Šport > Moto športi
14 ogledov

Pirelli se bo vrnil v formulo 1

Nelson Piquet 1991 Pirelli Žurnal24 main
Pirelli bo naslednji dobavitelj pnevmatik za moštva F1. Manjka še podpis Fie, a ta bi se lahko zgodil že ta vikend. Mineva 19 let, odkar je italijanski gumar nazadnje zmagal v elitnem tekmovanju.
Pirelli je v formuli 1 zmage dosegal v prvi polovici 50. let, ko je bil dominantna sila. Od leta 1958 pa do 1984 nato niso dosegli niti zmage. V 80. letih so bili rivali z Goodyearom, a so dobili le tri dirke. Pred njihovim umikom iz formule 1 je zanje leta 1991 zadnjič zmagal Nelson Piquet.

Potem ko se japonski Bridgestone po sezoni umika iz formule 1, že več mesecev poteka ogorčen boj za naslednjega dobavitelja pnevmatik. Vse kaže, da bo dvoboj med francoskim Michelinom in italijanskim Pirellijem dobil slednji. Kot poroča Autosport, so ekipe tik pred končnim dogovorom, da se odločijo za Pirellija. Piko pod pogodbo mora dati Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) in to bi se lahko zgodilo že ob robu VN Turčije, ki bo ta konec tedna v Istanbulu. Predsednik Pirellija, Marco Tronchetti, za zdaj sicer ostaja previden: "Bomo videli. Za zdaj je to le hipoteza. Morda bo vse jasno že v petek." V interesu tako moštev kot dobaviteljev pnevmatik je, da se pogodba podpiše čim prej, saj je postopek za izdelavo res dobrih pnevmatik za formulo 1 zahteven in dolg. Tako bi se moral izbrani gumar dela lotiti že julija.

Novi dobavitelj pnevmatik bo podpisal dveletno pogodbo. Pirelli ni novinec v formuli 1, je pa od njihovega zadnjega udejstvovanja v eliti že 19 let. "Mislim, da ima Pirelli dolgo tradicijo v motošportu. Zraven smo več kot sto let. V preteklosti smo v reliju in formuli 1 že dokazali, da imamo tehnično znanje, da naredimo dobre pnevmatike," je dejal športni direktor Pirellija, Mario Isola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.