Šport > Moto športi
15 ogledov

Prvaka lahko odloči število četrtih mest

VN Monako 2010 dirka Mark Webber Vettel Red Bull
1/12
Žurnal24 main
Alonso lahko pri 29 letih postane najmlajši trikratni prvak (Schumacher jih je imel 31). A Red Bullova dirkača imata drugačne načrte. Po enem od scenarijev bo prvaka odločilo število četrtih mest!

Če Fernando Alonso lahko postane najmlajši trikratni prvak formule 1 (Ayrton Senna in Michael Schumacher sta jih pri tretjem naslovu imela 31), pa lahko Sebastian Vettel postane najmlajši prvak v zgodovini sploh (za zdaj je to Lewis Hamilton z malo manj kot 24 leti, Vettel je bil 23 let star tretjega julija).

Če pa uspe Marku Webbru, bo to prvi avstralski naslov po letu 1980, ko je bil najboljši Alan Jones. Skupno bi bil šele tretji avstralski prvak (prvi je bil Jack Brabham). Vettel bi bil šele drugi nemški prvak (Jochen Rindt je dirkal za Avstrijo). Če pa (kar je sicer malo verjetno) uspe Lewisu Hamiltonu, bi se prvič po 45 letih zgodilo, da bi bil Britanec prvak v treh sezonah zapored (predlani Hamilton in lani Jenson Button; pred 45 leti je bil štirikrat zapored Jim Clark).

Teoretično so torej na zadnji dirki v igri za prvaka še štirje in to je šele prvič v 61-letni zgodovini tega tekmovanja. 25-krat je bil prvak odločen na zadnji dirki, od tega je bil 16-krat to tisti, ki je pred zadnjo dirko vodil. Možno je, da bi dva ali celo trije imeli na koncu enako število točk. Potem bi odločalo število zmag ali četrtih mest. To bi bil najtesnejši razplet v zgodovini. Doslej je bil tisti iz leta 1984, ko je Niki Lauda Alaina Prosta premagal za pol točke.

Kako lahko prvak postane Alonso (246 točk): 1. če bo prvi ali drugi, 2. če bo tretji ali četrti in Vettel zmagovalec, 3. če bo peti in redbullovca ne zmagata, 4. če bo šesti in Webber ne bo boljši kot tretji, Vettel pa ne boljši kot drugi, 5. če bo sedmi ali osmi in Webber ne bo na stopničkah ter Vettel ne zmaga, 6. če bo deveti in Webber ne bo boljši kot peti ter Vettel ne boljši kot tretji, 7. če bo deseti in Webber ne bo boljši kot šesti, Vettel pa ne boljši kot tretji.

Kako lahko prvak postane Webber (238 točk): 1. če zmaga in Alonso ne bo drugi, 2. če bo drugi in Vettel ne zmaga in Alonso ne boljši kot šesti, 3. če bo tretji in Vettel ne zmaga in Alonso ne bo boljši kot sedmi, 4. če bo četrti in Vettel ne zmaga in Alonso ne bo boljši kot deveti, 5. če bo peti in Vettel ne boljši kot tretji in Alonso ne boljši kot 10.

Kako lahko prvak postane Vettel (231 točk): 1. če bo zmagal in Alonso ne bo boljši kot peti, 2. če zmaga in je Webber drugi, Alonso pa peti (vsi bi imeli 256 točk, a Vettel zmago več od Webbra in eno četrto mesto več od Alonsa), 3. če bo drugi in Webber ne boljši kot peti in Alonso ne boljši kot osmi. Ja, višja matematika! A tako napeta je pač ta sezona!

In da ne pozabimo. Tudi Hamilton (222 točk) še lahko postane prvak: če zmaga in Alonso ostane brez točk, Webber ni boljši kot šesti in Vettel ne boljši kot tretji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.