ekipe - Lorenzo odpelje Marka "v pesek"; danes se je galantno odpovedal zmagi ... Ob moto "mučkanju" se spomnim, kako je ...prikaži veče Šumi v Sepangu "počes" postavil Ferrarija za Irwainovo zmago, na zadnji dirki pa mu je "pokazal" ZA NASLOV PRVAKA MORAŠ TUDI MENE PREHITETI ... Edi ni postal prvak F1, lep je spomin na njegove nastope.