Šport > Moto športi
17 ogledov

Potrjena Pirelli in premična krilca

Nelson Piquet 1991 Pirelli Žurnal24 main
Pirelli je bil potrjen za novega dobavitelja pnevmatik moštvom formule 1. Fia je za sezono 2011 potrdila še premična krilca, ki naj bi pomagala pri prehitevanjih, prepovedali pa so f-zračnik.

Po pričakovanjih je bil za naslednika Bridgestona kot dobavitelja pnevmatik moštev formule 1 od sezone 2011 naprej izbran Pirelli. Tako je v sredo potrdil Svetovni svet Fie na zasedanju v Ženevi. Italijanskemu izdelovalcu pnevmatik so dali prednost pred francoskim Michelinom predvsem zaradi večje naklonjenosti ekip. Pirelli je v formuli 1 zmage dosegal v prvi polovici 50. let, ko je bil dominantna sila. Od leta 1958 pa do 1984 nato niso dosegli niti zmage. V 80. letih so bili rivali z Goodyearom, a so dobili le tri dirke. Pred njihovim umikom iz formule 1 je zanje leta 1991 zadnjič zmagal Nelson Piquet.

Pirelli je v F1 osvojil 44 zmag, večino v 50. letih.

Izbor Pirellija ni bila edina pomembna odločitev Fijinega zasedanja. Od prihodnje sezone se vrača pravilo 107 odstotkov, kar pomeni, da se dirkači, ki bodo na kvalifikacijah dosegli čas, slabši od 107 odstotkov časa najboljšega, ne bodo kvalificirali na dirko. S tem bodo nova moštva, ki letos občutno zaostajajo, pod še dodatnim pritiskom, medtem ko bodo imela boljša nekaj manj težav s prehitevanji počasnejših in zaostalih za krog ali več. Tretja novost pa so premična krilca, ki jih bo lahko dirkač med dirko prestavljal sam. Slednje naj bi pripomoglo pri prehitevanjih. Fia je še dorekla pravilo varnostnega avtomobila, da se ne bi ponovila letošnja zgodba iz Monaka z Michaelom Schumacherjem in Fernandom Alonsom, prav tako so potrdili, da od sezone 2011 letošnje McLarnovo odkritje sistem f-zračnik ne bo več dovoljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.