Šport > Moto športi
14 ogledov

Razlika do Red Bulla bo še manjša

Vettel, pravijo, se ne bo več dolgo smejal. McLaren napoveduje bitko za zmago. T Žurnal24 main
Sezona se nadaljuje brez odmora. VN Kitajske je kraj prve Vetlove zmage z Red Bullom. Dirkal bo za peto zapored, a pri McLarnu so prepričani, da bo razlika med njimi še manjša kot v Maleziji.
Ste spregledali minulo
VN Malezije? Vse o dogajanju v Sepangu lahko preberete tukaj: zurnal24.si/formula1.

Zmagovalec uvodnih dveh dirk sezone in aktualni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) se vrača na kraj prve zmage svoje ekipe – dve leti nazaj je v Šanghaju na VN Kitajske dosegel svojo drugo zmago in prvo z Red Bullom. Če mu uspe tudi to nedeljo, bo to njegova peta zaporedna zmaga – dosežek, ki je nazadnje uspel Michaelu Schumacherju leta 2004. Še več: takrat je Schumi dobil prve tri dirke sezone in odtlej kaj takega ni uspelo nikomur več – lahko pa Sebastianu to nedeljo. Obenem je Šanghaj tudi kraj zadnje Schumacherjeve zmage: 91. je osvojil na VN Kitajske leta 2006.

Pričakujem še en težak vikend. Je pa res, da gre za drugačno stezo, in upam, da nam bo bolj naklonjena. Predvsem jim moramo biti bližje na kvalifikacijah.
Fernando Alonso

Webber ne bo številka dve
"Imamo zelo močan paket. Tekom zime smo trdo delali. Lani smo imeli v tem delu sezone nekaj težav z vzdržljivostjo materiala, letos jih nimamo. Naredili smo velik korak naprej," j
e ob prihodu v Šanghaj dejal Vettel. "Obramba pnevmatik bo tudi na tej stezi ključna." Ima pa tudi nekaj skrbi: težave z Red Bullovim Kersom niso nedolžne in vprašanje je, če ga bodo ta vikend sploh lahko uporabljali. "Delamo na njem in za zdaj načrtujemo, da ga bomo uporabljali," pove Vettel. Medtem Mark Webber (Red Bull) za ekipnim kolegom zaostaja že 28 točk. "Če bi bil mlajši, bi me grabila panika, zdaj pa me ne. Že dolgo sem v formuli 1 in vem, da ni še nič izgubljenega." Če Vettel zmaga tudi to nedeljo, bo postal njegov "Eddie Irvine"? Tako se je glasilo eno od novinarskih vprašanj na četrtkovi novinarski konferenci in Avstralca je pošteno ujezilo. "To pa je je*** neumno vprašanje! Saj ne premaguje samo mene, premagal je vse. Nič ne traja večno. Prvi dirki je odpeljal odlično, kako bo tukaj, pa bomo šele videli." Jasno je: Webber se z vlogo številke dve ne bo sprijaznil.

Spored VN Kitajske
Petek: prvi trening (4.00), drugi trening (8.00)
Sobota: tretji trening (5.00), kvalifikacije (8.00)
Nedelja: dirka (9.00)

McLaren vse bliže
In druga Vettlova skrb: McLaren jim je vse bliže. Zmagovalec lanske kitajske VN Jenson Button (McLaren), ki je s 24 točkami zaostanka Nemčev prvi zasledovalec, poudarja: "Upamo, da bomo ta vikend naredili še korak naprej in se bomo lahko povsem enakopravno borili z Red Bulloma. Mislim, da si to prav vsi želimo: nekoga, ki bo Red Bulla lahko izzval." McLaren je v Šanghaj prišel z nekaj novostmi na dirkalniku. Odločeni so, da bike premagajo že na kvalifikacijah. "Upam, da bo nekaj malih novosti na našem dirkalniku delovalo in se bomo lahko borili za zmago. Vsekakor je naš načrt, da smo ta vikend na samem vrhu," dodaja Lewis Hamilton (McLaren), ki se nadeja, da bodo nekoliko nižje temperature od tistih v Maleziji koristile njim. Pa vendarle: nadgradnje na dirkalniku je pripravil tudi Red Bull.

Zadnjih pet zmagovalcev VN Kitajske:
2010 – J. Button (McLaren)
2009 – S. Vettel (Red Bull)
2008 – L. Hamilton (McLaren)
2007 – K. Räikkönen (Ferrari)
2006 – M. Schumacher (Ferrari)

Seznam tistih, ki so v Avstraliji in Maleziji ostali nekaj dolžni, je mnogo daljši od zgornjega seznama favoritov: Ferrari ni dovolj hiter na kvalifikacijah, forma Mercedesa je milo rečeno nezadostna, Williams je največje razočaranje. "Nismo dovolj hitri. To vemo in moramo se izboljšati. To bomo skušali storiti čim prej. Zdaj je na nas, da dobimo čim več točk, ko pa bomo imeli konkurenčen dirkalnik, pa bomo morali zmagovati," poudarja Fernando Alonso (Ferrari).

Številke pred VN Kitajske
Vettel dirka za peto zaporedno zmago. Če mu lani ne bi v Koreji ne bi odpovedal motor, bi dirkal že za sedmo zaporedno. Rekord po zaporednih zmagah še vedno drži Alberto Ascari, in sicer devet iz davnega obdobja 1952–1953. Le pet dirkačev je zmagalo pet dirk v nizu: poleg Ascarija (9) in Schumacherja (7) še Jack Brabham (5), Jim Clark 85) in Nigel Mansell (5). Aktualni prvak bo v soboto dirkal za svoj 18. pole position v karieri in 13. zmago. Prvi startni položaj je v Šanghaju kljub več dobrim priložnostim pomemben: štiri od sedmih dirk je zmagal dirkač s pola. Zanimivo, da so le štirje dirkači končali vseh dosedanjih sedem kitajskih preizkušenj (Button, Alonso, Webber in Rubens Barrichello).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.