Šport > Moto športi
10 ogledov

Rosberg od starta do cilja, ''Lew'' in Vettel odstopila

vn avstralije nico rosberg formula 1
1/24
Reuters
Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec uvodne dirke prvenstva formule 1 za VN Avstralije. Drugo mesto si je privozil Daniel Ricciardo (Red Bull), ki je bil nakdando diskvalificiran, tretje pa novinec Kevin Magnussen (McLaren). Lewis Hamilton (Mercedes) in Sebastian Vettel (Red Bull) sta odstopila.

Dirka je postregla z zanimivim razpletom že od starta naprej, ko sta se kot prva z izletom s steze poslovila Japonec Kamui Kobajaši s Caterhamom in Brazilec Felipe Massa z Williamsom. Nato so pri nekaterih ostalih začeli odpovedovati motorji. V letošnji sezoni gre v formuli 1 kar za nekaj novosti tako v tehniki kot tudi v pravilih, največja med njimi je prav gotovo zmanjšanje prostornine motorjev na zgolj 1,6 litra, katerim so dodali turbinske polnilnike.

A "downsizing" je danes kmalu pokazal svoje zobe, zaradi tehničnih težav je po dveh krogih v bokse zavil Lewis Hamilton. "Umiri, umiri vožnjo, varčevati moramo z motorjem," so bila prva navodila iz boksov Britanca, ki je dirko sicer začel s pole positiona, a se je na startu mimo njega izstrelil današnji zmagovalec. Hamiltona so po nekaj krogih poklicali v garažo, kjer je samo še parkiral svoj dirkalnik. Podobna usoda je doletela tudi Vettla, ki je vse od starta tožil, da dirkalnik nima dovolj moči, po treh krogih pa je tudi on predčasno parkiral. Od 22 dirkačev jih je dirko danes končalo 14.

nico rosberg vn avstralije melbourne | Avtor: EPA EPA
V ospredju je medtem Rosberg vozil svojo dirko, varčeval z gorivom, kjer je bilo potrebno in boj za ostala mesta prepustil ozadju. Ob zmagi, četrti v karieri, je povedal: "Danes sem res dobro startal, odvozil res neverjetno dirko. Zahvalil bi se vsem v ekipi, ki so pripravili odličen avto. Verjamem, da je imel Daniel danes nekaj več podpore gledalcev kot jaz, a zahvala tudi občinstvu, tukaj je zmeraj fantastična kulisa. Start je bil danes res dober, zahvaliti se moram Mercedesu za odlično delo, naš trud je poplačan."

Avstralci pozdravili novega junaka

vn avstralije formula 1 daniel ricciardo | Avtor: Reuters Reuters
Velikega domačega uspeha je bilo veselih preko 120.000 avstralskih navijačev, ki so na odru navdušeno pozdravili Ricciarda. "Pred dvema, tremi tedni bi skoraj vse stavil na to, da ne bom stal na zmagovalnem odru, zdaj pa se je vse obrnilo. Zahvaliti se moram ekipi za neverjeten preobrat, ki ji je uspel v zadnjih tednih ter vsem avstralskim navijačem. Izredno sem srečen in povsem brez besed," pa je po dirki dejal presenetljivi drugi Ricciardo.

Magnussen debitiral s stopničkami

Prvič je na oder za zmagovalce stopil Magnussen. "Težko je verjeti, da sem tukaj. Avto je deloval veliko bolje kot na testiranjih, še ga izboljšujemo. Imel sem vse, kar sem potreboval, nikoli še nisem dirkal na dirki formule 1, zelo malo testiral in že stopil na zmagovalni oder," pa je po tretjem mestu dejal Magnussen. Njegov oče Jan Magnussen je v današnji noči osvojil osmo mesto na dirki 12 ur Sebringa. Tudi sam je nekoč nastopal v formuli 1, a nikoli ni stopil na stopničke.

Razočarana bosta Melbourne zapustila Vettel in Hamilton. "Bil je dolg vikend in tudi sezona bo še dolga. Ne bomo žalovali za to dirko, se bomo pa iz nje nekaj naučili," je dejal Britanec. "Imamo polovičen uspeh, čestitke Danielu. Sam sem imel danes težave z dirkalnikom, mislim, da niso delovali vsi valji kot bi morali. Če ni moči, je težko dirkati. A glavo gor, sezona je še dolga, tudi ostali niso povsem brez težav," pa je dejal Vettel.

Naslednjo dirko formule 1 bo 30. marca gostila Malezija.

Obe Marussii obstali pred začetkom

vn avstralije formul a1 kevin magnussen | Avtor: Reuters Reuters
Pred začetkom kroga za ogrevanje je na startnem mestu obstal Max Chilton (Marussia). Romain Grosjean (Lotus) je prehitro zapustil garažo in si že pred začetkom pridelal kazen vožnje skozi bokse. Dirkači so se namestili na svoje startne položaje, start pa je prekinila rumena zastava, saj je obstal tudi drugi dirkač Marussie Jules Bianchi. Po drugem krogu za ogrevanje se je sezona naposled začela.

Vettel: Fantje, to je smešno

Najbolje je startal Nico Rosberg (Mercedes), ki je prehitel Daniela Ricciarda (Red Bull) in Lewisa Hamiltona (Mercedes). Sebastian Vettel (Red Bull) se je pritoževal, da njegov dirkalnik nima nobene moči, ''Fantje, to je smešno,'' je dejal aktualni svetovni prvak. Hamiltonu so sanjski uvod v sezono preprečile tehnične težave. Britanec je najprej nazadoval na peto mesto, kmalu zatem pa so mu iz garaže sporočili, da ne bo mogel nadaljevati. Nekdanji svetovni prvak je še en krog vztrajal na stezi, nato pa v garaži parkiral svojo srebrno puščico.

Po nekaj krogih se je zaradi težav z motorjem dirka končala za Vettla, v 12. krogu pa je zaradi predrtega kolesa na enem izmed dirkalnikov na stezo zapeljal varnostni avto, kar je povzročilo množičen obisk boksov. Vrstni red za varnostnim avtomobilom: 1. Rosberg, 2. Ricciardo, 3. Magnussen, 4. Hulkenberg, 5. Alonso, 6. Button, 7. Vergne, 8. Räikkönen.

Rosberg nadzoroval potek dirke

Po umiku varnostnega avta je Rosberg zabeležil nov najhitrejši čas in Ricciardu pobegnil na dobrih pet sekund razlike, svojo prednost pa je stopnjeval iz kroga v krog. Felipa Massa (Williams) se je v paddocku jezil zaradi trčenja s Kamuijem Kobajašijem (Caterham), ki ga je primerjal z incidentom Romaina Grosjeana v Spaju leta 2012. Po dramatičnih 20 krogih se je dirka nekoliko umirila.

Rosberg je takoj reagiral na hiter krog Ricciarda in prednost povišal nazaj na deset sekund, potem ko se mu je edini preostali dirkač Red Bulla nekoliko približal. Jenson Button (McLaren) je z drugim postankom prehitel Nica Hülkenberga in Fernanda Alonsa, medtem ko je Räikkönen še naprej dirkal na robu prve deseterice. Po drugem postanku vseh najboljših je bil vrstni red sledeč: 1. Rosberg, 2. Ricciardo, 3. Magnussen, 4. Button, 5. Alonso, 6. Hulkenberg, 7. Vergne, 8. Bottas, 9. Raikkonen. Do konca še manj kot 20 krogov.

Najboljši zadržali svoja mesta

Button je lovil Magnussena, medtem ko je ta dihal za ovratnik Ricciardu. Dirkač Red Bulla je odgovoril s svojim najhitrejšim krogom na dirki, v ozadju pa se je Räikkönen otepal Daniila Kvyata. Rosberg je na ukaz iz garaže še nekoliko pospešil in si zagotovil miren zaključek dirke, vrstni red do petega mesta pa se do konca ni več spremenil.

Formula 1, VN Avstralije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:32:58,710 
2. Daniel Ricciardo* (Avs/Red Bull-Renault) + 24,525
3. Kevin Magnussen (Dan/McLaren-Mercedes) 26,777
4. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) 30,027
5. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 35,284
6. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) 47,639
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India-Mercedes) 50,718
8. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 57,675
9. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso-Renault) 1:00,441
10. Daniil Kvjat (Rus/Toro Rosso-Renault) 1:03,585
11. Sergio Perez (Meh/Force India-Mercedes) 1:25,916
12. Adrian Sutil (Nem/Sauber-Ferrari) 1 krog
13. Esteban Gutierrez (Meh/Sauber-Ferrari) 1 krog
14. Max Chilton (VBr/Marussia-Ferrari) 2 kroga

* - diskvalificiran

Skupni seštevek (dirkači):

1. Nico Rosberg (Nem) 25 točk
2. Kevin Magnussen (Dan) 18
3. Jenson Button (VBr) 15
4. Fernando Alonso (Špa) 12
5. Valtteri Bottas (Fin) 10
6. Nico Hülkenberg (Nem) 8
7. Kimi Räikkönen (Fin) 6
8. Jean-Eric Vergne (Fra) 4
9. Daniil Kvjat (Rus) 2
10. Sergio Perez (Meh)

Skupni seštevek (konstruktorji):

 

1. McLaren 33
2. Mercedes-AMG 25
3. Ferrari 18
4. Williams 10
5. Force India 9
6. Toro Rosso 6

Komentarjev 3
  • zztop 14:40 16.marec 2014.

    Iz dirk avtomobilov, so naredili računalniške igrice! Niti ne brnijo več tko kot je to blo značilno za F1. Naj dajo voznikom 1000 konjev , kuplongo (sklopko) in ročico za menjavanje brzin in bomo videl kter da največ od sebe!!!! ...prikaži več Po neuspelem štartu so moral zopet nastavit al resetirat program za štart, pa daj, to pa mi res ni trebe gledat. Hvala za sodelovanje in ne bom več gledu tega....

  • vladek 08:47 16.marec 2014.

    Najbolj dolgočasen šport,če temu lahko imenujete šport,

  • Avatar roksa
    roksa 08:32 16.marec 2014.

    Seba isti si kot je bil Miha.Ko je vun letel so bli vse drugi krivi !!!!!!Nemški zakompleksani pajac!!!!!!!!!!