Šport
41 ogledov

Red Bull grozi z izstopom iz F1

red bull ricciardo EPA
Najdominantnejša ekipa zadnjega desetletja se v želji po vrnitvi na pota stare slave poslužuje radikalnih prijemov, kot so grožnje in izsiljevanje.

Red Bull je zagrozil, da bo razmislil o izstopu iz F1, če vodstvo tekmovanja ne bo spremenilo pravilnika o razvoju motorja, s čimer bi ostalim proizvajalcem pogonskega sklopa omogočili, da nadoknadijo zaostanek za Mercedesom.

Uvodna preizkušnja letošnje sezone formule ena za VN Avstralije je minila ob popolni prevladi Mercedesa, ki je tako kot pretežni del lanske sezone dominiral na prostih treningih, kvalifikacijah in dirki. Drobtinice, ki sta jih za seboj pustili srebrni puščici, je s tretjim mestom pobral Ferrari, z razpletom prve preizkušnje pa sta bila zadovoljna tudi oba Brazilca - Felipe Massa (Williams) na četrtem in Felipe Nasr (Sauber) na petem mestu.

Red Bull z izidi prve dirke ne more biti zadovoljen, saj je bil Daniel Ricciardo šesti, medtem ko je Danil Kvyat odstopil zaradi okvare menjalnika. Časi, ko sta Sebastian Vettel in Mark Webber kot za šalo nizala dvojne zmage za avstrijskega konstruktorja, se zdijo kot oddaljena preteklost, kar počasi načenja živce šefu ekipe Christainu Hornerju. Red Bull je bil v lanski sezoni zelo kritičen do francoskega proizvajalca Renault, ki je v poplavi novih pravil pripravil občutno slabšo pogonsko enoto kot Mercedes, po uvodni dirki v Melbournu pa se zdi, da ga je v odmoru med obema sezonama prehitel tudi Ferrari.

red bull helmut marko | Avtor: EPA EPA
Nekdanji svetovni prvaki zahtevajo spremembe pravilnika, ki omejujejo razvoj motorja med sezono, drugače bodo resno razmislili o izstopu iz elitnega dirkaškega tekmovanja. ''Tako kot vsako sezono bomo poleti ocenili celotno stanje ter pregledali stroške in prihodke. Če bomo povsem nezadovoljni, bomo razmislili o umiku iz F1. Obstaja nevarnost, da gospod Dietrich Mateschitz (lastnik Red Bulla, op. a.) izgubi zanimanje za formulo ena,'' je opozoril nekdanji dirkač, danes pa svetovalec avstrijske ekipe dr. Helmut Marko.

''Trenutne pogonske enote so slaba rešitev za F1. Enako bi trdili, če bi bil v ospredju Renault. Tehnična pravila so nerazumljiva, zapletena in draga. Novi motorji so kastrirali strokovnjake, kot je na primer Adrian Newey. Pravila ubijajo naš šport,'' je dodal Marko.

FIA drži niti v svojih rokah

Horner je po dirki kritiziral Renaultov pogonski sklop in poudaril, da dominacija Mercedesa uničuje F1.

''Mercedes je opravil odlično delo in ima dober dirkalnik s fantastičnim motorjem. Težava je v tem, da je razlika tako velika. Na koncu bomo spremljali dirko med tremi ekipami, kar ni zdravo za F1. FIA bi zlahka predlagala spremembe za bolj izenačeno tekmovanje, drugače bo zanimanje upadlo. Na televiziji Mercedesa nisem videl prav pogosto. Sklepam, da zato, ker ni zanimivo gledati procesije in je režiser iskal druge bitke,'' je bil oster Horner.

red bull horner | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.