Šport > Moto športi
23215 ogledov

Škandal v kraljevskem razredu: "Ukradli so mi naslov prvaka"

Jorge Martin Epa
Španec Jorge Martin ima pred zadnjo dirko sezone samo še teoretične možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka.

Razplet nedeljske dirke za VN Katarja je morda že odločil dvoboj za naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu motoGP med Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati) in Špancem Jorgejem Martinom (Ducati).

Slednji je z zmago na sobotni sprinterski preizkušnji prepolovil svoj zaostanek za Bagnanio, nato pa v nedeljo končal šele na skromnem desetem mestu in tako izgubil realne možnosti v boju z vodilnim Italijanom. 

Francesco Bagnaia Moto GP Šport Branilec naslova naredil velik korak k novi lovoriki, odločila bo zadnja dirka

Bagnania je v nedeljo zaostal le za zmagovalcem Fabiom Di Giannantoniem, tako da bo prihodnji teden v Valencii branil 21 točk prednosti pred Martinom. Teoretično si lahko drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka zagotovi že na sobotnem sprintu.

Martin je nedeljsko dirko v Katarju začel kot eden izmed glavnih favoritov za zmago, a so mu velike načrte prekrižale Mihelinove pnevmatike. Španec je takoj po startu nazadoval s petega na osmo mesto, v nadaljevanju pa nikakor ni našel pravega ritma in ciljno črto prepeljal kot deseti.

Jorge Martin | Avtor: Epa Epa
"Že na startu se je guma divje vrtela v prazno. Bila je trda kot kamen. Morda je izgledalo, kot da sem čez noč pozabil, kako se dirka. Običajno se guma tako vrti le na umazani stezi ali pa če ima za seboj 30 prevoženih krogov. Toda ta guma je bila povsem nova."

"Na vse pretege sem se trudil obvladovati situacijo, vendar sem bil v vsakem ovinku na meji padca. Škoda, da je bilo prvenstvo odločeno na takšen način po tako dobri sezoni in vsemu trdemu delu. Občutek je, kot da so mi ukradli naslov. Pred nedeljsko dirko sem bil samozavesten, da lahko postanem svetovni prvak. Zdaj bo to zelo težko."

"Težko je točno vedeti, kaj se je zgodilo. Med ogrevanjem ni bilo nobenih znakov, nato pa sem bil edini dirkač v vseh treh kategoriajh, ki se mu je to zgodilo. Nekaj ni bilo v redu. Po nekaj krogih mi je postalo jasno, da ne bom mogel voziti dovolj hitro. V soboto sem bil najhitrejši, dan zatem pa tudi do 1,5 sekunde na krog počasnejši od najboljših."

Kljub velikemu razočaranju Martin ni želel kazati s prstom, je pa med vrsticami namignil na možnost sabotaže. "Verjamem, da Michelin ni želel razpleta prvenstvaa krojiti na takšen način. Vsaj upam, da je temu tako. A treba se bo izboljšati, česa takšnega nočem več podoživeti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • sisko 06:53 21.november 2023.

    Mene pa zanima kaj pomeni ta prevzaprav pri komentatorjih ,ki ga tako vestno ponavljata.

  • miro8 13:55 20.november 2023.

    Enver, tebe ne, tričetrt slovencev pa !

  • Ender3 13:42 20.november 2023.

    In koga to zanima...!