Šport > Moto športi
23 ogledov

S pestjo nad kolega in varnostnika

Brez dvoma najbolj znano trčenje in rivalstvo med ekipnima kolegoma: Prost in Se
1/2
Žurnal24 main
Trčenje med ekipnima kolegoma. Medsebojno obtoževanje. To smo doživeli na zadnji dirki. A to v formuli 1 ni nič novega. Senna in Prost v Suzuki 1989, Hunt in Mass v Mosportu 1977 ...

Trčenje med Markom Webbrom in Sebastianom Vettlom z VN Turčije ter začetno obtoževanje med ekipnima kolegoma v formuli 1 ni nič novega. Tudi Webbru se ni zgodilo prvič. Tu je pregled nekaj najodmevnejših trkov med dirkačema istega moštva. Kateri pa je vam najbolj ostal v spominu?

Ayrton Senna in Alain Prost (McLaren) – Suzuka, 1989
Bila sta vse prej kot kolega. Niti pogovarjala se nista. Pred predzadnjo dirko sezone je imel Prost 16 točk prednosti. V 46. krogu VN Japonske je Senna tekmeca ujel in ga napadel pred zadnjo šikano. Francoz je Brazilca blokiral. Sledilo je trčenje. Poglejte! Prost je odstopil, Senni pa so varnostniki pomagali nazaj na stezo. Dirko je dobil, a bil nato zaradi sekanja šikane diskvalificiran. Prvak je postal Prost. Čez leto dni se je zgodba ponovila.

Mark Webber in Nico Rosberg (Williams) – Interlagos, 2006
Rosberg je v četrtem zavoju prvega kroga precenil točko zaviranja in zadel v zadek Webbrovega dirkalnika. Oba sta lahko nadaljevala, a Avstralec brez zadnjega krilca, Nemec brez sprednjega. Ekipa je odločila, da gre prvi v bokse Rosberg, kar Marku ni bilo všeč. A še pred uvozom v bokse se je Nico zavrtel in povsem raztreščil svojega Williamsa. Mark je to komentiral: "Britney je v zidu." Odtlej se nista več razumela.

James Hunt in Jochen Mass (McLaren) – Mosport, 1977
Hunt je na VN Kanade vodil in v 62. krogu za krog ujel tretjega Massa. Ekipna kolega sta trčila. Mass je lahko nadaljeval in bil na koncu četrti, medtem ko je prej vodilni Hunt ostal ob progi. In tam je ostal vse do konca dirke in vselej, ko se je Mass pripeljal mimo, mahal s pestjo. To je uporabil na nič hudega slutečem varnostniku, ki ga je poskušal odpeljati na varno ob zaščitni zid. To ni bil edini primer, ko se je Hunt lotil varnostnika. 

Giancarlo Fisichella in Ralf Schumacher (Jordan) – Buenos Aires, 1997
Mlajši od bratov Schumacher je imel kar nekaj trčenj z moštvenimi kolegi. Na VN Argentine sta bila Jordanova dirkača na zanje odličnem tretjem in četrtem mestu. A debitant Ralf se s četrtim mestom ni zadovoljil in tako je neučakano napadel Fisichello. Žrtev trčenja je bil Italijan, medtem ko je Nemec osvojil svoje prve stopničke. Članom ekipe pa ni bilo do veseljačenja in se Ralfove zabave po dirki niso udeležili.

Christian Fittipaldi in Pierluigi Martini (Minardi) – Monza, 1993
Bil je to eden najbizarnejših koncev katerekoli dirke formule 1. Oba moštvena kolega sta prišla skozi cilj. Noben ni bil resneje poškodovan. Nekaj sto metrov pred karirasto zastavo se je Fittipaldi preveč približal Martiniju. Rahlo sta zadela in Brazilca je vrglo v zrak. Naredil je salto, spet pristal na asfaltu, povsem raztreščil svoj dirkalnik, a vseeno prečkal ciljno črto. Ostala sta na sedmem in osmem mestu. In to je bila ena boljših dirk tega moštva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.