Šport > Moto športi
13 ogledov

Red Bull premagan: pole Hamiltonu

VN Kanade Montreal 2010 kvalifikacij pole Lewis Hamilton
1/14
Žurnal24 main
Prvič letos Red Bull ne bo na prvem startnem mestu. Na kvalifikacijah je bil Lewis Hamilton četrt sekunde hitrejši od Marka Webbra in tri desetinke od Sebastiana Vettla. Michael Schumacher šele 13.
Mislili smo, da smo lahko hitri tudi s tršimi pnevmatikami. Vedeli smo, da smo vseeno lahko v prvi vrsti. McLarna sta na mehkejših, a dirka bo dolga in mi nameravamo narediti vse za zmago.
Mark Webber

Zmagovalec dirke izpred 14 dni Lewis Hamilton (McLaren) je v izdihljajih kvalifikacij za VN Kanade odpeljal super krog 1:15,105 in si zagotovil svoj prvi pole position v sezoni 2010. Ko se je vračal v bokse, je ostal brez goriva in tako uspeh "proslavil" s porivanjem svojega dirkalnika proti boksom. Sploh prvič letos na prvem startnem mestu ne bo dirkača Red Bulla. S četrt sekunde oziroma s tremi desetinkami zaostanka sta bila Mark Webber in Sebastian Vettel drugi in tretji. Da je McLaren res ujel Red Bulla dokazuje tudi peti čas Jensona Buttna. Po nekaj slabših kvalifikacijskih dosežkih se je Fernando Alonso (Ferrari) pobral s četrtim mestom. Največje razočaranje kvalifikacij je Mercedes, saj je bil njihov najboljši Nico Rosberg na 10. mestu. Pred njim sta bila tudi oba dirkača Force Indie (Tonio Liuzzi kar šesti), kot tudi sedmi Felipe Massa (Ferrari) in Robert Kubica (Renault) na osmem mestu.

Hamilton je ostal brez goriva. Najprej je porival svoj dirkalnik, nato ga je v bokse pripljal varnostni avto. In začel je s slavjem pola. Medtem se je Schumacher držal zelo kislo. Poglejte v galeriji.

"Odličen začetek vikenda! Presrečen sem! Vračajo se mi spomini. Ko so mi povedali, da sem dosegel pole, sem se takoj spomnil svojega prvega, ki sem ga leta 2007 dosegal prav tu. To je res poseben dan. Res sem ponosen na svoje fante. Na treningu sem malo poškodoval dirkalnik, pa so ga popravili," je bil po kvalifikacijah prešerno razpoložen Hamilton, ki bo v nedeljo dirkal za 13. zmago. Zaveda se, da bo dirka težja, saj bo startal na drugačnih pnevmatikah kot Red Bulla. Znajo se mu prej obrabiti. "Na dirki se lahko vse obrne na glavo, saj pričakujem več varnostnih avtomobilov. Imeti bom moram tudi nekaj sreče. Morda se razmere na stezi izboljšajo in bodo te pnevmatike boljše."

Na sobotnem prostem treningu je bil najhitrejši Hamilton. Webber je zaostal četrt sekunde, Alonso in Schumacher že skoraj pol sekunde.

S časom 1:15,889 je Hamilton že v prvem delu kvalifikacij dokazal, kdo ima na hitri stezi v Montrealu najhitrejši dirkalnik. Ta del je bil usoden za običajno šesterico dirkačev novih moštev, poleg njih pa še za Kamuija Kobajašija (Sauber). Brez presenečenj ni šlo v drugem delu, ko je zgolj 13. čas dosegel Michael Schumacher (Mercedes), potem ko je na zadnjem hitrem poizkusu naredil napako. V prvi izjavi po kvalifikacijah je bil kratek in nejevoljen: "Že ves vikend imam težave. Ne znam jih razložiti." Mesto za Schumacherjem bo startal Vitalij Petrov (Renault), ki še naprej ne more slediti ritmu moštvenega kolega Kubice. Kot 10. se je za las v finale uvrstil Massa. S še tremi desetinkami hitrejšim časom kot v prvih 20 minutah je bil znova najhitrejši Hamilton. A točke se bodo delile šele v nedeljo, ko bo dirka (s komentarjem jo bomo spremljali v živo tudi na zurnal24.si) ob 18.00.

VN Kanade, Montreal, kvalifikacije (startna mesta):

1. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2. Mark Webber (Red Bull Renault)

3. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
4. Fernando Alonso (Ferrari)
5. Jenson Button (McLaren Mercedes)
6. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes)
7. Felipe Massa (Ferrari)
8. Robert Kubica (Renault)
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
10. Nico Rosberg (Mercedes)
11. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
12. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth)
13. Michael Schumacher (Mercedes)
14. Vitalij Petrov (Renault)
15. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)
16. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)
17. Pedro de la Rosa (Sauber Ferrari)
18. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
19. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth)
20. Jarno Trulli (Lotus Cosworth)
21. Timo Glock  (Virgin Cosworth)
22. Bruno Senna (Hispania Cosworth)
23. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth)
24. Karun Čandok (Hispania Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.