Šport > Moto športi
16 ogledov

Rossi spomnil na svoje zlate čase

Valentino Rossi Le Mans EPA
Jorge Lorenzo je dobil dirko za veliko nagrado Francije v Le Mansu v kraljevskem razredu MotoGP. Drugo mesto je osvojil Italijan Valentino Rossi, ki je na mokrem spomnil na stare čase in v neposrednem obračunu ugnal Avstralca Caseyja Stonerja.

Na motociklistični dirki svetovnega prvenstva v Le Mansu je v razredu MotoGP slavil Španec Jorge Lorenzo (Yamaha), na stopničkah je bil po daljšem času tudi nekdanji svetovni prvak Italijan Valentino Rossi (Ducati), tretji je bil aktualni prvak Avstralec Casey Stoner (Honda). V šibkejših razredih Moto2 in Moto3 sta zmagala Švicar Thomas Lüthi in domačin Louis Rossi.

Dirko v Franciji so zaznamovali dež, Lorenzo in Rossi. Narava je z namočeno stezo poskrbela za zanimivo dirko, španski dirkač je bil tokrat razred zase, nekdanji svetovni prvak pa je po dolgem času, ko je obupaval nad nekonkurenčnim dirkalnikom, končno spet stopil na zmagovalne stopničke. Prišlo je tudi do zamenjave na vrhu skupnega seštevka, saj je današnji zmagovalec Lorenzo spet prehitel Stonerja.

Avstralec je za novico dneva sicer poskrbel že pred dirkaškim začetkom dogajanja v Franciji, saj je naznanil, da se bo po tej sezoni upokojil. Tokrat ga je na stezi premagal tudi Rossi, ki še ne namerava končati nadvse bogate kariere, današnji uspeh pa bo "doktorju" zanesljivo dal tudi dodaten motiv za nadaljevanje sezone.

Hondin par Dani Pedrosa - Casey Stoner je dirko sicer najbolje začel, toda že v prvem krogu ju je Yamahin adut Lorenzo prehitel. Rossi, imel je sedmi startni položaj, se je kmalu prebil do četrtega mesta, Stoner se je učvrstil pred Pedroso, slednji pa je moral kmalu priznati premoč Rossiju. Medtem ko Lorenzo v ospredju ni bil ogrožen, se je pet krogov pred koncem razvil zanimiv dvoboj med Stonerjem in Rossijem za drugo mesto. Nekajkrat sta se zamenjala na drugem in tretjem mestu, zadnjo besedo pa je imel Rossi, ki je v prvem zavoju zadnjega kroga spet prišel pred Avstralca in mesto tudi zadržal do cilja. Pedrosa je končal na četrtem mestu, peti je bil Nemec Stefan Bradl, kar je zanj najboljši izid v motoGP, šesti je bil drugi Ducatijev dirkač Nicky Hayden. Andrea Dovizioso se je pobral po padcu in bil na koncu sedmi.

"Dirka se je dobro razvijala. Vedel sem, da se moram hitro prebiti naprej, kajti lažje obvladuješ položaj, če nisi obremenjen z drugimi dirkači. Zadovoljen sem, da nisem naredil nobene napake in da sem brez težav privozil do cilj," je po 19. zmagi v razredu MotoGP in skupno jubilejni 40. v SP dejal španski dirkač. Smejalo pa se je tudi Rossiju, saj v zadnjem času ni več navajen mest prav pri vrhu: "Želim si, da bi bilo še več dirk na mokri podlagi. Šlo mi je kar dobro, čeprav sem imel veliko težav z vizirjem na čeladi, ki se je zarosil. Kot vedno je bil boj s Caseyjem zanimiv, ta uspeh pa bo spodbuda celotni Ducatjevi ekipi," je dejal 33-letni Rossi, za katerega je bila bila uvrstitev na zmagovalne stopničke šele druga v zadnjih dveh sezonah.

"Ni bil najboljši dan za našo ekipo. Vedeli smo, da se gume ne bodo dovolj hitro ogrele in to se je tudi uresničilo. Na koncu je imel Rossi svoj ritem in to je bilo dovolj, da me je premagal," pa je dejal Stoner. Skupno ima po štirih dirkah Lorenzo 90 točk, Stoner 82, tretji je Pedrosa s 65. Rossi je skočil na šesto mesto z 42 točkami.

V razredu Moto2 je bil najboljši Švicar Thomas Lüthi, drugi je bil v težkih razmerah na mokri stezi Italijan Claudio Corti, tretji pa Britanec Scott Redding. Španec Pol Espargaro, ki je dirko končal na šestem mestu, je prevzel skupno vodstvo, saj njegov doslej vodilni rojak Marc Marquez dirke ni končal, a je razlika le eno točko (71-70). V najšibkejšem razredu Moto3 pa je bil najboljše volje domačin Louis Rossi, saj je dosegel prvo zmago v tem tekmovanju. Pred domačimi navijači je ugnal Španca Alberta Moncaya, tretji pa je bil rojak slednjega Axel Rins. Skupno je v vodstvu danes šesti Nemec Sandro Cortese s 67 točkami.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Katalonije v Barceloni čez 14 dni.

VN Francije, rezultati, MotoGP:

1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 49;39,743
2. Valentino Rossi (Ducati) + 9,905
3. Casey Stoner (Honda) + 11,298
4. Dani Pedrosa (Honda) + 29,361
5. Stefan Bradl (LCR Honda) + 32,842

Skupni seštevek:
1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 90 točk
2. Casey Stoner (Honda) 82
3. Daniel Pedrosa (Honda) 65
4. Cal Crutchlow (Tech 3 Yamaha) 45
5. Andrea Dovizioso (Tech 3 Yamaha) 44
6. Valentino Rossi (Ducati) 42

Moto2:

1. Thomas Luthi (Paddock Suter) 50;02,816
2. Claudio Corti (Italtrans Kalex) + 6,354
3. Scott Redding (Marc VDS Kalex) + 12,162

Skupni seštevek:

1. Pol Espargaro 71 točk
2. Marc Marquez 70
3. Thomas Luthi 68

Moto3:

1. Louis Rossi (Racing Team Germany) 49;12,390
2. Alberto Moncayo (Bankia Aspar) + 27,348
3. Alex Rins (Estrella Galicia) + 28,899

Skupni seštevek:

1. Sandro Cortese 67 točk
2. Maverick Vinales 55
3. Luis Salom 49

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.