Šport > Moto športi
15 ogledov

Pravi ulala: nesreče, prehitevanja ...

Na dirki leta 2007 je Kubica preživel hudo nesrečo. Leto za tem je zmagal. (Foto
1/2
Žurnal24 main
2008: trčenje v boksih. 2007: grozljiva nesreča Kubice, štirikrat varnostni avto. 2004: Schumacher jo osvoji sedmič. To je VN Kanade v Montrealu, najbolj kaotična in ponavadi najzanimivejša dirka.
Spored VN Kanade:
Petek: 1. trening (16.00), 2. trening (20.00)
Sobota: 3. trening (16.00), kvalifikacije (19.00)
Nedelja: dirka (18.00)

Osma dirka sezone je ena najzanimivejših – VN Kanade na dirkališču Gilles Villeneuve. Po dvojni zmagi v Istanbulu prihajata v Montreal kot drugi in tretji v seštevku dirkačev in kot prva v točkovanju moštev dirkača McLaren Mercedesa. "Red Bull je najhitrejši na stezah s hitrimi zavoji. Na tej dirki takih ni. Mi imamo na dirkalniku še nekaj izboljšav in zato pričakujemo, da bomo ta vikend hitri, kot letos še nismo bili," tekmecem preti vodja McLarna, Martin Whitmarsh. Pri Red Bullu se bolj kot s konkurenco ukvarjajo sami s sabo, da bi se pobrali po trčenju z VN Turčije. "Naša dirkača bosta še naprej dirkala drug proti drugemu. Pomembno pa je, da razumeta, da dirkata za moštvo," potem, ko naj bi bil spor med Markom Webbrom in Sebastianom Vettlom končan, zatrjuje vodja Red Bulla Christian Horner.

Dirkač na 70 krogov dolgi VN Kanade v Montrealu prestavo zamenja okoli dvatisočkrat.

Dirkališče Gilles Villeneuve
Leto in pol po svojem debiju v formuli 1 je Gilles Villeneuve zmagal v Montrealu. Po pokojnem dirkaču Ferrarija in zmagovalcu šestih dirk v formuli 1 se danes imenuje steza na otočku Notre Dame. Tja se po letu dni karavana elitnega tekmovanja vrača (lani dirke zaradi spora med organizatorji in Berniejem Ecclestonom ni bilo). Gre za kombinacijo zelo hitrih ravnin (štirikrat dirkači presežejo končno hitrost pred 300 kilometrov na uro) in počasnih ostrih zavojev in šikan. Na več delih je tik ob stezi zaščitni zid in tako (še posebej v zadnji šikani ob napisu Dobrodošli v Quebecu) trčenja in posledični varnostni avtomobili niso izključeni. "Lepo je, da se vračamo v Montreal, saj gre za zelo hitro, zahtevno in nepozabno dirkališče," jo na kratko opiše Lewis Hamilton (McLaren), ki je pred tremi leti tu osvojil svojo prvo zmago.

Skupni vrstni red po sedmi dirki sezone:
1. M. Webber 93 točk
2. J. Button 88
3. L. Hamilton 84
4. F. Alonso 79
5. S. Vettel 78
6. F. Massa 67
7. R. Kubica 67
8. N. Rosberg 66
9. M.Schumacher 34
10. A. Sutil 22

Formula 1 v številkah (pred VN Kanade)
V Istanbulu se je Hamilton z 12. zmago izenačil z Mariom Andrettijem, Alanom Jonesom in Carlosom Reutemannom. Postal je že peti zmagovalec v letošnji sezoni (pred tem sta dvakrat zmagala Webber in Jenson Button ter po enkrat Fernando Alonso in Vettel), medtem ko sta najboljši startni položaj doslej osvajala le dirkača Red Bulla. McLaren je bil leta 1998 zadnje moštvo, ki je doseglo pole na osmih zaporednih dirkah. Najuspešnejši dirkač v Montrealu je Michael Schumacher, ki ima na Gillesu Villeneuvu že sedem zmag (le na VN Francije jih ima več), še petkrat pa je bil na zmagovalnem odru. Na tej stezi se vedno veliko dogaja, tako je le trikrat na zadnjih 11 dirkah tu zmagal dirkač z najboljšega startnega položaja.

Zadnjih pet dirk v Montrealu
2008: Svojo prvo in za zdaj zadnjo zmago je osvojil Robert Kubica. To je bila tudi edina VN, ko je BMW Sauber dosegel dvojno zmago. Dirko je zaznamovalo še trčenje med Hamiltonom in Kimijem Räikkönenom v boksih.
2007: Z najboljšega startnega položaja je prvič v karieri zmagal Hamilton. Bila je kaotična dirka: Felipe Massa in Giancarlo Fisichella sta bila diskvalificirana, Kubica je doživel grozljivo nesrečo, varnostni avto je bil na stezi štirikrat.
2006: Alonso je s četrto zaporedno zmago in šesto na devetih dirkah povečal prednost v skupnem seštevku pred Schumacherjem na 25 točk.
2005: Po edinem odstopu Alonsa v tisti sezoni je zmagal Räikkönen. Alonso je bil takrat v vodstvu, pred tem pa je vodil Fisichella, a je odstopil zaradi težav s hidravliko.
2004: Schumacher je postal prvi dirkač, ki je na eni dirki zmagal sedemkrat. To je bila dvojna zmaga za Ferrarija, a šele potem ko je bil diskvalificiran Ralf Schumacher.

Spoznajte progo Gilles Villeneuve. V video-simulaciji vam jo predstavi Mark Webber. Tukaj.

Dirkači na misiji
Fernando Alonso je sezono začel z zmago, na zadnjih dveh dirkah pa osvojil le 12 točk. Ta konec tedna mora pokazati mnogo več kot v Monaku in Istanbulu.
Robert Kubica ima iz Montreala sladko-grenke spomine: grozljiva nesreča in edina zmaga. "Prepričan sem, da lahko tukaj dosežem odličen rezultat," je optimist poljski dirkač.
Dirkača Red Bulla se morata oddolžiti ekipi in navijačem z dvojno zmago, a tista, ki imata trenutek na svoji strani, sta dirkača McLarna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.