Šport > Moto športi
21 ogledov

"Sanjsko!" Vendarle ne: diskvalifikacija!

Peter Sauber je po Kimiju Räikkönenu in Felipeju Massi odkril novega talentirane Žurnal24 main
Odkritje prve dirke je novinec Sergio Perez. "Tega debija ne bom nikoli pozabil," je dejal po sedmem mestu. A glej ga zlomka: veselil se ga je lahko le tri ure, saj so komisarji oba dirkača Sauberja diskvalificirali!

Če pustimo ob strani prve tri, Sebastiana Vettla (Red Bull), Lewisa Hamiltona (McLaren) in Vitalija Petrova (Renault), ki so tekmo VN Avstralije odpeljali fantastično, in Ferrarija, ki mu je pretirana obraba pnevmatik onemogočila bitko za stopničke (Fernando Alonso pa se je jezil tudi nad startom, kjer sta ga Jenson Button (McLaren) in Petrov izrinila povsem na zunanjo stran prvega zavoja), sta glavni zgodbi uvodne dirke sezone 2011: debakel Mercedesa in rojevanje nove zvezde Sergia Pereza (Sauber), ki je v cilj prišel kot sedmi.

Nikar prehitro! Tik preden smo objavili ta članek, je iz Melbourna prišla naslednja novica: oba dirkača Sauberja sta bila zaradi kršitve tehničnega pravilnika diskvalifikacirana! Preprosto povedano: nekaj elementov na zadnjem krilcu je segalo izven dovoljenih mer (točen opis napake lahko v angleškem jeziku preberete tukaj). To pomeni, da so na mesta od sedem do 10, ki še prinašajo točke, zdaj razvrščeni Felipe Massa (Ferrari), Sebastien Buemi (Toro Rosso), Adrian Sutil in Paul di Resta (oba Force India). Tako je zdaj slednji 59. novinec v zgodovini, ki je debitiral s točko. Ekipa Sauberja je že napovedala, da se namerava pritožiti. "To je presenetljiva odločitev, ki nas je razočarala. Očitno gre za vrhnji del zadnjega krilca, ki ni delovna površina in nima nobenega vpliva na delovanje dirkalnika," je v sporočilu za javnost zapisal tehnični direktor Sauberja James Key. "S tem nismo prav nič pridobili. Zdaj bomo natanko pregledali dele našega dirkalnika, nato pa se nameravamo pritožiti na odločitev komisarjev."

Debakel Mercedesa
Michael Schumacher
(Mercedes) je že v prvem krogu utrpel predrto pnevmatiko, še pred polovico dirke pa parkiral v boksih, saj so sumili še na poškodbo podvozja in vzmetenja. Nico Rosberg (Mercedes) je bil v igri za deseterico, dokler ni vanj trčil Rubens Barrichello (Williams) in je moral ustaviti ob stezi. "To je zelo žalosten dan za našo ekipo. Trdo smo delali ves konec tedna in vso zimo. Razočarani smo tudi zato, ker so me pred nesrečo tekmeci za mano resno ogrožali." Če potegnemo črto: Mercedes niti slučajno ni tako hiter, kot se je zdelo na zadnjih testiranjih v Barceloni. "Časi na testiranjih so bili zelo dobri in zlahka smo si jih razlagali. Zdaj pa nikakor nismo uspeli najti ritma iz Barcelone. Ugotoviti moramo, zakaj ne," je mrko razlagal Schumacher.

Prehitro veselje
Na drugi strani paddocka pa se je sprva smejalo 21-letnemu novincu iz Mehike Sergiu Perezu. Očitali so mu, da je kokpit v Sauberju dobil le zaradi pokroviteljev, a je že na prvi dirki demantiral kritike: hitra in do pnevmatik prijazna vožnja mu je omogočila en sam postanek in sprva sedmo mesto. "Zame je to sanjski začetek! Dirka je bila dobra, imeli smo dobro taktiko in vse se nam je poklopilo. Po pravici povedano, sploh niso načrtovali le enega postanka. Nisem pritiskal do konca, pazil sem na pnevmatike. Lahko bi bil še kakšne tri, štiri desetinke na krog hitrejši," je razlagal aktualni podprvak serije GP2. "Tega debija ne bom nikoli pozabil." A sledila je diskvalifikacija in več kot 30-letno čakanje na nove mehiške točke se nadaljuje.

Popravljen vrstni red:
Dirkači
1. S. Vettel 25 točk
2. L. Hamilton 18
3. V. Petrov 15
4. F. Alonso 12
5. M. Webber 10
6. J. Button 8
7. F. Massa 6
8. S. Buemi 4
9. A. Sutil 2
10. Di Resta 1
Moštva
1. Red Bull 35 točk
2. McLaren 26
3. Ferrari 18
4. Renault 15
5. Toro Rosso 4
6. Force India 3

VN Avstralije, uradni rezultati (po diskvalifikaciji Sauberja):

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +22,2
3. Vitalij Petrov (Renault) +30,5
4. Fernando Alonso (Ferrari) +31,7
5. Mark Webber (Red Bull Renault) +38,1
6. Jenson Button (McLaren Mercedes) +54,3
7. Felipe Massa (Ferrari) +85,1
8. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
10. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
12. Nick Heidfeld (Renault) +1 krog
13. Jarno Trulli (Lotus Renault) +2 kroga
14. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +4 krogi
Odstopili: R. Barrichello (Williams), T. Glock (Virgin), N. Rosberg (Mercedes), M. Schumacher (Mercedes), H. Kovalainen (Lotus), P. Maldonado (Williams)
Diskvalificirana: sedmi S. Perez (Sauber) in osmi K. Kobajaši (Sauber)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.