Šport > Moto športi
64 ogledov

Peljhan šestič državni prvak v reliju

peljhan, kacin Žurnal24 main
Z relijem v Idriji se je končalo letošnje državno prvenstvo. Po šestih dirkah je naslov prvaka osvojil prekaljeni veteran Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X), za katerega je to že šesta lovorika v samostojni državi, med prvo in zadnjo pa je minilo 22 let.

Reli v Idriji je bila šesta preizkušnja državnega prvenstva, preizkušnja v oklici mesta, ki velja za slovensko središče dogajanja v tem športu, pa je letos deveta. Najdaljši reli doslej so izvedli leta 2002, z desetimi HP in skupno 96 km. Letos je bila dirka nekoliko krajša, s skupno osmimi "brzinci" v dolžini 77 km. V petek sta bila na sporedu dva v Idriji, v soboto pa še šest, trije v Otaležu in trije v Zadlogu pri Črnem Vrhu nad Idrijo.

Zadnja postaja sezone relija je tudi odločala o prvaku. V boju za naslov sta bila pred idrijskim relijem domačina Darko Peljhan s sovoznico Tino Lazar (Mitsubishi Lancer) in Rok Turk s sovoznico Martino Lazar (Peugeot 208 R2). Turk je lovil prvi naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi, za Peljhana bi bil uspeh že šesti.

V prednosti je bil Peljhan, ki mu je, ker je po petih relijih vodil v skupnem seštevku, za skupno zmago zadostovalo že četrto mesto, tudi če bi zmagal njegov tekmec Turk. Jani Trček (Mitsubishi Lancer) pa je iz boja za naslov prvaka izpadel po odstopu na predzadnjem reliju sezone v Poreču.

Turk je prvi dan v Idriji končal na vrhu, ko je dobil obe hitrostni preizkušnji. Peljhan se je Turku danes po tretji HP približal na pol sekunde, v četrti pa ga je zamenjal na vrhu. Na koncu je pred drugo posadko relija v Idriji Grego Premrlom in Gregorjem Brešerjem imel 46,1 sekunde prednosti, Jani Trček in Vili Ošlaj sta na tretjem mestu zaostala še 1,6 sekunde več. Turk je zdrsnil na peto mesto.

Na prvih petih relijih sezone je Peljhan v slovenskem seštevku zmagal v Mariboru in Poreču, Turk pa je bil najboljši na reliju Velenje Saturnus in Novi Gorici, a je tudi dvakrat ostal brez točk. Humar je zmagal v Železnikih.

Peljhan je po koncu dejal: "Lahko rečem, da sem šel na to dirko povsem neobremenjen. Še najbolj mi je šlo za to, da bi obdržala prednost pred sovoznikom od Janija Trčka, da Tina osvoji svoj prvi naslov ..."

"Letos imamo v planu še italijansko prvenstvo, po makadamu, skušamo namreč prodreti tudi na italijanski trg. Tam je zanimivo, trg je večji, tekmovalcev ogromno, vsak konec tedna je pet, šest dirk, tako da se da izbirati," je še dodal slovenski prvak.

Na reliju je sicer nastopilo 37 posadk, med njimi pa ni bilo lanskega prvaka Aleksa Humarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.