Šport > Moto športi
19 ogledov

Padci, prvi Stoner, blamaža Rossija

Casey Stoner (Honda)
1/18
Žurnal24 main
Casey Stoner (Honda) je v Silverstonu dosegel četrto zmago v sezoni 2011 v MotoGP-ju in prevzel vodstvo v točkovanju. Jorge Lorenzo (Yamaha) in Marco Simoncelli (Honda) sta na mokri stezi odstopila.

VN VB je v razmočenem Silverstonu severno od Londona dobil Avstralec Casey Stoner (Repsol Honda). Ker je aktualni prvak Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) odstopil, je Stoner tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. To je njegova četrta zmaga na šestih dirkah sezone 2011. Žrtvi mokre steze sta bila še dva dirkača – obema so se nasmihale stopničke: Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda) in Američan Ben Spies (Fiat Yamaha). Slednji je moral na pregled k zdravnikom. Tako sta se s 15 oziroma 21 sekundami zaostanka na stopničke pripeljala Italijan Andrea Dovizioso (Repsol Honda) in Američan Colin Edwards (Yamaha Tech 3). Slednji si je na prejšnji dirki zlomil ključnico, a se ekspresno hitro vrnil na dirke in tako je s še ne zaceljeno kostjo ta uspeh vreden še toliko več. To so njegove prve stopničke letos. Njegov ekipni kolega Britanec Cal Cruthclow, ki si je ključnico zlomil na kvalifikacijah, ni nastopil.

"Razmere so bile težke, ritem pa hud. Ko sem vozil na drugem mestu, sem zaradi velike količine vode komaj videl na progo. Ko sem se prebil v vodstvo, je bilo precej lažje, a do konca dirke sem skrbel predvsem za to, da ne bi padel," je po dirki strnil Stoner. Pravo blamažo pa si je privoščil Italijan Valentino Rossi (Ducati). No, saj šesto mesto zanj letos ni slabo, a za Stonerjem je zaostal minuto in štiri sekunde oziroma 38 sekund za ekipnim kolegom, Američanom Nickyjem Haydnom.

Dež je del dirkanja v Veliki Britaniji in motociklistom v svetovnem prvenstvu to nedeljo v Silverstonu ni bilo prizanešeno. Dirka razreda MotoGP se je začela v rahlem dežju, a na povsem razmočeni stezi. Najbolje je startal Dovizioso, a ga je že po prvem krogu Stoner prehitel in hitro naredil sekundo razlike. Prvi je na mokrem napako naredil Simoncelli, se rešil, a na tretje mesto spustil Lorenza. V ozadju je počasi napredoval Rossi, a je imel po treh krogih na 11. mestu že 12 sekund zaostanka. Sredi dirke je imel Casey varni dve sekundi prednosti, Andrea pa je za drugo zadrževal Jorgeja in Marca. 12 krogov pred ciljem sta v istem krogu s proge zletela oba dirkača tovarniške Yamahe, najprej Spies, nato še Lorenzo. Dve kroga kasneje je bil žrtev mokre steze še Simoncelli. Tako je Stoner s 15 sekundami prednosti lahko mirno dirko pripeljal do zmage.

Nemec Stefan Bradl (Kalex) je še četrtič v sezoni dobil dirko v razredu Moto2. Vodil je večji del dirke, a če bi bil predviden še kak krog več, bi bil morda premagan. Junak dirke je bil domačin Bradley Smith (Tech 3), ki se je iz 28. startnega mesta prebil do končnega drugega, se vodilnemu hitro bližal, a njegov zaostanek z začetka dirke je bil vendarle previsok. Za Smitha so to prve stopničke v Moto2. Na zmagovalni oder je stopil še Italijan Michele Pirro (Moriwaki). Dirko v razredu do 125 kubičnih centimetrov je prvič v karieri dobil mladi Nemec Jonas Folger (Aprilia). Vodilni v točkovanju Španec Nicolas Terol (Aprilia) je bil na mokri stezi šele osmi.

VN VB, Silverstone, MotoGP, končni vrstni red:

1. Casey Stoner (Repsol Honda)
2. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +15,159
3. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +21,480
4. Nicky Hayden (Ducati) +26,984
5. Alvaro Bautista (Rizla Suzuki) +35,569
6. Valentino Rossi (Ducati) +1:04,526
7. Karel Abraham (Cardion Ducati) +1:32, 650
8. Toni Elias (LCR Honda) +1:51,938
Odstopili: Jorge Lorenzo, Ben Spies (oba Fiat Yamaha), Marco Simoncelli (Gresini Honda)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.