Šport > Moto športi
22 ogledov

Prihodek se bo zvišal na 3,2 milijardi

Bernie Ecclestone, ki sta ga takole minuli vikend v Monte Carlu spremljali hčerk Žurnal24 main
Razlog, da se News Corp in družina Agnelli zanimata za nakup formule 1, je jasen. Denar. In tu je povsem svež podatek: letni prihodek tega tekmovanja bo do leta 2016 z 1,6 milijarde narasel na 3,2 milijardi.

Finančno poročilo o prihodkih formule 1, ki je bilo objavljeno ta četrtek, razkriva, da je sta lastnik CVC in prvi mož tega tekmovanja 80-letni Bernie Ecclestone v sezoni 2010 pridelala 1,587 miljarde ameriških dolarjev. Napoved pa se glasi, da bo prihodek v naslednjih sezonah še rasel – približno 12,7 odstotka na leto. Tako naj bi leta 2016 pridelali nepredstavljivih 3,253 milijarde dolarjev. "Prihodki se bodo letos povišali na 1,789 milijarde, leta 2012 pa bodo prvič presegle dve milijardi," piše v poročilu. Gre za približne podatke pridobljene iz različnih virov, saj je višina določenih virov prihodkov zaupna (sponzorskih pogodb, televizijske pravice tudi niso enake za vse televizijske mreže).

Dvignile se bodo tudi nagrade moštvom.  Red Bull je za lanski konstruktorski naslov prvaka dobil 87 milijonov dolarjev, leta 2016 naj bi moštveni prvak dobil 222 milijonov. To je skorajda toliko, kot je danes letni proračun ekip skupaj. Skupni znesek nagrad pa naj bi se tako v petih letih povišal na 1.575 milijonov. To bo pomenilo še večji razkorak med bogatimi (bolj uspešnimi) ekipami in manjšimi, ki ne dosegajo rezultatov. Del prihodka gre moštvom formule 1, večji del pogače pa ostane lastnikom in tako ni presenetljivo, da ameriški News Corp in italijanski Exor (družina Agnelli) želijo kupiti formulo 1. Ecclestone in CVC sta možnost prodaje v zadnjih tednih večkrat zavrnila.

Razlog za dvig prihodka bo predvsem v povišanih pristojbinah za organizacijo dirk (medtem ko se televizijske pravice naj ne bi bistveno podražile, saj ima že zdaj večina svetovnih televizijskih postaj težave pri plačevanju) oziroma v vse več novih dirkah, v državah, kjer jim ni težava plačati astronomskih zneskov, da bi le dobili dirko formule 1. To so že Singapur, Abu Dabi, Bahrajn (lani so denimo zgolj iz pristojbin pridelali pol milijarde) in bodo v prihodnje Indija (prva dirka letos jeseni) in Rusija (premierno leta 2014 v olimpijskem Sočiju). Do konca desetletja naj bi najvišja pristojbina narasla na 100 milijonov dolarjev! Znesek, ki si ga večina klasičnih dirk ne more privoščiti in zato bomo gotovo izgubili še kakšno od njih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.