Šport > Moto športi
68 ogledov

Ogier še petič pokoril konkurenco

Sebastien Ogier reli po Walesu
Sebastien Ogier je osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka.

Velikega presenečenja ni bilo: čeprav ni zmagal na reliju po Walesu, se je Francoz Sebastien Ogier že danes lahko veselil novega naslova svetovnega prvaka v reliju, petega v karieri, s katerim se je slavnemu rojaku in soimenjaku Sebastienu Loebu približal "le" na štiri.

Reli v Walesu je imel letos dva junaka in dva nadvse zadovoljna dirkača. Prvi je bil seveda Ogier, ki mu ni bilo potrebno dirkati na vso moč in je lahko kakšen ovinek odpeljal tudi bolj previdno; prednost je imel namreč dovolj, da za skupno lovoriko ni potreboval zmage. Tudi tretje mesto je bilo tako dovolj, da se je še za korak približal Loebu. Ta bo še nekaj časa neulovljiv, saj bi Ogier za to, da bi ga ujel po številu svetovnih lovorik, ob idealnem razpletu potreboval še štiri sezone, a tudi s petim je bil Ogier nadvse zadovoljen.

"Saj ne vem, kaj naj rečem. ... leto je bilo težko, toda konec je fantastičen. Vse lovorike mi veliko pomenijo, tale pa je vseeno nekaj posebnega. Veliko smo tvegali, bilo je veliko neznank in predvsem zelo trd boj. Ni bilo enostavno, a mi je uspelo," je po koncu relija besede za izražanje čustev kar težko našel izkušeni Francoz.

Reli, Sebastien Ogier WRC prvenstvo Avto WRC prvenstvo v reliju čez dve leti na Hrvaškem

S petimi naslovi je zdaj Ogier sam na drugem mestu po številu osvojenih naslovov svetovnega prvaka, za seboj je pustil Finca Juho Kankkunena in Tommija Mäkinena, ki sta do letos tako kot on imela po štiri lovorike.

Prve štiri naslove je osvojil s Volkswagnom, pred letošnjo sezono pa je po umiku nekoč skoraj nepremagljive nemške ekipe moral poiskati nove delodajalce. Izziv je našel pri ekipi M Sport Ford in hitro je postalo jasno, da bo naveza vodje moštva Malcolma Wilsona in odličnega dirkača pravi recept za uspeh. Bolj ko se je sezona razvijala, bolj prepričljiv je bil Francoz, na koncu pa je piko na i postavil že pred zadnjim relijem, ki bo sredi novembra v Avstraliji.

Zmaga ostala doma

Zelo zadovoljen pa je bil tudi Valižan Elfyn Evans. Ves konec tedna je vozil v ospredju in nakazoval, da je prva zmaga na tej ravni že na dosegu roke. A v reliju so številni dirkači doživeli razočaranje prav na koncu, zato se Evans ni hotel veseliti prezgodaj. Danes se je lahko, na zadnji hitrostni preizkušnji, "power stagu," ni preveč tvegal in ga ni bilo med peterico, ki dobi dodatne točke (Ogier se je tu uvrstil na zanesljivo tretje mesto), a skupnega seštevka dirke to ni spremenilo. Na koncu je bil prvi, s 37 sekundami naskoka pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom.

"Super reli je bil. Hvaležen sem vsem, ki so me podpirali, dolgo je trajalo, da sem pripel do te točke. To je nagrada za vse nas," je bil velikega uspeha vesel Evans.

Ogierjev sotekmovalec v ekipi M Sport je dosegel prvo zmago v karieri in tudi prvo britansko na tem reliju po Chrisu Brunsu leta 2000.

Ogier ima po predzadnjem reliju tako neulovljivih 215 točk, Neuville je drugi s 183, na skupno tretje pa je zdrsnil danes šele šesti tretji Fordov dirkač Estonec Ott Tänak (169).

Reli po Walesu, izidi:

1. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta) 2:57:00,6
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) +37,3
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Ford Fiesta) 45,2
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Nor/Hyundai i20) 49,8
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/Toyota Yaris) 50,3
6. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Ford Fiesta) 1:02,3
7. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/-Irs/Citroen C3) 1:20,5
8. Hayden Paddon/Seb Marshall (NZl/VBr/Hyundai i20) 2:16,3
...

Skupni vrstni red SP:

1. Sebastien Ogier (Fra/Ford Fiesta) 215 točk
2. Thierry Neuville (Bel/Hyundai i20) 183
3. Ott Tänak (Est/Ford Fiesta) 169
4. Jari-Matti Latvala (Fin/Toyota Yaris) 136
5. Elfyn Evans (VBr/Ford Fiesta) 118
6. Dani Sordo (Špa/Hyundai i20) 95
7. Juho Hänninen (Fin/Toyota Yaris) 71
8. Kris Meeke (VBr/Citroen C3) 70
...

Konstruktorji:

1. M-Sport (Ford) 398 točk
2. Hyundai Motorsport 305
3. Toyota Gazoo Racing 241
4. Citroen Racing 210

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.