Šport > Moto športi
0 ogledov

Po dirki ne gredo več na pivo

Moštvo Rona Dennisa se je po minuli sezoni opravičilo zaradi nezakonito pridoblj Žurnal24 main
Minulo sezono formule 1 je med drugim zaznamovala 100 milijonov dolarjev visoka kazen McLarnu. "Razplet je bil neprijeten ... spet se lahko posvetimo dirkanju," je dejal Ross Brawn.
 
 

Razplet je bil neprijeten, a to bo naredilo konec vsem podobnim prekrškom in spet se lahko posvetimo dirkanju.

Ross Brawn

 
Sezona 2007 v svetovnem prvenstvu formule 1 je bila izenačena in napeta vse do zadnje dirke. Odsotnost večkratnega svetovnega prvaka Nemca Michaela Schumacherja se pri popularnosti tega športa ni poznala. Žal pa je minulo prvenstvo zaznamoval tudi vohunski škandal, ki je ekipo McLaren-Mercedesa stal 100 milijonov ameriških dolarjev, obenem jim je mednarodna avtomobilistična zveza FIA odvzela vse osvojene konstruktorske točke. To je bila lekcija vsem v formuli 1, da se kaj takega le ne bi več ponovilo. Posledice so zdaj jasne, v sezoni 2008, ki se začenja v petek, 14. marca, se kaj podobnega ne bi smelo zgoditi. "To je bilo opozorilo vsem, zakone in etiko je treba spoštovati v vsakem poslu," je pred začetkom sezone dejal nekdanji tehnični direktor Ferrarija , čigar intelektualno lastnino si je "izposodil" McLaren, Ross Brawn .

Ross Brawn © Action Images

 
Nekdanji dirkač in lastnik moštva Alain Prost je v pogovoru za BBC poudaril, da se je vselej oprezalo za konkurenco, a si z na skrivaj pridobljenimi podatki niso prav nič pomagali. Dirkalnik formule 1 je paket, kot poudarja Prost, z nekaj "ukradenimi" podatki svojemu bolidu kvečjemu škodiš, pridobiš zagotovo nič. Kazen McLarnu je bila tako po Prostovem mnenju neprimerna. Proces proti McLaren-Mercedesu se na italijanskem sodišču sicer nadaljuje, a po opravičilu vodstva ekipe svojim konkurentom se sezona 2008 začenja "čista", prav vsi želijo pozabiti na madež minule sezone. "Razplet je bil neprijeten, a to bo naredilo konec vsem podobnim prekrškom in spet se lahko posvetimo dirkanju," je v pogovoru z novinarji še dejal novi šef Honde Ross Brawn.

Dobri stari časi formule 1, ko so se inženirji in mehaniki konkurenčnih moštev po dirki dobili na pivu, so že davno mimo. Ob prestopih inženirjev in oblikovalcev iz ekipe v ekipo so ti s seboj prenašali informacije in znanja, lanski primer McLarna pa je bil drugačen. Zdaj že odpuščeni McLarnov oblikovalec Mike Coughlan je imel kar 780 strani obsežno Ferrarijevo gradivo, ki ga je pridobil od pri Ferrariju odpuščenega Nigela Stepneyja , člani McLarna pa so si Ferrarijeve podatke izmenjavali kar prek SMS-ov in elektronske pošte. Januarja letos je FIA zagrozila, da bo vsako naslednje moštvo, ki ga bo dobila pri vohunjenju in goljufanju, samodejno izključila iz prvenstva. "Ne moremo preprečiti pretoka informacij, ki so v glavah inženirjev, pretok zapisanih podatkov pa lahko," je zatrdil šef organizacije FIA Max Mosley . Ekipe se se zavezale, da bodo znotraj svojih moštev oprezale za morebitnimi nezakonitimi pridobitvami informacij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.