Šport > Moto športi
3173 ogledov

Revolucija v Formuli ena

Pirelli
Italijanski proizvajalec pnevmatik Pirelli je pripravljen ponuditi 18 palčna kolesa in "pametne gume" za naslednjo sezono F1.

Nosilec komercialnih pravic Formule ena Liberty Media namerava za novo sezono prenoviti predpise v tem športu, kar bi lahko privedlo predvsem do sprememb specifikacij pnevmatik.

Predsednik uprave Pirellija Marco Tronchetti Provera je dejal, da bo podjetje pozdravilo nove tehnološke izzive, ki bodo del teh sprememb. Te naj bi vključevale povečanje velikosti koles dirkalnikov iz 13 palcev, ki jih redko vidimo na cestnih avtomobilih, na 18 palcev.

"Že pred tremi leti smo predstavili 18 palčne pnevmatike. Začeli smo veliko razmišljati vnaprej."

Marco Tronchetti Provera

"Do sprememb smo odprti," je povedal Tronchetti Provera ter nadaljeval: "Očitno moramo najti pravilne predpise in ekipe jih morajo biti pripravljene sprejeti."

Sprememba velikosti koles bi imela posledice tudi za vzmetenje bolidov. Tronchetti Provera je dejal, da bi to zahtevalo še veliko razvojnega dela: "Očitno bo potrebno še veliko testiranja. Za 18 palčna kolesa morajo razviti drugačne dirkalnike. Absorpcijo udarca med vzmetenjem in pnevmatikami ob različnih velikostih je treba preizkusiti in za to je potreben čas."

Pirelli | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Že pred leti so se pojavile prve govorice o možnosti povečanja velikosti koles F1. Pirelli je leta 2015 preizkusil primer večjih platišč in gum nižjega profila.

Ena pomanjkljivost nižjega profila gume za Pirelli bi bila manj prostora za prikaz njihovega logotipa. Vendar po oceni Tronchetti Provere je ljudem pri Pirelliju vseeno glede oblike pnevmatike. "Veseli smo 13 palčnih, zadovoljni bomo z 18 palčnimi. Že pred tremi leti smo predstavili pnevmatike velikosti 18 palcev. Začeli smo veliko razmišljati vnaprej," je dejal.

Pirelli | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Pametna pnevmatika, ki ima v površinsko gumo vgrajene senzorje, da bi dobili takojšnje podatke o zmogljivosti le teh, je še ena tehnologija, ki bi jo Pirelli lahko prinesel v Formulo ena. Proizvajalec je nedavno uvedel takšno tehnologijo tudi za potrošniški trg.

"Mislim, da če bodo pridobljene informacije pomagale ekipam, da smo pripravljeni tudi na gume s senzorji. Ekipe bodo morale preučiti, če bodo takšne informacije dodana vrednost vsem podatkom, ki jih že imajo," je še povedal Tronchetti Provera.

Komentarjev 2
  • Tadej 14:01 10.junij 2018.

    F1 50 let za leseno zlico.