Šport > Moto športi
13 ogledov

Rosberg prvič letos pred Hamiltonom

VN Španije F1
1/9
EPA
Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Španije, na kateri je prvič v letošnji sezoni premagal moštvenega kolega Lewisa Hamiltona (Mercedes).

Nico Rosberg je prekinil prevlado Lewisa Hamiltona in se veselil prve zmage v letu 2015, devete v njegovi karieri. Aktualni svetovni prvak, ki je zadržal vodstvo v skupnem seštevku, se je moral tokrat zadovoljiti z drugim mestom, potem ko je že na startu izgubil dvoboj s Sebastianom Vettlom.

Dirkač Ferrarija je pred dirko napovedal, da bo Mercedes zelo težko ogroziti, kar se je potrdilo tudi v praksi, saj je na tretjem mestu za zmagovalcem zaostal dobrih 45 sekund.

Lewis nadoknadil zamujeno, Nico nedotakljiv

Rosberg je bil na vseh letošnjih dirkah za Hamiltonom, tokrat pa je bil prepričljiv vse od starta. Ta mu je uspel najbolje, nekaj težav je imel Hamilton, ki ga je prehitel Vettel. Britanec in Nemec sta mesti zamenjala po tretjem postanku, do konca pa se vrstni red ni več spremenil.

"Za mano je fantastičen vikend, dobro je bilo začeti iz 'pole positiona' in zmagati. Avto je bil izjemen cel vikend. Končno mi je uspel dober start in prvi del dirke. Užival bom dan, zmagati v Barceloni je lepo," je povedal Rosberg, ki je nadaljeval tradicijo dirke v Barceloni, saj je že deveti različni zmagovalec v devetih letih in 19. v 25 letih, Nemec je zmagal potem, ko je dan prej dobil kvalifikacije. 

"Start je bil slab. Gume so se zavrtele v prazno, vseeno pa sem zadovoljen z drugim mestom. Čestitke Nicu, dobra dirka, opravil je fantastično delo. Vesel sem ekipnega uspeha. Še vedno vodim, ampak pot je še dolga. Bil je težak vikend," pa je dirko manj zadovoljno pokomentiral Hamilton.

"Drugo mesto je bilo dosegljivo. Startal sem dobro, šel sem mimo Lewisa. Na žalost je bil prehiter, ko so spremenili taktiko in je šel trikrat v bokse. Tretje mesto je največ, kar sem lahko iztržil. Poizkušali smo vse, kar smo lahko," pa je dodal Vettel.

Agonija pa se nadaljuje v taboru McLarna. Domačin Fernando Alonso je dirko končal v 28. krogu zaradi težav z zavorami, Jenson Button je končal v ozadju, na 16. mestu, McLaren pa je še vedno brez točke.

Naslednja dirka bo 24. maja, ko je na sporedu VN Monaka.

VN Španije, Barcelona, izidi:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:41:12,555
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 17.551
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 45,342
4. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) 59,217
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1:00,002
6. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes) 1:21,314
7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull-Renault) 1 krog
8. Romain Grosjean (Fra/Lotus-Mercedes)
9. Carlos Sainz Jr. (Špa/Toro Rosso-Renault)
10. Danil Kvjat (Rus/Red Bull-Renault) vsi 1 krog

Skupni seštevek (dirkači):

 1. Lewis Hamilton (VBr) 111 točk
 2. Nico Rosberg (Nem) 91
 3. Sebastian Vettel (Nem) 80
 4. Kimi Räikkönen (Fin) 52
 5. Valtteri Bottas (Fin) 42
 6. Felipe Massa (Bra) 39
 7. Daniel Ricciardo (Avs) 25
 8. Romain Grosjean (Fra) 16
 9. Felipe Nasr (Bra) 14
10. Carlos Sainz Jr (Špa) 8

Skupni seštevek (konstruktorji):

 1. Mercedes 202
 2. Ferrari 132
 3. Williams 81
 4. Red Bull 30
 5. Sauber 19
 6. Lotus 16
 7. Toro Rosso 14
 8. Force India 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.