Šport > Moto športi
21 ogledov

Schumiju kazen, zmagal Mark!

VN Monako dirka 2010 zmaga Mark Webber kopel
1/28
Žurnal24 main
Mark Webber je veliki zmagovalec VN Monaka 2010. Schumacher, ki je v zadnjem zavoju (potem ko se je umaknil varnostni avto) prehitel Alonsa, je dobil 20-sekundo kazen in je uradno 12. in ne šesti.
Tri ure po koncu dirke so komisarji, med njimi je bil Damon Hill, Michaelu Schumacherju podelili 20-sekundo kazen, ker je v zadnjem zavoju prehitel Alonsa. Varnostni avto se je sicer umaknil v bokse, a komisarji so razumeli, da se je dirka končala za varnostnim avtomobilom - po pravilu 40.13. Stefano Domenicali, vodja Ferrarija, je pričakoval takšno odločitev, pa tudi Fernando Alonso: "Kaznovali ga bomo in jaz bom šesti." Pri Mercedesu so bili drugačnega mnenja. "Pravilo je letos novo. Med črto varnostnega avtomobila in ciljno črto se lahko prehiteva. Domenicali misli, da se je dirka končala za varnostnim avtomobilom, a mi menimo, da so nam jasno sporočili, da se bo varnostni avto umaknil pred ciljno črto."

Prvič p letu 1959 in po Jacku Brabhamu je na dirki v Monte Carlu zmagal avstralski dirkač. Mark Webber (Red Bull) je bil najhitrejši že na kvalifikacijah, nakar je 78 krogov dolgo dirko odpeljal brez ene same napake in za svojo četrto zmago v karieri vodil od starta do cilja. Z drugo zaporedno zmago je tudi nov vodilni v skupnem seštevku. Ima enako število točk kot tokrat drugi Sebastian Vettel (Red Bull). Na VN Monaka je na zmagovalni oder stopil še Robert Kubica (Renault). Za njimi sta miren drugi del dirke končala Felipe Massa (Ferrari) in Lewis Hamilton (McLaren). Kot šesti je karirasto zastavico prevozil Michael Schumacher (Mercedes), ki je v zadnjem zavoju zadnjega kroga (tik zatem ko se je v bokse umaknil varnostni avto) prehitel Fernanda Alonsa (Ferrari). Slednji je kot zadnji, 24. startal iz boksov in po edinem postanku v boksih (že v prvem krogu) napredoval na šesto mesto, potem ko so po dirki nemškemu dirkaču komisarji podelili prvo kazen po njegovi vrnitvi v formulo 1. Mercedes je že napovedal pritožbo.

"Vsekakor neverjeten dan - najboljši v mojem življenju. Začelo se je že na kvalifikacijah in nadaljevalo na tej dolgi dirki, ki je bila polna izzivov," je z velikim nasmeškom po prejemu pokala iz roka princa Alberta pripovedoval Webber. "To je rezultat dveh let in pol trdega dela. Ekipa je naredila neverjeten napredek." Zadovoljen je bil tudi drugi Vettel: "To je bil moj maksimum in zato sem lahko vesel. Dobil sem veliko potrebnih točk in te bodo veljale ob koncu sezone." Kubica je obžaloval slab start, a bil vesel za tretje mesto: "Lahko smo zadovoljni. Nihče ni pričakoval, da bomo letos konkurenčni za stopničke."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Skupni vrstni red po šesti dirki sezone 2010:
Dirkači
1. M. Webber 78 točk
2. S. Vettel 78
3. F. Alonso 75
4. J. Button 70
5. F. Massa 61
6. L. Hamilton 59
7. R. Kubica 59
8. N. Rosberg 56
9. M. Schumacher 22
10. A. Sutil 20
Moštva
1. Red Bull Renault 156
2. Ferrari 136
3. McLaren Mercedes 129
4. Mercedes 78
5. Renault 65

Kako se je razpletalo?
Webber je z odličnim startom obdržal vodilno mesto. Vettel pa je še pred prvim zavojem prehitel Kubico. Slednji je komaj odbil napad Masse. Peti je ostal Hamilton. Pred Schumacherja in Rosberga pa se je na šesto mesto prebil Barrichello. V predoru (v prvem krogu) je trčil Nico Hülkenberg (Williams) in že po prvem krogu je na stezo zapeljal varnostni avto. Ko je bil slednji še na stezi, je Jensonu Buttnu (McLaren) eksplodiral mercedesov motor. V osmem krogu se je varnostni avto umaknil in dirka se je nadaljevala. Alonso je startal iz boksov kot zadnji, že po prvem krogu zapeljal na menjavo pnevmatik in nato začel preboj proti vrhu. V 14. krogu je bil že 17.

V 18. krogu so se začeli postanki. Prvi je na menjavo pnevmatik zapeljal Hamilton in prišel pred Alonsa, pred obema je ostal Massa, medtem ko sta Schumacher in Barrichello prišla za španskega dirkača. Red Bulla sta imela tolikšno prednost, da sta po postanku ostala prvi in drugi. Kar 10 krogov za Hamiltonom je na postanek zapeljal Rosberg, a se mu to ni obrestovalo, saj je ostal za Schumijem (če bi šel pet krogov prej, bi morda pridobil štiri mesta). V 31. krogu je drugič na dirki na stezo pripeljal varnostni avto, saj je v ogradi končal še drugi Williams (Rubens Barrichello). Sledil je mirnejši del dirke. Tri kroge pred ciljem pa sta trčila zadnjeuvrščena Karun Čandok (Hispania) in Jarno Trulli (Lotus). Varnostni avto je bil na progi še četrtič in se je umaknil v zadnjem zavoju zadnjega kroga. Isti hip je Schumacher za šesto mesto prehitel Alonsa.

VN Monaka, Monte Carlo, končni vrstni red:

1. Mark Webber (Red Bull Renault)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) + 0,448
3. Robert Kubica (Renault) +1,675
4. Felipe Massa (Ferrari) +2,666
5. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +4,363
6. Fernando Alonso (Ferrari) +6,341
7. Nico Rosberg (Mercedes) +6,651
8. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +6,970
9. Vitanonio Liuzzi (Force India Mercedes) +7,305
10. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +8,199
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +9,135
12. Michael Schumacher (Mercedes) +5,712*
13. Vitalij Petrov (Renault) +3 krogi
Odstopili: K. Čandok (Hispania Cosworth), J. Trulli (Lotus Cosworth), H. Kovalainen (Lotus Cosworth), B. Senna (Hispania Cosworth), R. Barrichello (Williams Cosworth), K. Kobajaši (Sauber Ferrari), L. Di Grassi (Virgin Cosworth), T. Glock (Virgin Cosworth), P. De la Rosa (Sauber Ferrari), J. Button (McLaren Mercedes), N. Hülkenberg (Williams Cosworth)

*20-sekunda kazen za Schumacherja, ker je Alonsa je prehitel v zadnjem zavoju zadnjega kroga v katerem je bil na stezi varnostni avto - po pravilu 40.13: "Če se dirka končna, ko varnostni avto zapelje v bokse, dirkalniki prepeljejo karirasto zastavico brez prehitevanj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.