Šport > Moto športi
9 ogledov

S peto zmago Vettel prvak!

Vettel Hamilton Button
1/39
Žurnal24 main
"Hvala fantje," je jokal novi svetovni prvak F1, Sebastien Vettel. "Neverjetno!" S peto zmago je postal najmlajši prvak v zgodovini. Fernando Alonso je VN Abu Dabija končal zgolj na sedmem mestu!
Sebastian Vettel je postal prvak star 23 let in 135 dni. Poglejte, kako se je veselil svojega prvega naslova prvaka formule 1.

Fernando Alonso (Ferrari) je bil dvakrat prvak z Renaultom, prav Renault pa mu je odvzel tretji naslov. VN Abu Dabija je končal na sedmem mestu (moral bi biti najmanj peti). Po prezgodnjem postanku je obstal za Vitalijem Petrovom (Renault) in ga s tokrat preslabim Ferrarijem ni mogel prehiteti. 19. dirko sezone je medtem z dirko brez napake dobil Sebastian Vettel (Red Bull) in na koncu s štirimi točkami prednosti pred Alonsom postal prvak za sezono 2010. S petimi zmagami in 10 najboljšimi startnimi položaji je star dobrih 23 let Vettel najmlajši prvak v 61-letni zgodovini formule 1. Zadnjo dirko sezone sta ob Nemcu na stopničkah končala še Lewis Hamilton in Jenson Button (McLaren). Četrti kandidat za prvaka Mark Webber (Red Bull) je imel ves vikend nenavadno počasen dirkalnik in je sezono sklenil na 10. mestu.

"Neverjetno! Za nas je bil to zelo čustven teden. Vettel je sploh prvič povedel v skupnem seštevku. Najboljše je prihranil za odločilne dirke. Tudi Webber je lahko ponosen nase. Smo dvojni prvaki. To je neverjetno!" je v prvi izjavi po koncu najbolj napete dirke sezone dejal vodja Red Bulla, Christian Horner"Imel je vzpone in padce, imel je veliko smole, imel je tehnične težave, a ni izgubil samozavesti in koncentracije. In zdaj je prvak!"

Poraženi Alonso je zagovarjal taktiko zgodnjega postanka: "Če bi šel kasneje, bi me pa prehitel Webber." Bil je razočaran, a je priznal poraz: "Renault je bil zelo hiter. Nič nisem mogel. A tak je pač šport. Včasih zmagaš, včasih ne. Čestitke Red Bullu in Sebastianu. Naslednje leto bomo spet poizkusili."

Končni vrstni red sezone 2010:
Dirkači
1. S. Vettel 256 točk*
2. F. Alonso 252
3. M. Webber 242
4. L. Hamilton 240
5. J. Button 214
6. F. Massa 144
7. N. Rosberg 142
8. R. Kubica 136
9. M. Schumacher 72
10. R. Barrichello 47
Moštva:
1. Red Bull Renault 498 točk
2. McLaren Mercedes 454
3. Ferrari 396
4. Mercedes 214
5. Renault 163
6. Williams Cosworth 69 *najmlajši prvak

Kako se je razpletalo
Kljub dobremu startu je Hamilton ostal za Vettlom, Button pa je za tretje mesto v prvem zavoju prehitel Alonsa. Nekaj zavojev kasneje se je zavrtel Michael Schumacher (Mercedes) in svojo povratniško sezono sklenil, potem ko je vanj priletel Vitantonio Liuzzi (Force India). Na stezo je zapeljal varnosti avto. Ko se je umaknil, se je Vettel za leteči start dobro pripravil in tako Hamilton ni imel nobenih možnosti za napad. Alonso je uspešno branil četrto mesto pred Webbrom, kateremu je za ovratnik dihal Massa. Avstralec je zaradi težav z gumami na postanek zapeljal že po 12 krogu.

Alonso je po postanku prišel za Nica Rosberga (Mercedes) in Petrova, ki sta šla na menjavo pnevmatik po prvem krogu (ob varnostem avtomobilu) in je tako trepetal: nikakor ni mogel prehiteti Rusa (večkrat je zapeljal prek robnika), niti ni vedel, ali bosta šla še enkrat v bokse. Zaradi poznejšega postanka je sredi dirke vodil Button, Kubica pa je na tretjem mestu zadrževal Hamiltona. Renaulta sta tako ključno vplivala na razplet sezone za Lewisa in Fernanda. "Uporabi svoj talent. Vemo, kako velik je," so obupani sporočali Alonsu s komandarnega mesta. Naslov mu je polzel iz rok. In tudi spolzel, ko je po svojem poznem postanku pred njim ostal tudi Kubica. Petrov in Rosberg sta 54 krogov zdržala na istih pnevmatikah.

VN Abu Dabija, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +10,1
3. Jenson Button (McLaren Mercedes) 11,0
4. Nico Rosberg (Mercedes) +30,7
5. Robert Kubica (Renault) +39,0
6. Vitalij Petrov (Renault) +43,5
7. Fernando Alonso (Ferrari) +43,7
8. Mark Webber (Red Bull Renault) +44,2
9. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +50,2
10. Felipe Massa (Ferrari) +50,8
11. Nick Heidfeld (Sauber Ferrari) +51,5
12. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +57,6
13. Adrian Sutili (Force India Mercedes) +58,3
14. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +59,5
15. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +63,1
16. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +64,7
17. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth) +1 krog
18. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth) +2 kroga
19. Bruno Senna (Hispania Cosworth) +2 kroga
20. Christian Klien (Hispania Cosworth) +2 kroga
21. Jarno Trulli (Lotus Cosworth) +4 krogi
Odstopili: T. Glock (Virgin), M. Schumacher (Mercedes), V. Liuzzi (Force India)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.