Šport > Moto športi
1891 ogledov

Škandalozno: "Če bi šlo za motoGP, se to ne bi zgodilo"

Epa
Prizadevanja dirkačev za prestavitve dirke za VN Italije so naletela na gluha ušesa.

Nekateri dirkači elitnega motocilističnega razreda so se v luči tragične usode 19-letnega Jasona Dupasquierja, ki se je smrtno ponesrečil med sobotnimi kvalifikacijami razreda moto3, nagibali k prestavitvi nedeljske preizkušnje, vendar so njihovi pomisleki ostali preslišani.

Po mnenju Francesca Bagnaie (Ducati) je bil samovoljna odločitev organizatorjev, da dirko izpeljejo po prvotnem programu, "napačna" in "težko razumljiva". 

 | Avtor: Epa Epa

"Tudi če bi dirko končal na prvem ali zadnjem mestu, to ne bi spremenilo ničesar. To je bil eden najslabših dni v mojem življenju," je povedal Italijan, ki je dirko začel z drugega mesta, a je kmalu po prevzemu vodstva končal v pesku.

"Prosil sem, da v nedeljo ne bi dirkali. Meni se to ni zdelo prav. Če bi se kaj takšnega zgodilo dirkaču razreda motoGP, dirke ne bi bilo. Žalosti me, da je nekdo sprejel odločitev, zaradi katere smo morali dirkati po takšni tragični novici. Vseeno mi je, če sem odstopil. Razmišljal sem samo o njem in o njegovi družini. Izgubili smo 19-letnika. Težko je sprejeti kaj takšnega."

bagnaia | Avtor: Epa Epa
"Ko smo prejeli novico, sem ekipo obvestil, da raje ne bi dirkal. A to je naša služba. Ko je leta 2016 smrtno ponesrečil Luis Salom, sem bil v podobnem položaju. Med minuto odmora sem komaj zadrževal solze. Ne morem sprejeti, da so nas silili v dirkanje. Kot sem že dejal, če bi šlo za dirkača motoGP, se to ne bi zgodilo," je trdil Bagnaia.
 
Da so organizatorji storili napako, meni tudi njegov rojak Danilo Petrucci. "Za nami je težka dirka, toda ne po športni plati, temveč človeški. Dirkali smo po progi, kjer se je pred manj kot 24 urami nekdo smrtno ponesrečil. Vedeli smo, da je situacija resna, saj nam nihče ni želel povedati resnice. Bi ravnali enako, če bi šlo za dirkača motoGP? Ali je dirkač razreda moto3 vreden manj? Ne bi rekel. Ko je helikopter zapustil prizorišče, smo se tri minute kasneje odpeli v oprave, kot da se ni nič zgodilo. Nihče nas ni vprašal za mnenje, ali je sploh korektno izpeljati dirko. Toliko je govora o varnosti, potem pa se tri minute po nesreči s smrtnim izidom vozimo skozi isti odsek. Lahko bi vsaj sklicali sestanek, kjer bi si izmenjali mnenja. Ne vem, če je lahko kdo v tej situaciji razmišljal samo o dirkanju, motoGP, moto3, gumah, rezultatu... Počutim se umazanega," je dejal Petrucci.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.