Šport > Moto športi
34 ogledov

Še nikoli tako kvalitetna formula 1

Trikratni prvak, v 90. pa lastnik ekipe. Jackie Stewart govori o F1 danes. (Foto Žurnal24 main
"Mislim, da imamo najboljšo startno vrsto vseh časov," o trenutni kakovosti dirkačev formule 1 pove legendarni sir Jackie Stewart. "Leto 2010 je bilo odlično, a sezona 2011 bo še boljša."
Pri vrhu so bili Red Bull, Ferrari in McLaren, tudi Renault je kazal svoj potencial. Kaj več si že ne bi mogli želeti.
Jackie Stewart

61. sezona formule 1 je minila kot najtesnejša v zgodovini tega elitnega tekmovanja. Še nikdar do predzadnje dirke ni bilo v igri za prvaka kar pet dirkačev. In tako lahko besede trikratnega svetovnega prvaka, sira Jackieja Stewarta, da je trenutna dirkaška posadka najboljša vseh časov, jemljemo povsem resno. Še več: novega prvaka, Sebastiana Vettla, je v pogovoru za Autosport primerjal z legendarnimi Jimom Clarkom, Jackom Brabhamom in Grahamom Hillom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Mislim, da imamo najboljšo startno vrsto vseh časov. Red Bull je imel najboljši dirkalnik, a še na zadnji dirki so se za prvaka borili štirje dirkači, med sezono jih je bilo v igri celo pet. Pri vrhu so bili Red Bull, Ferrari in McLaren, tudi Renault je kazal svoj potencial. Kaj več si že ne bi mogli želeti. Sezona je bila dolga, a se je vse odločilo šele na finalni dirki. Tudi dirke so bile zelo napete," je črto pod leto 2010 potegnil prvak iz sezon 1969, 1971 in 1973. Je bila torej konkurenca tako močna kot v njegovih časih? "Vsekakor. Poleg tega pa Vettel ni nič drugačen od Clarka, Hilla ali Brabhama. Vsi ti dirkači so isti – imajo oziroma so imeli isti cilj in željo, bili so osredotočeni in imajo od Boga poslan talent, ki so ga razvili do potankosti."

Ko sem jih imel jaz 34, sem bil mnogo boljši kot pri 23, torej lahko od Sebastiana pričakujemo še veliko več.
Jackie Stewart

"Sezona 2010 je bila izenačena in kakovostna kot obdobje konec 60. in začetek 70. let," pravi Stewart. "Leto 2010 je bilo odlično, a sezona 2011 bo še boljša, saj najboljši dirkači ostajajo v istih ekipah, imeli pa bodo še več izkušenj." Nekdanji lastnik ekipe je prepričan, da bo Vettel le še boljši, a konkurentov za naslov ima zelo veliko: Marka Webbra, Fernanda Alonsa, Lewisa Hamiltona, Jensona Buttna in Roberta Kubico. "Vettel je še mlad, saj ima šele 23 let. Ko se jih jaz imel 23 – in to sem mu letos tudi povedal , sem šele začel dirkati, on pa je pri 23 letih že prvak v formuli 1. Webber šteje 34 let. Ko sem jih jaz imel 34, sem bil mnogo boljši kot pri 23, torej lahko od Sebastiana pričakujemo še veliko več. Nekega dne bo prvak tudi Kubica. Tukaj je Button, ki od vseh dela najmanj napak. Hamilton je bržkone najhitrejši dirkač, Alonso pa zna največ potegniti iz dirkalnika. Prav neverjetno, koliko res kakovostnih dirkačev." O Mercedesu, Nicu Rosbergu in Michaelu Schumacherju pa sir Jackie Stewart niti besede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.