Šport > Moto športi
24 ogledov

Schumi zgodovina: Vettel naslednik?

Žurnal24 main
Nemška srca ne utripajo več za Michaela Schumacherja. Dirkač Mercedesa je v prvem krogu zadnje dirke odstopil, njegov naslednik Sebastian Vettel (Red Bull) pa star 23 let in 135 dni postal prvak.
"Vesel sem za Sebastiana, saj sva prijatelja in je imel težko sezono," je o novem prvaku pripovedoval Schumacher. "Imel je vzpone in padce, a bolj zaradi tehničnih okvar kot pa zaradi svojih napak. Res si zasluži naslov. Bravo Sebastian, bravo njegovi ekipi. Zasluži si vse pohvale. Je odličen dirkač, fantastičen fant. Več kot vesel sem zanj." Je Vettel naslednik Schumacherja, vas sprašujemo v anketi!

"Če bi v Braziliji Vettel predse spustil Webbra, ne bi bili prvaki," je odločitev o "njihovem fair playu" po zmagoslavju upravičeval mentor novega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, Helmut Marko. 23-letnemu Nemcu so šele ob prečkanju cilje črte povedali, da je novi prvak, tekom dirke ga z uvrstitvijo Fernanda Alonsa (Ferrari) niso želeli obremenjevati.

"Sem brez besed. Ne vem, kaj želite, da povem. Neverjetno je! Sezona je bila zelo težka, tako fizično kot psihično. A sem verjel vase in danes je moj dan. Sploh še ne občutim, kaj se je zgodilo," je v solzah pripovedoval novi prvak. "Imel je vzpone in padce, imel je veliko smole, imel je tehnične težave, a ni izgubil samozavesti in koncentracije. In zdaj je prvak!" je o Vettlu, ki tekom sezone niti enkrat ni vodil v točkovanju, povedal njegov šef, Christian Horner. "Najboljše je prihranil za odločilne dirke."

"Weltmaister" Vettel - poglejte ga v galeriji. In kako so reagirali navijači? Razočaranje v Maranellu in norija v Heppenheimu.

Ferrari poražen
Alonso je bil do postanka na želenem četrtem mestu, a po zgodnji menjavi pnevmatik zaostal za dvema dirkačema, ki sta šla v bokse že po prvem krogu. In Vitalija Petrova nato nikakor ne more prehiteti. Dirkač Renaulta, ekipe, s katero je pred leti dvakrat postal prvak, je bil usoden. "Ničesar nisem mogel. Tak je pač šport. Včasih zmagaš, včasih ne. Čestitke Red Bullu in Sebastianu. Naslednje leto bomo spet poizkusili." Alonsovo sedmo mesto je pomenilo, da je Vettel prvenstvo osvojil s štirimi točkami prednosti. Sezona zanj vendarle ne bo ostala sezona razočaranja: "Še dolgo jo bom pomnil. Ponosen sem na doseženo. Zmagal sem na petih dirkah in po številu zmag prehitel Nikija Laudo in Juana Fangia."

62 VN, 10 zmag, naslov
Vettel je prvo dirko odpeljal leta 2006 z BWM-jem star 19 let in 53 dni. Pri 21 letih in 72 dnevi je postal najmlajši zmagovalec, ko je s Torrom Rossom slavil v Monzi. V drugi sezoni pri Red Bullu je desetkrat osvojil pole in si s peto zmago pridirkal naslov.

Naslednje leto bo boljše
V Abu Dabiju je šlo še slabše Marku Webbru (Red Bull). Nenevadno počasen je bil ves vikend in bil le osmi. Lewis Hamilton in Jenson Button (oba McLaren) sta le našla pravo formo, a drugo in tretje mesto je pomenilo le potrditev drugega mesta med konstruktorji. "Ta sezona za nas ni bila najbolj spektakularna, a smo jo vsaj sklenili z dobrim rezultatom. Vso sezono sva pritiskala do konca. Naslednje leto bo boljše," je obljubil Hamilton. "Upam, da bo dirkalnik boljši in bom konkurenčen od prve dirke naprej." Naprej gleda tudi Button: "Zadovoljen sem s svojo prvo sezono pri McLarnu. Sicer se ni končalo po željah, a smo imeli nekaj dobrih dni in nabrali znanje, ki nam bo koristilo naslednje leto."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.