Šport > Moto športi
261 ogledov

Rossi si je v 20-letni karieri nakopal kar nekaj sovražnikov

Valentino Rossi EPA
V središču motociklistične dirke v Valenciji prihodnji teden bo vsekakor spor med Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom. A Marquez ni prvi, ki je padel v nemilost pri "doktorju".

Od rosnih začetkov kariere si je italijanski motociklist Valentino Rossi nabral veliko navijačev, a pravtako so z uspehi prišli prvi spori z drugimi dirkači.

Max Biaggi in sumljiva buška nad očesom

Že v 90. letih se je začela slovita bitka med Rossijem in še enim italijanskim motociklistom Maxom Biaggijem. Rivalstvo iz let, ko sta voznika nastopala v dirkah 500cc, se je prenesla tudi v Moto GP. Dirkača sta v tem razredu motociklističnih dirk istočasna nastopala tri leta.

Spor med Rossijem in Biaggijem naj bi imel svoj vrhunec v pretepu, po uvodni tekmi v razredu 500cc leta 2001. Na dirki je Rossi po trku Biaggiju pokazal sredinec, na naslednji dirki za VN Katalonije pa je dvoboju besed sledil še fizični obračun. Biaggi je buško nad očesom, ki jo naj bi staknil med pretepom, razložil s pikom komarja, a tega mu takratni komentatorji niso verjeli.

"Incident v Katarju" in Sete Gibernau

Nekaj sezon kasneje se je Rossi zaradi incidenta na dirki v Katarju sporekel z nekdanjim prijateljem Setem Gibernauem. Španski motociklist se je povprej pogosto družil z Italijanom tudi v prostem času. Reden gost naj bi bil tudi v Rossijevi vili na Ibizi, od dirke v Katarju pa naj bi se voznika nehala pogovarjati.

Na dirki v Katarju leta 2004 naj bi ekipa Rossija nedovoljeno očistila startno mesto „doktorja“, da bi lahko boljše startal. Rossi je moral zaradi tega startati iz zadnje vrste, ekipa Gibnernaua pa je bila med tistimi, ki so Rossija prijavili. Tega Gibernauu Rossi nikoli ni oprostil.

Sete Gibernau in Valentino Rossi | Avtor: EPA EPA

Casey Stoner po sezoni in pol nehal spoštovati Rossija

Leta 2007 je mlad Avstralec Casey Stoner prestopil iz moštva Honde v to Ducatija in že v svoji prvi sezoni pri novi ekipi osvojil prvenstvo. Rivalstvo med Rossijem in Avstralcem pa je doživelo svoj vrhunec med dirko na progi v Motereyu.

Rossi je med tekmo večkrat prehitel Stonerja, a je zaradi tveganega manevra zapeljal s proge, ko se je spet vrnil na asfalt pa je skoraj zadel Avstralca. Nekaj krogov kasneje je tudi Stoner zapeljal s proge in dirko končal na drugem mestu za Rossijem. Po tekmi je bil Avstralec razočaran nad Rossijem in povedal, da Italijana od danes naprej ne spoštuje več. Pred naslednjo tekmo se je Stoner za svojo izjavo že opravičil.

Med Rossijeve rivale pa lahko štejemo tudi njegovega moštvenega kolega Jorgeja Lorenza. Med voznikoma je morala ekipa Yamaha v boksu postaviti celo pregradno steno, ker se naj ne bi želela videta pred dirko.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 12:19 29.oktober 2015.

    Še en šport ki me ne zanima več.

  • 4krogci 10:37 29.oktober 2015.

    haha in zdej je rossi usega kriv ane? A una pede... od MM-ja k se je naslonila na nogo od rossija pa ne ane??