Šport > Moto športi
16 ogledov

Ole Mark! Lew odletel krog pred ciljem.

VN Španije Barcelona 2010 zmaga Mark Webber Red Bull
1/22
Žurnal24 main
Z vodstvom od starta do cilja je VN Španije dobil Mark Webber (Red Bull). Krog pred ciljem je odstopil Lewis Hamilton (McLaren) in tako je bil drugi Fernando Alonso (Ferrari) in tretji Sebastian Vettel (Red Bull).
Webber je bil danes v svoji ligi.
Sebastian Vettel

Veliki zmagovalec pete dirke sezone je Mark Webber (Red Bull). Vodil je od starta do cilja in bil razred zase. To je njegova prva zmaga letos in tretja v karieri. Potem ko se je drugouvrščenemu Lewisu Hamiltonu (McLaren) v predzadnjem krogu predrla pnevmatika in je zletel s proge, je na drugem mestu VN Španije končal domačin Fernando Alonso (Ferrari). Srečno tretji je bil Sebastian Vettel (Red Bull), saj je zadnjih nekaj krogov odpeljal z uničenimi zavorami. Do najboljše uvrstitve v sezoni je s četrtim mestom prišel Michael Schumacher (Mercedes), potem ko je odbil vse napade sicer hitrejšega Jensona Buttna (McLaren). Trenutna pravila in obtem še karakteristika Barcelone skoraj ne omogočata prehitevanj. To je izkusil tudi Nico Rosberg (Mercedes), ki je šele po desetih krogih napadov prehitel Nica Hülkenberga (Williams). A to je bil boj v ozadju, saj je imel pred to dirko drugi v seštevku težave ob prvem postanku, obtem pa mu spremenjeni dirkalnik ni odgovarja.

Imel sem dobro dirko, nato pa tako razočaranje. Drugo mesto bi bilo za skupni seštevek odlično, a dogajajo se tudi take stvari in pred nami je še veliko dirk.
Lewis Hamilton
"Za nami je senzacionalen vikend. Naredili nismo niti ene napake. Ključno je bilo, da sem v prvem zavoju odbil napad Sebastiana. Sezona je še dolga, a ta rezultat je velika vzpodbuda za naprej," je z velikim nasmeškom po dirki razlagal Webber. Presrečen je bil z drugim mestom pred 130 tisoč rojaki tudi Alonso: "Sem izjemno zadovoljen. Čudovito je, če v zadnjem delu dirke pridobiš dve mesti. Res se dobro počutim. Ta vikend je bil za nas bolj tako tako in zato smo s končnim rezultatom lahko zelo zadovoljni." Sladko kislo se je v paddocku Barcelone držal Vettel: "Ne vem, kako naj se počutim. Ni slabo, da sem videl cilj, saj mi je šlo vse narobe. Morali bomo odpraviti težave, saj imamo za zdaj le 50-odstotne možnosti za dirko brez težav."

Skupni seštevek po peti od 19 dirk sezone 2010:
Dirkači
1. J. Button 70 točk
2. F. Alonso 67
3. S. Vettel 60
4. M. Webber 53
5. N. Rosberg 50
6. F. Massa 49
7. L. Hamilton 49
8. R. Kubica 44
9. M. Schumacher 22
10. A. Sutil 16
Moštva
1. McLaren Mercedes 119 točk
2. Ferrari 116
3. Red Bull Renault 113
4. Mercedes 72
5. Renault 50

Kako se je razpletalo
Po startu je Vettel napadel najboljšega s kvalifikacij Webbra. Neuspešno. Zagrozil je tudi Alonso, a je Hamilton ostal tretji. Največ je pridobil Adrian Sutil (Force India), ki je z 11. prišel na osmo mesto; izgubil pa Kamui Kobajaši (Sauber), ki je z 10. padel na 17.  V uvodnem delu dirke je Webber z najhitrejšimi krogi počasi večal prednost, a vendarle Vettel in Hamilton po 12 krogih nista zaostajala več kot pet sekund. Prvi postanki so sledili med 16. in 19. krogom, pa tudi prva prehitevanja. Schumacher se je na stezo vrnil pred Buttna, Hamilton pa je v prvem zavoju po povratku prehitel Vettla. V boksih je imel težave Rosberg, padel je na 17. mesto in dirke za točke je bilo zanj konec.

Po postankih smo spremljali napade aktualnega prvaka nad sedemkratnega. McLarnov dirkač je bil očitno hitrejši, a je Mercedesov adut odbil vse napade. V ospredju je Webber povečeval prednost, v 40. krogu je bil že 12 sekund pred Hamiltonom in Vettlom, 20 pred Alonsom in 45 pred Schumacherjem in Buttnom. Ob le enem postanku so proti koncu začele popuščati pnevmatike. Prva žrtev je bil Vettel, ki je moral na menjavo. Izgubil je le eno mesto. Nato je imel še kritične težave z zavorami, a je uspel pripeljati v cilj. Ko smo nekaj krogov pred koncem menili, da je že vse odločeno, je sledil šok. V predzadnjem krogu je Hamiltonu počila prednja pnevmatika in zletel je s steze.

VN Španije, Barcelona, končni vrstni red:

1. Mark Webber (Red Bull Renault)
2.
Fernando Alonso (Ferrari) + 24,065 
3. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +51.338

4. Michael Schumacher (Mercedes) + 1:02,195
5. Jenson Button (McLaren Mercedes) +1:03,728
6. Felipe Massa (Ferrari) + 1:05,767
7. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1:12,941
8. Robert Kubica (Renault) +1:13,677
9. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
10. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
11. Vitalij Petrov  (Renault) +1 krog
12. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +1 krog
13. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krog
14. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +2 kroga
15. Tonio Liuzzi (Force India Mercedes) +2 kroga
16. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +2 kroga
17. Jarno Trulli (Lotus Cosworth) +3 krogi
18. Timo Glock  (Virgin Cosworth) +3 krogi
19. Lucas Di Grassi (Virgin Cosworth) +3 krogi
Odstopili: S. Buemi (Toro Rosso Ferrari), K. Čandok (Hispania Cosworth), P. De la Rosa (Sauber Ferrari), B. Senna (Hispania Cosworth), Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.