Šport > Moto športi
7 ogledov

S cigareto se danes ne zmaguje več

Za Hamiltonovo kondicijo skrbi priznani strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami v Žurnal24 main
Voznika formule 1 Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen sta po mnenju kondicijskega trenerja Akija Hintse vrhunska atleta, ki bi lahko, če se ne bi odločila za dirkanje, postala tudi olimpijska zmagovalca.
 

Preberite še:

Lewis je lahko nepremagljiv

Primerjava voznikov formule 1 z atleti, ki bodo tekmovali na olimpijskih igrah, ni možna, prav tako tudi ne primerjanje današnjega dirkanja s tistim izpred desetletja in več. Svetovni prvak v formuli 1 iz leta 1976, Britanec James Hunt , se je rad zatekal k pregovoru, da je seks zajtrk šampionov. Leta 1985 si je na dirki v Silverstonu svetovni prvak iz sezone 1982 Keke Rosberg , preden je sedel v bolid, prižgal cigareto in postal prvi dirkač, ki je kvalifikacijski krog prepeljal s povprečno hitrostjo 258 km/h.

Sodobno dirkanje je povsem druga zgodba. Aki Hintsa , vodja McLarnovega strokovnega štaba, odgovornega za telesno pripravo dirkačev, pravi, da bi lahko Lewisa Hamiltona ali Kimija Räikkönena glede na telesno pripravljenost brez težav primerjali z nekaterimi športniki, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah v Pekingu. Hintsa je bil, preden se je zaposlil pri McLarnu, vodja medicinske ekipe finske olimpijske ekipe in se je dvakrat udeležil zimskih ter enkrat poletnih olimpijskih iger. Pod njegovim okriljem je bil tudi dvakratni olimpijski zmagovalec v teku na 10 kilometrov, Etiopijec Haile Gebrselassie .


Primerjava vrhunskih atletov in dirkačev je neprimerna, saj gre za dva različna svetova. © Reuters

 

"V svoji karieri sem več kot 15 let delal s prek 100 nosilci kolajn z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Nabral sem si ogromno izkušenj,"
pravi Hintsa, ki se je pred desetimi leti podal v svet formule 1. "Ko sem leta 1998 začel delati z Miko Häkkinenom, formule 1 nisem preveč povezoval s športom. Toda ko sem se seznanil z delom dirkačev, sem popolnoma spremenil mnenje. Dirkači so podvrženi velikim pritiskom javnosti, novinarjev, sponzorjev, stalno morajo potovati, premagovati časovno razliko, hkrati pa morajo biti v odlični mentalni in telesni kondiciji," svoj pogled razlaga skandinavski strokovnjak. "Spoznal sem, da je to eden od najnapornejših športov in vozniki, ki sedijo v dirkalnikih, so vrhunski atleti," dodaja Hinta, ki še pravi, da so se metode dela na treningih drastično spremenile, danes pa vozniki McLarna treningu posvetijo dvakrat več časa kot pred desetletjem.

 
 

Če bi Kimi Räikkönen od otroštva igral hokej, bi prav gotovo lahko igral na najvišji ravni, če bi se ukvarjal s katerim od olimpijskih športov, pa bi lahko bil tudi dobitnik kolajne.

Aki Hintsa

 
Voznika srebrnih puščic Hamilton in Heikki Kovalainen sta se na Finskem skupaj s finsko olimpijsko ekipo udeležila posebnega programa, v katerem sta metala kopje, se preizkusila v kajaku, gimnastiki in še nekaterih drugih športih. "Resnično menim, da je za dirkače odlično, če trenirajo skupaj z udeleženci olimpijskih iger in nosilci kolajn z največjih tekmovanj," pravi Hintsa, ki pa je dejal, da bi bila primerjava Hamiltona s svetovnim rekorderjem v teku na 100 metrov, Jamajčanom Usainom Boltom , vseeno mešanje jabolk in hrušk.

"Dirkači v formuli so najboljši med najboljšimi, prav tako športniki, ki bodo nastopili v Pekingu, to pa sta dva različna svetova," za konec pravi Hinta in pojasnjuje, da se kariera gradi od otroštva. "Če bi Kimi od otroštva igral hokej, bi prav gotovo lahko igral na najvišji ravni, če bi se ukvarjal s katerim od olimpijskih športov, pa bi lahko bil tudi dobitnik kolajne," je prepričan Finec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.