Šport > Moto športi
14 ogledov

Potrjeno: Caterham z Lotusom v F1

Malezijski Lotus in Caterhamov model seven odslej pod isto streho. (Foto: Team L
1/2
Žurnal24 main
Lastnik malezijske ekipe Lotus Tony Fernandes je novi lastnik podjetja športnih avtomobilov Caterham Cars, ki izdeluje legendarni model seven. Po potrebi bi torej ekipo lahko preimenoval v Caterham.
Vse o dogajanju na
dirkah in v zakulisju: zurnal24.si/formula 1.

Potrjeno: Caterham z Lotusom v F1
Govorice so potrjene. Tony Fernandes, lastnik malezijske ekipe Lotus in letalskega podjetja AirAsia in poslovni partner v Protonu, je skupaj z rojakom Kamarudinom Meranunom kupil britansko podjetje superlahkih športnih avtomobilov Caterham Cars, ki izdeluje naslednika legendarnega lotusovega modela seven, ki ga je leta 1957 oblikoval Colin Chapman.

"Caterham Cars je ostal zvest filozofiji Colina Chapmana 'manj je več' in DNK originalne sedmice je tudi v današnjih Caterhamovih dirkalnikih," je na sredini oznanitvi posla v Duxfordu povedal Fernandes. "Caterham je že zdaj uspešen poslovni projekt, saj se prodaja po vseh Evropi, Japonski, Avstraliji in na Srednjem Vzhodu. Skupaj pa bomo Caterham širili še na nova tržišča, uvedli bomo več inovativnih produktov in Caterham naredili za globalno blagovno znamko." Fernandes je torej prevzel podjetje športnih avtomobilov, ki ima pod svojim okriljem tudi različna tekmovanja s superlahkimi sedmicami (to bo še naprej vodil Ansar Ali). Kaj pa ta prevzem pomeni za formulo 1? Če Fernandes na sodišču proti angleško-francoski ekipi Lotus Renault izgubi bitko za uporabo imena Lotus, bi torej svojo ekipo formule 1 lahko preimenoval v Caterham. Odločitev londonskega vrhovnega sodišča bo padla maja, Fernandes pa o možnosti preimenovanja ne pove veliko. "Tega nakupa nismo izvedli zgolj zato, da bi imeli rezervno ime, če izgubimo na sodišču. Veliko smo vložili v projekt, da pripeljemo Lotus nazaj v formulo 1. Porabili smo veliko denarja, da bi se kar tako odrekli tej znamki. Počakali bomo na odločitev sodišča in šele nato delali načrte za naprej."

Želeli smo si biti tovarniška ekipa, zdaj smo vsaj malo tovarniška ekipa, a vsak mora nekje začeti.
Tony Fernandes

Točke od Barcelone naprej
Originalna Chapmanova ekipa formule 1 Lotus je dosegla 79 zmag in sedem ekipnih naslovov. Od tekmovanja so se poslovili leta 1994. Lani je Fernandes ime Lotus vrnil v formulo 1, a novi zeleni lotus je daleč od stare slave, razen imena s starim Lotusom tudi nima nič skupnega. Letos je Lotus po glavnem pokrovitelju Lotus Cars postala še ekipa Renaulta, se prav tako odela v ene od starih Lotusovih barv (zlato-črne) in z dvema tretjima mestoma dokazala, da si bolj zasluži legendarno ime. A malezijski Lotus ima pred nadaljevanjem sezone visoke cilje: "Za dirko v Barceloni pripravljamo velike nadgradnje, ki bodo še izboljšale naš dirkalnik. Od Barcelone naprej pričakujemo točke," zatrjuje tehnični direktor ekipe Mike Gascoyne. Za zdaj točk še nimajo, a so bili na uvodnih treh dirkah blizu ekipam s sredine razpredelnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.