Šport > Moto športi
1106 ogledov

Prvenstvo postavljeno na glavo ... Padci in nova menjava v vodstvu (video)

Francesco Bagnaia Profimedia
Bagnaia s 13. mesta do zmage v Indoneziji, padec Martina.

Italijan Francesco Bagnaia je zmagovalec motociklistične velike nagrade Indonezije. Voznik Ducatija je na preizkušnji svetovnega prvenstva razreda motoGP spet prevzel skupno vodstvo, potem ko je tokrat za seboj za tri desetinke sekunde pustil Španca Mavericka Vinalesa (Aprilia), še desetinko več pa je zaostal Francoz Fabio Quartararo (Yamaha).

Na dirkališču Pertamina Mandalika International je Bagnaia danes pokazal izvrstno vožnjo, saj se je s 13. startnega mesta povzpel povsem na vrh. Že v prvih štirih krogih je pridobil deset mest.

Španec Jorge Martin (Ducati), ki je glavni tekmec Bagnaie v SP, je tokrat sredi dirke ob prepričljivem vodstvu odstopil.  Tokrat je začel s šestega mesta in hitro prevzel vodstvo, v 14. krogu pa je ob vodstvu s tremi sekundami naredil napako in padel.

V soboto je sicer dobil sprintersko preizkušnjo, po kateri se je sam začasno za en dan povzpel na vrh skupnega seštevka, potem ko je na zadnjih sedmih preizkušnjah pred nedeljsko dirko (tako navadnih dirkah, kot sprinterskih preizkušnjah) dosegel šest zmag in eno drugo mesto.

"V prvih krogih sem začel maksimalno, ko pa sem videl Martina, da je padel, sem se odločil, da bom bolj pazil na pnevmatike, kar je bila pravilna odločitev. V zadnjih desetih krogih sem namreč lahko bolje nadzoroval dogajanje," je ob zmagi povedal 26-letni Bagnaia.

Dirko so sicer zaznamovali številni padci, saj je v cilj prispelo le 14 dirkačev, medtem ko jih je kar tretjina odstopila, med drugimi Marc Marquez, Johann Zarco, Luca Marini, Pol Espargaro ...

Naslednja dirka bo čez en teden v Avstraliji, pred to ima Bagnaia 346 točk, Martin sledi s 328, tretji je Italijan Marco Bezzecchi (Ducati) z 283, ki je danes do petega mesta prišel kljub zlomljeni ključnici. Do konca sezone bodo po Avstraliji še štiri dirke - VN Tajske, Malezije, Katarja in Valencie.

V razredu moto2 so vsa tri mesta na stopničkah zasedli Španci, Pedro Acosta, ki bi ob zmagah na naslednjih dveh dirkah že osvojil naslov prvaka, je zmagal pred Aronom Canetom in Ferminom Aldeguerjem. V razredu moto3 pa je slavil Brazilec Diogo Moreira pred Kolumbijcem Davidom Alonsom in Špancem Davidom Munozom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 11:29 15.oktober 2023.

    Na glavo so padli tisti, ki to gledajo in spremljajo..

Sorodne novice