Šport > Moto športi
14 ogledov

Samo Vettel ne želi priznati, da je končano

Sebastian Vettel Reuters
Nemcu Sebastianu Vettlu le še teorija lahko prepreči, da v nedeljo na VN Japonske na stezi v Suzuki, ki jo je Honda leta 1962 zgradila za testiranje svojih avtomobilov in dirkalnikov, ne postane najmlajši dvakratni zaporedni svetovni prvak v zgodovini formule 1.

Sebastian Vettel (Red Bull) ima pred zadnjimi petimi dirkami sezone 124 točk prednosti pred drugouvrščenim Jensonom Buttnom (McLaren) in tako potrebuje le še točko, da tudi matematično potrdi drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka. Sodeč po letošnjih predstavah mladega Nemca in devetih zmagah na dosedanjih 14 dirkah ima Britanec res zelo majhne možnosti, a Vettel še enkrat več ponavlja, da je sprva treba skočiti in šele nato reči hop: "Večina ljudi pravi, da je vsega konec. Toda če je le ena točka in tudi če bi ljudje radi slišali nekaj drugega, moramo biti prepričani, da bomo prišli do nje. Suzuka je ena od mojih najljubših dirk, konfiguracija steze bi težko bila boljša. Tudi japonski navijači so posebni, zadnja leta preživljajo težke trenutke, toda se ne predajajo. Upam, da jim bomo ponudili pravi spektakel." Vettel pa je pokazal tudi smisel za humor: "Če mi kdo želi narediti uslugo in porine Jensona po stopnicah, mi bo to v veliko pomoč, toda to ni pravi način." Vettel bo na VN Japonske v Suzuki sicer lovil že tretjo zaporedno zmago.

Button na drugi strani ne verjame, da Nemcu še lahko premeša štrene. "Vesel sem, da še vedno govori, da obstaja možnost, da osvojim naslov," je dejal Britanec in dodal: "Mislim, da proga odgovarja Red Bullu, toda McLarna ne smete podcenjevati. V Belgiji smo pokazali, da imamo dirkalnik, ki je dober v hitrih zavojih. Imam dober občutek za nedeljo." Button, ki je med tednom podaljšal svojo pogodbo z McLarnom, je še povedal, da v tem trenutku vozi najbolje v karieri.


Ostane boj za naslov podprvaka

Če je borba za naslov prvaka odločena že nekaj časa, je veliko bolj zanimivo dogajanje v ozadju. Ob Buttnu se za naslov podprvaka borijo še Fernando Alonso (Ferrari), Mark Webber (Red Bull) in Lewis Hamilton (McLaren). Button ima 185, Alonso 184, Webber 182 in Hamitlon 168 točk, kar vse do Interlagosa in konca sezone zagotavlja napete in zanimive dirke. "Drugo mesto bi bilo zelo dobro, če vemo, da Sebastian prevladuje v letošnji sezoni. Štirje dirkači se borimo in bojim se, da bomo morali za končno odločitev počakati vse do Brazilije," je dejal Španec za volanom rdečih.

Na vedno zanimivi VN Japonske v Suzuki so v preteklosti že pogosto okronali nove prvake. Na eni izmed najbolj priljubljenih in tehnično najzahtevnejših prog v koledarju pa nam bosta za vedno ostali v spominu sezoni 1989 in 1990, ko sta za naslov prvaka med seboj obračunala legendarna Ayrtona Senna in Alain Prost. Vremenske razmere za konec tedna so odlične, tako da se nam v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času v deželi vzhajajočega sonca obeta sončna dirka.

Skupni seštevek po 14. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastian Vettel (Red Bull) 309 točk
2. Jenson Button (McLaren) 185
3. Fernando Alonso (Ferrari) 184
4. Mark Webber (Red Bull) 182
5. Lewis Hamilton (McLaren) 168
6. Felipe Massa (Ferrari) 84
7. Nico Rosberg (Mercedes) 62
8. Michael Schumacher (Mercedes) 52
9. Vitalij Petrov (Renault) 34
. Nick Heidfled (Renault)

Moštva:
1. Red Bull 491 točk
2. McLaren 353
3. Ferrari 268
4. Mercedes 114
5. Renault 70
Force India 48

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.