Šport > Moto športi
19 ogledov

Pričakujemo 10-krat več prehitevanj

Lani je dirko v Barceloni dobil Mark Webber, Sebastian Vettel je bil tretji. Med Žurnal24 main
Peta dirka sezone je VN Španije, dirka z najmanj prehitevanji. A letos ne bo več tako! Na prvih štirih dirkah te sezone je bilo 10-krat več prehitevanj kot v povprečju na prejšnjih treh dirkah v Barceloni.
Na prejšnjih treh VN Španije je bilo tako imenovanih normalnih prehitevanj (če odštejemo tista, ki so se zgodila zaradi poškodb na dirkalnikih ali izletov s steze) v povprečju le 2,3 na dirko! Na prvih štirih dirkah te sezone je bilo normalnih prehitevanj 24,5 na dirko – če bi šteli vse, pa še dvakrat toliko.

Nova pravila bodo končno sodbo dobila ta vikend v Barceloni. VN Španije velja za dirko v procesiji, kjer je bilo doslej prehitevanj le za vzorec (lani le 10!). Da bi se to v času KERSA in premičnega zadnjega krilca (DRS) zgodilo tudi letos, je malo verjetno (v Istanbulu jih je bilo pred dvema tednoma 112 – od tega 71 s pomočjo premičnega krilca). "To je steza, na kateri so bile s prehitevanjem vselej težave. Če jih bo letos res več, bo to dokaz, da so nova pravila velik uspeh," se strinja vodja Mercedesa, Ross Brawn. Je pa pričakovati manj postankov, saj Pirelli prvič pripravlja super trde pnevmatike. "A to je dirkališče, kjer se pnevmatike močno obrabljajo. Taktike postankov bi bile zato lahko zelo raznolike," dodaja Brawn. To je tudi dirka, ki jo je v zadnjih 10 sezonah vselej dobil dirkač z najboljšega startnega položaja. Ob letošnji premoči Sebastiana Vettla (Red Bull) bi se to lahko ponovilo (dobil je že tri dirke). Še posebej, če tekmeci ne bodo imeli pomoči od zgoraj: za ves vikend je napovedano sončno vreme (torej brez padavin) in temperature okoli 25 stopinj Celzija.

Skupni seštevek pred peto dirko sezone:
Dirkači
1. S. Vettel 93 točk
2. L. Hamilton 59
3. M. Webber 55
4. J. Button 46
5. F. Alonso 41
6. F. Massa 24
Moštva
1. Red Bull Renault 148 točk
2. McLaren Mercedes 105
3. Ferrari 65
4. Renault 42
5. Mercedes 26

Prvi tekmec Vettlu bi moral biti njegov ekipni sotekmovalec Mark Webber, ki je dirko v Barceloni dobil pred 12 meseci. Še več: če bo nadaljeval svoj niz, bi to nedeljo moral zmagati – v Melbournu je bil peti, v Sepangu četrti, v Šanghaju tretji in v Istanbulu drugi. Resno gre računati na ekipo McLarna, ki na peto dirko sezone prihaja z 10 do 12 novimi elementi na dirkalniku. Tako bi Lewis Hamilton lahko zmanjšal kar 34 točk visok zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku. "Naš cilj je, da zmagujemo in osvojimo prvenstvo, in da bi nam to uspelo, moramo čim prej ujeti stik z Red Bullom," je ob prihodu v Barcelono dejal direktor McLarnovih inženirjev, Tim Goss. "Smo optimisti, da se vračamo v bitko za veliko število točk. V Turčiji nismo pokazali svojega potenciala, z novostmi na dirkalniku bi jih ta vikend morali," dodaja Hamilton. Na VN Turčije sta dvig forme pokazala Mercedes (na kvalifikacij) in Ferrari (na dirki), tako da bo vsaj dirka za tretje mesto zelo tesna.

Številke pred VN Španije
Vettel je dobil šest od zadnjih osmih dirk in ima tako 13 zmag oziroma 13 manj od Fernanda Alonsa in dve manj od Hamiltona, ki bi letos znala biti njegova glavna rivala za naslov prvaka. Ključ za njegove uspehe so kvalifikacije: dobil je zadnjih pet, skupno že 19. Da ima Red Bull res najboljši dirkalnik, dokazuje podatek, da je Webber trikrat letos odpeljal najhitrejši krog na dirki. Barcelona velja za najbolj predvidljivo dirko na koledarju: 16 od zadnjih 20 VN je dobil dirkač s pole positiona. Še več: Michael Schumacher je z zmago iz sezone 1996 edini, ki je to dirko osvojil, ne da bi startal iz prve vrste. V Kataloniji ima danes 42-letni dirkač sicer med vsemi največ zmag – šest.

Spored VN Španije:
Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Zadnjih pet zmagovalcev dirke v Barceloni:
2010 – M. Webber (Red Bull)
2009 – J. Button (Brawn)
2008 – K. Räikkönen (Ferrari)
2007 – F. Massa (Ferrari)
2006 – F. Alonso (Renault)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.