Šport > Moto športi
6 ogledov

Prvenec Spiesa z Akrapovičem

Ben Spies
1/9
Reuters
Ben Spies je na legendarnem dirkališču v nizozemskem Assnu slavil svojo prvo zmago v razredu MotoGP. Na drugem mestu je končal Casey Stoner, na tretjem pa Andrea Dovizioso. Jorge Lorenzo in Marco Simoncelli trčila že v prvem krogu.

Američan Ben Spies (Yamaha) je dosegel prvo zmago v elitnem motociklističnem razredu MotoGP. Na sobotni dirki svetovnega prvenstva v nizozemskem Assnu je v elitni konkurenci premagal Avstralca Caseyja Stonerja in Italijana Andreo Doviziosa (oba Honda). Stoner se je z drugim mestom na sedmi dirki sezone še bolj utrdil v vrhu skupnega seštevka. Ameriški dirkač si ne bi mogel izbrati boljšega trenutka za svojo prvo zmago v elitni konkurenci. Njegovi delodajalci pri Yamahi namreč prav zdaj praznujejo 50 let delovanja v motošportu in Spies je bil že v petkovih kvalifikacijah – dirka v Assnu po tradiciji poteka ob sobotah, tako da se celoten program prestavi za en dan – z drugi mestom tik pod vrhom.

Jezni Lorenzo

Takrat ga je premagal Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda), ki pa svojega položaja na dirki ni prav dolgo zadržal. Že v tretjem zavoju je trčil s prvim Yamahinim dirkačem Jorgejem Lorenzom ter oba spravil v pesek. Boj za zmago v nadaljevanju ni bil posebej razburljiv; Stoner se je v drugem delu dirke sicer približal 26-letnemu Spiesu, toda razlika je bila prevelika, da bi lahko Avstralec upal na četrto zaporedno zmago. "Simoncelli se ne zaveda, kaj počne. Mislil sem, da se je kaj naučil iz prejšnjih nesreč, ki jih je povzročil, toda videti je, da ne. Če bo tako nadaljeval, bo poškodoval še več dirkačev," je po koncu dirke rohnel razburjeni Španec, ki bi Italijanu z bujno pričesko kar odvzel dirkaško licenco: "Če bi jaz bil varnostna komisija, bi mu vzel licenco za nekaj dirk, toda kaj ko sem samo dirkač." Lorenzo je kljub padcu in veliki izgubi časa na koncu osvojil solidno šesto mesto, Simoncelli pa deveto. Na četrtem mestu je končal Valentino Rossi (Ducati), medtem ko je njegov moštveni kolega Nicky Hayden osvojil peto mesto.

"Čudovito je doseči zmago pred tem izrednim občinstvom v Assnu. Jubilej Honde je le še pika na i. Že na ogrevanju sem imel dober občutek. Ko sem bil pred Caseyjem, sem le še poskrbel, da je bila razlika dovolj velika. Hvala Yamahi za izjemno dober motocikel," je po dirki žarel zmagovalec Spies.

Ob odsotnosti Terola slavil Vinales

Španec Maverick Vinales (Aprilia) je zmagal v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Na sedmi dirki sezone je bil drugi njegov rojak Luis Salom (Aprilia), ki je zaostal 2,555 sekunde, tretji pa je bil še tretji Španec Sergio Gadea (Aprilia). Španec Nicolas Terol, vodilni v skupnem seštevku, ni nastopil, ker si je v petek na kvalifikacijah poškodoval prst.

Odstop Bradla

Dirko v razredu Moto2 je dobil Španec Marc Marquez. Drugi je bil Turek Kenan Sofuoglu, ki je dosegel najboljšo uvrstitev kariere, tretji pa Britanec Bradley Smith. Vodilni v SP Nemec Stefan Bradl dirke ni končal, vseeno pa je obdržal skupno prvo mesto.

MotoGP, Assen:

1. Ben Spies (Yamaha) 41:44,659
2. Casey Stoner (Honda) + 7,697
3. Andrea Dovizioso (Honda) + 27,506
4. Valentino Rossi (Ducati) + 30,684
5. Nicky Hayden (Ducati) + 43,172
6. Jorge Lorenzo (Yamaha) + 44,536
...
9. Marco Simoncelli (Honda Gresini) + 1:24,925

MotoGP, skupni seštevek (7/18):

1. Casey Stoner (Avs/Honda) 136 točk
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 108
3. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) 99
4. Valentino Rossi (Ita/Ducati) 81
5. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 71
6. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 61
7. Ben Spies (ZDA/Yamaha) 61
8. Hiroši Aojama (Jap/Gresini Honda) 51
9. Colin Edwards (ZDA/Tech 3 Yamaha) 46
10. Marco Simoncelli (Ita/Honda Gresini) 39

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.