Šport > Moto športi
36 ogledov

Pole Hamiltonu, 2. Kimi, 3. Alonso ... 9. Vettel!

Hamilton Petronas Mercedes VN Kitajske Šanghaj trening
1/30
EPA
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je dobil sobotne kvalifikacije pred nedeljsko dirko za VN Kitajske. Britanec je prvič bo prvič po prihodu k nemškim srebrnim startal s prvega mesta. Iz prve vrste bo dirko začel še Kimi Räikkönen (Lotus), tretji čas pa je dosegel Fernando Alonso (Ferrari). Svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) šele deveti. Taktično?

Lewis Hamilton je tako dosegel že 27. "pole position" v karieri. Slabše se je odrezal svetovni prvak Nemec Sebastain Vettel (Red Bull), ki je dosegel šele deveti čas. Lanski zmagovalec te dirke, njegov rojak Nico Rosberg (Mercedes), bo preizkušnjo v Šanghaju začel s četrtega izhodišča.

Za Hamiltona je bil to prvi najboljši startni položaj po prihodu v Mercedes, medtem ko je za slabši rezultat Vettla morda kriva celo taktična izbira pnevmatik. Nemški svetovni prvak je po kvalifikacijah priznal, da je boj za "pole position" predal zavestno, da bi na nedeljski dirki s tršimi pnevmatikami lahko pridobil nekaj časa.

"Razlog za izbiro trdih pnevmatik je bil precej očiten. Včeraj se je to videlo pri vseh dirkačih, ki so dirkali z mehkejšimi, zato smo se odločili tako. Jasno je, da imamo več različnih načrtov za dirko. Če bodo delovale, zdaj še ne vemo, začeli bomo bolj zadaj, toda s pnevmatikami, ki bodo zdržale malce dlje (podaljšale naj bi čas do prvega postanka, op. a.). Vedno imamo možnosti za zmago, ne glede na to, s kje startamo," je dejal Vettel.

Nemogoče jih je ohraniti

Hamilton, svetovni prvak iz leta 2008, je po kvalifikacijah dejal, da je zelo zadovoljen z dirkalnikom in ekipo, da pa ga skrbi obnašanje mehkejših pnevmatik, s katerimi imajo dirkači v Šanghaju veliko težav.

"Nemogoče je, da bi ti jih uspelo ohraniti," je priznal Hamilton. "Vsi bomo morali hitro menjati, čeprav vemo, da tukaj sedi tisti, ki nanje pazi najbolje (Alonso, op. a.). To bo težka in zelo izenačena dirka."

Alonso je po pohvali Hamiltona povedal, da je za Ferrarijem zelo dober konec tedna, dobro pa so po mnenju Asturijca delovale tudi spremembe, ki jih je Scuderia uvedla v zadnjem hipu. "Če bo šlo vse po načrtih, bi morali biti jutri sposobni boja za stopničke z obema dirkalnikoma. To je za nas dobra novica," je dejal Alonso, čigar moštveni kolega Felipe Massa bo startal s petega položaja.

Webber "slučajno" z zadnjega mesta?

"Dirkalnik se dobro obnaša že cel vikend. Danes je bilo zelo čudno, zelo malo sem poskušal, ker sem hranil pnevmatike za jutri. Vse je bilo perfektno," je še dodal Alonso. Brez čudnih dogodkov v ekipi Red Bulla pa očitno ne bo šlo niti tokrat.

Mark Webber, ki ga je s kontroverznim manevrom na prejšnji dirki prehitel njegov moštveni kolega Vettel, je pred koncem drugega dela kvalifikacij ostal na stezi s pokvarjenim dirkalnikom, ki naj bi se ustavil zaradi težav s črpalko. "Nisem imel dovolj pritiska, zato se nisem mogel vrniti. Ustavili smo dirkalnik in kvalifikacije so se v bistvu končale še preden so se začele," je o dogodku povedal Webber.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je pri pregledu ugotovila, da Avstralec v posodi ni imel dovolj goriva, zato bo Webber dirko začel z zadnjega mesta. Velika malomarnost ekipe ali namernen "spodrsljaj"?

VN Kitajske, kvalifikacije, rezultati:

Prva vrsta

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:34,484 sekunde
2. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 1:34,761

Druga vrsta

3. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:34,788
4. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:34,861

Tretja vrsta

5. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 1:34,933
6. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1:35,364

Četrta vrsta

7. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) 1:35,998
8. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 2:05,673

Peta vrsta

9. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) -
10. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) -

Šesta vrsta

11. Paul di Resta (VBr/Force India) 1:36,287
12. Sergio Pérez (Meh/McLaren Mercedes) 1:36,314

Sedma vrsta

13. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1:36,405
14. Mark Webber (Avs/Red Bull) 1:36,679*

Osma vrsta

15. Pastor Maldonado (Ven/Williams) 1:37,139
16. Jean-Éric Vergne (Fra/Toro Rosso9)    1:37,199

Deveta vrsta

17. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:37,769
18. Esteban Gutiérrez (Meh/Sauber) 1:37,990

Deseta vrsta

19. Jules Bianchi (Fra/Marussia) 1:38,780
20. Max Chilton (VBr/Marussia) 1:39,537

Enajsta vrsta

21. Charles Pic (Fra/Caterham) 1:39,614
22. Giedo van der Garde (Niz/Caterham) 1:39,660
* - zaradi premajhne količine goriva bo startal kot zadnji

Komentarjev 1
  • Merkava4 12:02 13.april 2013.

    Edino pravilno, da bo nekdo poizkusil s trdimi, spet bo dirka odvisna od ljudi v boxih...Jebeš proizvajalca gum za 4 kroge!!!!