Šport > Moto športi
114482 ogledov

Slovo legendarnega dirkača Formule 1, ki je spisal zgodovino

Jean-Pierre Jabouille Profimedia
Umrl je nekdanji dirkač formule 1, ki je zabeležil prvo zgodovinsko zmago za ekipo Renaulta, kar je bila tudi prva F1 zmaga za vozilo s turbopolnilnikom.

Nekdanji francoski dirkač formule 1 Jean-Pierre Jabouille je v četrtek umrl v 81. letu starosti, so za francoske medije sporočili viri iz voznikove družine. Jabouille je bil prvi dirkač z zmago za francosko ekipo Renault v formuli 1. Jabouille je v formuli 1 nastopal med letoma 1974 in 1981, skupno je vozil na 49 preizkušnjah za veliko nagrado. Ima dve zmagi, ena od teh iz leta 1979 v Franciji pa je tudi prva za ekipo Renault v tem tekmovanju. To je bila tudi prva zmaga v zgodovini za avto s turbopolnilnikom.

Jean-Pierre Jabouille | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Renaulta je vozil še za ekipe Williams, Surtees, Tyrrell in Ligier. Preizkusil pa se je tudi v drugih zvrsteh avtomobilskega športa, na sloviti dirki 24 ur Le Mansa je tako štirikrat osvojil tretje mesto. Po koncu kariere je kot strokovni sodelavec in vodja ekipe sodeloval z različnimi moštvi, tudi z Ligierjem in Peugeotom, zasnoval pa je tudi svojo ekipo za vzdržljivostne dirke Jabouille-Bouresche Racing.

Jabouille se je v zgodovino formule 1 vpisal kot dirkač z verjetno najbolj zanimivo statistiko vseh časov. Nastopil je na skupno 49 dirkah, toda kar na 37 je odstopil, na večini zaradi tehničnih okvar dirkalnikov. Na drugi strani pa je zbral šest najboljših startnih položajev, dirke pa je na stopničkah končal dvakrat, ko je obakrat zmagal (VN Francije 1979, VN Avstrije 1980). Kariero je zaključil leta 1981, potem ko se nikakor ni uspel vrniti med najboljše po grozljivi nesreči leta 1980, ko je na VN Kanade utrpel zlom noge.

Jean-Pierre Jabouille | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice