Šport > Moto športi
1297 ogledov

Škandal: dirkač Ferrarija takole kršil pravila v času koronavirusa

charles leclerc Epa
Charles Leclerc (Ferrari) in Valtteri Bottas (Mercedes) sta premor med dirkama v Avstriji izkoristila za odhod domov, kar je lahko v nasprotju z določili za omejevanje možnosti širitve covida-19.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je pod drobnogled vzela domnevno kršitev kodeksa vedenja v času pandemije koronavirusa s strani Charlesa Leclerca (Ferrari) in Valtterija Bottasa (Mercedes).

Oba dirkača sta med dirkama v Spielbegu, prizorišču uvodnih dveh preizkušenj skrajšane sezone 2020, zapustila t. i. "mehurček" in se za nekaj dni vrnila v Monte Carlo, kjer prebivata.

Po trenutno veljavnih pravilih morajo vsi dirkači in osebje v tednu, kot je na sporedu dirkaški vikend, ostati znotraj varovanega območja, da bi s tem kar se da omejili možnost vdora oziroma širjenja okužbe.

Če se odločijo območje zapustiti, kar sicer ni prepovedano, pa morajo upoštevati jasna določila.

Formula 1 Proti rasizmu Šport Zvezdnik Formule 1 o tem, zakaj ni klečal: "Klečim samo pred..."

Leclerc, ki je sezono začel z spodbudnim drugim mestom, čeprav je Ferrariju v soboto kazalo zelo slabo, je med premorom obiskal restavracijo, kjer se je fotografiral ob natakarju, ne da bi pri tem nosil zaščitno masko ali upošteval priporočeno varnostno razdaljo.

Fia mu je za zdaj izrekla samo opozorilo, v primeru nove kršitve pa ga čakajo sankcije. "Ferrariju smo posredovali opozorilo, da bodo v primeru nadaljnjih kršitev kodeksa vedenja o tem odločajo komisarji," so sporočil s krovne zveze.

Leclerc je kršil člen Article 3.14 zakonika, ki pravi, da morajo vsi sodelujoči tekom dirkaškega konca tedna ali med dirkama svoj čas zunaj predvidenega varnega območja preživljati v družbi iste skupine posameznikov kot znotraj "mehurčka", njihova interakcija z zunanjim svetom pa mora biti omejena na minimum.

"Preden sem se vrnil, sem opravil dva testa. Oba sta bila negativna. Dva dni sem preživel doma, nato sem se dvakrat testiral, da smo bili lahko prepričani v rezultat," je svojo odločitev branil Leclerc.

Mick Schumacher Takrat je vedel Šport Mick Schumacher opisal pogovor z očetom: "Pogledal me je v oči ..."

Fia je skrbno preučila tudi Bottasov primer, a se je izkazalo, da se je dirkač Mercedesa gibal izključno v krogu skupine, s katero je bil v stiku znotraj "mehurčka". "Seveda sem se pozanimal, če lahko odidem domov. Je dovoljeno. Če sem v družbi istih ljudi, ni pomembno, ali sem v 'mehurčku' ali doma. Nekaj dni sem želel preživeti v domačem okolju. Tukaj ni bilo nobenega tveganja," je povedal Finec, zmagovalec uvodne dirke za VN Avstrije.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala ta konec tedna z dirko za VN Štajerske.

valtteri bottas | Avtor: Epa Epa

fernando alonso Vrnitev Šport Zdaj tudi uradno, Fernando Alonso bo dirkal za ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.