Šport > Moto športi
50 ogledov

Poskočni konjiček je na to čakal 16 let

Ferrari, VN Monaka EPA
Na najprestižnejši dirki formule 1 je slavil Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel.

Na preizkušnji v Monaku, šesti letošnji dirki svetovnega prvenstva, je uspeh Sebastiana Vettla in  Ferrarija z drugim mestom dopolnil še Finec Kimi Räikkönen, tretji pa je karirasto črno-belo zastavo zagledal Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull).

Vettel je prvi zmagovalec monaške dirke za Ferrari po letu 2001. Za nekdanjega svetovnega prvaka je to tretja letošnja zmaga in skupno 45. v karieri. Brez stopničk sta ostala oba dirkača Mercedesa, saj je bil Valtteri Bottas četrti, svetovni podprvak Britanec Lewis Hamilton pa le sedmi.

Skupno je po šestih dirkah Vettel še povečal vodstvo, zdaj ima 129 točk, na drugem mestu je Hamilton, ki ima zdaj že 25 točk zaostanka.

Odločila je taktika

V kneževini praktično nič novega: na ozkih ulicah, kjer je skorajda nemogoče prehitevati, je dirko v veliki meri odločila taktika postankov v boksih, kjer je bil boljši Vettel in tako nadoknadil zamujeno iz sobotnih kvalifikacij, kjer je sicer za dve tisočinki ugnal Bottasa, a zaostal za Räikkönenom.

Sebastian Vettel | Avtor: EPA EPA

Ledeni Finec je bil sicer junak sobotnega dogajanja v Monaku. Kar 128 dirk je minilo, odkar je nazadnje dosegel najhitrejši čas v kvalifikacijah, v formuli 1 se je od njegove do sobote zadnjega "pole positiona" spremenilo marsikaj; najhitrejši je bil namreč že kar oddaljenega junija 2008 v Franciji.

A popolnega konca tedna Finec le ni imel. Na prvo zmago po Avstraliji 2013 bo moral še malo počakati, potem ko je sicer odlično izkoristil startni položaj in vodil do postankov v boksih, te pa so pri Ferrariju bolje opravili pri Vettlu in dirkača v rdečih bolidih sta za drugo polovico dirke zamenjala mesti ena in dva. Dvojna zmaga je prva Ferrarijeva po Hockenheimu 2010.

"Fantastičen konec tedna za Ferrari. Pritiskal sem, kolikor se je dalo, bil sem celo malo presenečen, ko sem nazaj na stezo prišel pred Kimijem. Nič nisem načrtoval, zgolj to, da izkoristim vsako luknjo in se prebijem naprej. Zmagati tu je nekaj posebnega, prepričan sem, da bomo uspeh dobro proslavili, potem pa se že pripravljamo na Kanado," je dejal Nemec.

Sebastian Vettel | Avtor: EPA EPA

Slabše je šlo Mercedesoma; Hamilton je možnosti za kaj več zapravil že v kvalifikacijah, ko je obtičal v drugem delu in se ni prebil med deseterico, tako da je s 14. startnega položaja pravzaprav iztisnil vse, kar je bilo mogoče. Sedmo mesto  je pomenilo, da je po Vettlovem uspehu zdaj precej zaostal v skupnem seštevku SP. Bolj pri vrhu je bil Bottas, ki pa je kljub vsemu ostal brez stopničk, saj je dirko pred njim končal tudi Ricciardo.

Button ni ipolnil obljube

Klasično monaško preizkušnjo brez prehitevanj, s taktičnimi odločilnimi postanki v boksih in z zaletavanji v zaščitne ograde je močno popestril Pascal Wehrlein. Ne povsem po svoji volji, a nenavadna nesreča, v katero ga je vpletel Jenson Button, se je končala kar dobro. V 61. krogu ga je Button zadel v zavoju Portier ob vhodu v predor, dirkalnik nemškega dirkača pa je nato ostal v pokončnem bočnem položaju na levih kolesih, stisnjen povsem ob zaščitni zid. Na stezo je zapeljal varnostni avto, nemški voznik se je že prej po radijski zvezdi oglasil svoji ekipi in sporočil, da je z njim vse v redu, nato pa je, potem ko so njegovega Sauberja spet postavili na vsa štiri kolesa, nepoškodovan splezal iz bolida, pozneje se je le pritoževal zaradi bolečin v hrbtu.

Ferrari, VN Monaka | Avtor: EPA EPA

Tako se tudi avantura Buttona ni končala najbolje. Pred to sezono upokojeni nekdanji svetovni prvak je v dirkalnik McLarna sedel samo za eno dirko, v kateri je nadomeščal Španca Fernanda Alonsa. Ta se konec tedna preizkuša na še eni klasiki avtomobilizma, dirki 500 milj Indianapolisa. Button je sicer v kvalifikacijah dosegel deseti čas, kar je bil za letos obupno slab McLaren lep dosežek, toda po menjavi menjalnika je moral dirko začeti iz boksov. Pred startom je Alonso po radijski zvezi pozdravil Buttona: "Saj vem, da ti ne bo všeč, da slišiš moj glas. Ampak gledal bom dirko in pazi na moj avto," je starega prijatelja pozdravil Španec, Britanec pa se je pošalil. "V redu, hvala. Ampak polulal se bom na tvoj sedež."

Obljube o tem, da bo skrbel za njegov dirkalnik, pa ni držal, saj ga je razbil v 61. krogu, ko je Wehrleina prestavil v pokončni položaj. Danes je odstopil tudi drugi voznik te ekipe Stoffel Vandoorne, tako da je McLaren edina ekipa v sezoni 2017, ki še nima nobene točke.

Naslednja preizkušnja bo dirka na za VN Kanade v Montrealu čez 14 dni.

Izidi (78 krogov, 260,286 km):
1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    1:44:44,340   (povp. hitrost: 150,165 km/h)
2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)             + 3,145
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)           3,745
4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)             5,517
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)            6,199
6. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)      12,038
7. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)         15,801
8. Romain Grosjean (Fra/Haas)              18,150
9. Felipe Massa (Bra/Williams)              19,445
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas)           21,443

SP skupno (6):

- dirkači:
 1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)            129
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)          104
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)              75
 4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                 67
 5. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)             52
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)             45
 7. Sergio Perez (Meh/Force India)             34
 8. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)         25
 9. Felipe Massa (Bra/Williams)                 20
10. Esteban Ocon (Fra/Force India)            19
- konstruktorji: 1. Ferrari 196 2. Mercedes 179 3. Red Bull 97 4. Force India 53 5. Toro Rosso 29 6. Williams 20 7. Renault 14 8. Haas 14 9. Sauber 4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.