Šport > Moto športi
38 ogledov

Popolna prevlada Špancev v Jerezu

pedrosa marquez lorenzo vn španije motogp EPA
Dani Pedrosa je zmagovalec četrte letošnje preizkušnje razreda motoGP za VN Španije. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila rojaka Marc Marquet in Jorge Lorenzo.

Španec Dani Pedrosa na Hondi je zanesljivi zmagovalec četrte dirke motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP. Španec je vodil od starta do cilja, drugo mesto je zasedel njegov rojak in moštveni kolega Marc Marquez, tretji pa je bil še en Španec Jorge Lorenzo, ki je s tem dosegel svoje prve stopničke na Ducatiju.

Razočarala sta voznika tovarniške ekipe Yamaha. Vodilni v skupnem seštevku Italijan Valentino Rossi je bil le deseti, Španec Maverick Vinales pa šesti. Prehitel ju je celo voznik poltovarniške ekipe Yamahe Francoz Yohann Zarco, ki je bil četrti. V skupnem seštevku ima Rossi 62 točk, Vinales 60, Marquez 58, Pedrosa pa 52.

Pedrosa je tretji zmagovalec letošnjih preizkušenj, zaenkrat so vselej zmagali Španci. Pred njim je dve zmagi zabeležil Vinales, eno pa Marquez.

Za laike rezultati niso presenečenje, za tiste, ki se na motociklizem bolj spoznajo in ki so dobro seznanjeni z zgodovino dirk v Jerezu, pa se dirka ni razpletla po pričakovanjih, čeprav so nekaj takega napovedovale že kvalifikacije. Do zdaj je prizorišče VN Španije veljalo za stezo tovarniških tekmovalcev Yamahe, ki pa sta tokrat povsem odpovedala. Zagotovo so eden od razlogov za to pnevmatike, ki so tokrat zelo obrabljale, očitno pa Rossi in Vinales nista zadela z izbiro, zato se nista vključila v boj za vrh.

Dirka ni postregla s posebno spektakularnim potekom, prehitevanj in preobratov praktično ni bilo. Pedrosa, najboljši v kvalifikacijah, je dobro startal, nato pa hitro začel večati prednost. Marquez je bil njegov prvi zasledovalec, nekaj časa ga je na drugem mestu sicer ogrožal Zarco, ki pa je nato nekoliko popustil in dovolil, da ga prehiti Lorenzo. Pred tem je padel tretji najhitrejši iz kvalifikacij Britanec Cal Cratchlow, to pa je bilo ob težavah Vinalesa, ki je s skrajnimi močmi branil šesto mesto, in Rossija - Italijan je nekaj mest izgubil, praktično vse, kar se je zanimivega zgodilo.

"Dirka mogoče ni bila videti spektakularno, a je bila zelo, zelo težka. Ta steza je nekaj posebnega, zmagati tukaj je resnično težko. A zame še kako lepo, saj je to vendarle moja domača dirka. Sam bi lahko vozil hitreje, a zaradi trde gume spredaj in srednje mehke zadaj je ves čas obstajala možnost zdrsa. Zato sem moral biti pazljiv in ves čas zbran. Nadzorovati se moral Marqueza, ki se mi je začel približevati, to mi je dobro uspelo," je bil po dirki zadovoljen Pedrosa, ki je v Jerezu zmagal že tretjič.

Z drugim mestom je bil zadovoljen tudi Marquez: "Upal sem, da bom lahko napadel Pedroso. A zadnja, mehka guma mi tega ni dovolila. Tri kroge pred koncem sem skoraj zdrsnil s proge, takrat sem si rekel, da se moram umiriti, da je tudi drugo mesto odličen dosežek. Treba je priznati, da je Dani v takih razmerah najboljši, enostavno gume obremenjuje manj kot drugi," je dejal Marquez.

Lorenzo: Tretje mesto kot zmaga

Še bolj kot voznikoma Honde pa se je v boksih smejalo nekdanjemu svetovnemu prvaku Lorenzu, ki je na prvih letošnjih dirkah na ducatiju preživljal težke trenutke, tudi v napovedih mu niso pripisovali veliko možnosti, a se mu je vendarle odprlo: "To tretje mesto je za nas kot zmaga. Tega res nisem pričakoval, v mislih sem imel boj za četrto ali peto mesto. A ritem je bil dovolj počasen, da sem lahko sledil najboljšim. Sem pa zdaj zelo utrujen. Moj motor je nervozen, zahteven za upravljanje, na njem moraš biti ves čas zbran, kar te močno utrudi. A danes se je to izplačalo, pokazal sem svoj značaj, dokazal, da se ne bom kar tako predal."

VN Španije, motoGP, izidi:

1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 45:26,827 (povprečno: 157,6 km/h)
2. Marc Marquez (Špa/Honda) +6,636
3. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 14,767
4. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 17,601
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 22,913
6. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 24,556
7. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 24,959
8. Jonas Folger (Nem/Tech3) 27,721
...

SP skupno (4):

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 62 točk
2. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 60
3. Marc Marquez (Špa/Honda) 58
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 52
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 41
6. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 35
7. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) 29
8. Jonas Folger (Nem/Yamaha Tech3) 29

Komentarjev 2
  • wolf.ata 18:41 13.maj 2017.

    gume,mislim,da namerno enkrat mehkejše,drugič bolj trde na samo osnovo-izhodišče gum,zato,da je zanimivo,da slučajno Yamaha ne bi bila premočna,ja,ja mučke,se vidi po tem,da pa lanska Yamaha-sateliti delujejo,ker imajo drugačne vozne specifikacije,moje mnenje,sicer pa vozim Hondo 600cbf 110km,navijam pa za starčka,ha,ha,ne mi talat minuse

  • wolf.ata 14:31 08.maj 2017.

    čudno,mutna posla z gumami??,da bi bilo bolj zanimivo??,da Yamaha ne zbeži v prvenstvu,premočni so bili na prvih dirkah Yamahe??,vrniti Britstone pa naj vozi kdo hoče s katero znamko,pa da vidimo,navijam pa za vse in da varno pripelje čim več dirkačev ...prikaži več do cilja,imam pa cestaka Hondo 600 cbf 110km,mi je pa všeč tudi kaka Yamaha 600 ali 1000,