Šport > Moto športi
19 ogledov

Sezona motociklizma odpira svoja vrata

marc marquez Profimedias
Potem ko so dirkači formule 1 prejšnji konec tedna v Avstraliji začeli novo sezono, čaka nov start tudi elitno tekmovanje motociklistov.

Svetovno prvenstvo se bo začelo na zdaj že tradicionalni postaji v Katarju, kjer se bo v nedeljo pod žarometi mladi španski zvezdnik Marc Márquez prvič znašel v vlogi branilca naslova. Španski dirkač je lani postavljal in prestavljal mejnike, ko je pri 21 letih postal svetovni prvak v razredu motoGP. Zdaj bo v vlogi tistega, ki ga tekmeci lovijo. Začetek sezone pa bo zanj še posebej stresen, saj si je na pripravah zlomil nogo in bo vsaj na začetku še nastopil nekoliko zadržano.

jorge lorenzo | Avtor: Profimedias Profimedias
Tekmeci pa ostajajo isti kot lani. Španska zasedba z Jorgejem Lorenzom in Danijem Pedroso želi poravnati račune z rojakom iz prejšnje sezone, italijanski veteran Valentino Rossi pa upa, da bo leto 2014 boljše kot 2013. V Ducati so pripeljali Cala Crutchlowa, v ekipi ostaja Andrea Dovizioso, v ekipo Monster Yamaha pa se je preselil lanski svetovni prvak razreda moto2 Pol Espargaro, ob njem bo vozil še Bradley Smith

Štirje novinci in bratska naveza

V novi sezoni bodo v tem razredu štirje novinci, poleg Espargaroja še Francoz Mike di Meglio, Britanec Scott Redding in Avstralec Broc Parkes. V novem moštvu bo tudi Američan Nicky Hayden, po novem član ekipe Drive M7 Aspar, medtem ko sta Nemec Stefan Bradl in Španec Alvaro Bautista ostala pri ekipah iz prejšnje sezone. Tokrat bo v elitnem razredu prvič po več letih tudi bratska naveza, saj nastopa tudi starejši Espargaro, Aleix, a ne v istem moštvu kot mlajši brat.

Svetovnih prvakov na pretek

Dirkači pa so z uspehi iz preteklosti poskrbeli tudi za rekordno sezono. Kot je sporočilo vodstvo tekmovanja, še nikoli ni bilo v karavani toliko svetovnih prvakov, kar 11 v različnih razredih motociklizma, ki imajo skupno 26 svetovnih lovorik, posamične zmage v vsaj enem razredu pa ima kar 16 voznikov, ki so skupaj zbrali 333 zmag.

valentino rossi | Avtor: Profimedias Profimedias
"Prihajajoča sezona bo težka. Jasno je, da bosta moja najhujša tekmeca Jorge in Dani, ne smemo pa pozabiti na Rossija. Ne vemo, kako se bo znašel Ducati, prihaja Pol Espargaro ... prepričan sem, da bo zelo zanimivo," je pred sezono razmišljal prvak Márquez in dodal: "Seveda čutim pritisk. Zdaj branim naslov in vse oči bodo uprte vame. Najpomembneje pa je, da bom stalno nabiral točke." Lansko zmago na uvodni dirki bo branil Lorenzo, Márquez v Katarju v elitnem razredu še ni zmagal, ima pa prvo mesto v moto2 iz leta 2012.

Začetek v Losailu, na koledarju 18 dirk

Sezona dirk se bo znova začela v Losailu, kjer gostijo uvodno preizkušnjo od sezone 2007, leto pozneje je premiero doživela nočna dirka na osvetljeni stezi. Karavana se bo nato preselila v ameriški Austin, kjer se bo 13. aprila sezona nadaljevala, nato sledi novinka v koledarju, argentinska dirka, ter spomladansko-poletne klasike v Jerezu, Le Mansu, Mugellu, Barceloni, Assnu (kjer bo seveda tradicionalna sobotna preizkušnja) in Sachsenrigu. Ljubitelji motociklizma bodo letos prikrajšani za eno najbolj zahtevnih stez v koledarju, Laguno Seco, saj kalifornijskega prizorišča ne bo med prireditelji dirk, druga ameriška dirka v sezoni bo sredi avgusta v Indianapolisu. Do konca - sezona ima 18 postaj - pa bodo sledile še dirke v Brnu, Silverstonu, Misanu, Alcanizu ter azijsko-avstralska turneja (Motegi, Phillip Island, Sepang), preden bo padel zastor v Valencii 9. novembra.

Esparago napredoval, Rabat novi favorit

V šibkejšem razredu moto 2 so ostali brez prvaka Pola Espargaroja, ki se je preselil v najmočnejši razred, njegov lanski sotekmovalec Tito Rabat pa bo letos eden od favoritov za zmago, močan pa tudi veteran Mika Kallio, v boju za vrh je mogoče pričakovati še enega izkušenega dirkača Thomasa Lüthija. Iz razreda nižje pa prihaja lanski prvak Maverick Vinales, novinec je tudi Luis Salom.

Odhod slednjih pa odpora prostor za nove dirkače na vrhu razreda moto 3. Osmoljenec lanske sezone Alex Rins, ki je za las izgubil boj za naslov prvaka, ostaja v tem razredu, nevaren bo mlajši od bratov Márquez, Alex, v obratni smeri pa je selitev opravil Danny Kent, lani še član razreda moto 2.

Koledar dirk v sezoni 2014:

23.3. VN Katarja (Losail)*
13.4. VN Amerike (Austin)
27.4. VN Argentine (Termas de Rio Honda)
4.5. VN Španije (Jerez de la Frontera)
18.5. VN Francije (Le Mans)
1.6. VN Italije (Mugello)
15.6. VN Katalonije (Barcelona)
28.6. VN Nizozemske (Assen)**
13.7. VN Nemčije (Sachsenring)
10.8. VN Indianapolisa (Indianapolis)
17.8. VN Češke (Brno)
31.8. VN Velike Britanije (Silverstone)
14.9. VN San Marina (Misano)
28.9. VN Aragonije (Alcaniz)
12.10. VN Japonske (Motegi)
19.10. VN Avstralije (Phillip Island)
26.10. VN Malezije (Sepang)
9.11. VN Valencie (Valencia)

* - nočna dirka
** - sobotna dirka

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.